Top 10 Box-Office Flop van 2021

De reden waarom het zo lang heeft geduurd om deze lijst te maken heeft uiteraard alles te maken met de uitblijvende cijfers uit de Covid-periode. In wezen mag je niet al te streng zijn voor de films in deze lijst, want zij hebben er dan toch voor gekozen om hun productie in de zalen uit te brengen, ook al was dat vaak met tegenvallende cijfers. Bioscopen moesten wereldwijd hun deuren sluiten en uiteraard had zoiets een weerslag op de cijfers. Ook de komst van streamingplatformen die een upgrade kregen en zelf een bioscooprelease gingen beconcurreren. Maar hoe dan ook hadden we ook wel een aantal succesverhalen in 2021, met name Spider-Man: No Way Home (2021). Sony bracht zomaar eventjes 1,9 miljard binnen wereldwijd. Maar ook die andere Sony film Venom: Let There Be Carnage (2021) bracht een slordige 506 miljoen dollar binnen.

F9: The Fast Saga (2021) bracht voor Universal 726 miljoen dollar in het laatje en de laatste Bondfilm No Time to Die (2021) bracht ook een respectabele 774 miljoen dollar binnen voor MGM. Het was dus heus niet allemaal kommer en kwel. Indien men rekening houdt met het productiebudget en de omzet was de meest succesvolle film de manga prent Demon Slayer the Movie: Mugen Train (2021), die gemaakt werd met een productiebudget van 15,8 miljoen dollar en 507 miljoen dollar heeft opgebracht. Maar laten we eens kijken naar de 10 films die het minst indruk hebben gemaakt in 2021. Films die net uit de top 10 vielen waren de superheldenfilms Eternals (2021) en Black Widow (2021), en zo meteen ook de dalende koers hadden ingezet voor Marvel’s Phase 4. Maar ook drama’s als Last Night in Soho (2021) en Nightmare Alley (2021) zijn in het rood gebleven. Maar deze 10 films hebben het wel heel bont gemaakt.

Top 10 Box-Office Flop van 2021

10. West Side Story (2021) Steven Spielberg
Production cost: $100 million (Break-even: +/- $300 million) – Worldwide Gross: $76 million (20th Century Studios)

Niet alle films die floppen zijn slechte films, en als voorbeeld kunnen we deze West Side Story geven. We hebben reeds aangegeven wat de 5 mogelijke redenen zijn voor deze flop, maar de hoofdreden is dat de nieuwe generatie niet meer storm loopt voor musicals en de generatie die er wel nog voor te vinden is, al een tijdje niet meer naar de bioscoop gaat. En 2 uur en 36 minuten in een zaal zitten met een masker op was voor velen ook geen prettig vooruitzicht.

9. Space Jam: A New Legacy (2021) Malcolm D. Lee
Production cost: $150 million (Break-even: +/- $370 million) – Worldwide Gross: $163,7 million (Warner Bros. Pictures)

Wie op het idee is gekomen om aan Space Jam: A New Legacy 150 miljoen dollar te spenderen is goed gek in zijn hoofd. LeBron James moest de schoenen vullen van Michael Jordon die een eeuwigheid geleden had deelgenomen aan Space Jam (1996). Het was toen al geen leuke film en zoveel jaar na datum is de gruwel nog erger geworden. Misschien iets voor de allerjongsten maar een regelrechte kwelling voor de vergezellende ouders.

8. Cruella (2021) Craig Gillespie
Production cost: $200 million (Break-even: +/- $470 million) – Worldwide Gross: $233,5 million (Walt Disney Studios)

Nog een film die eigenlijk verre van slecht was maar gewoon op een verkeerd moment in de zalen is gekomen is deze Cruella. En er is trouwens zoiets als Disneyfilms die langer duren dan twee uur, ze scoren niet zo hoog aan de box-office. De eerste 90 minuten is leuk, nadien zit je toch vooral naar de klok te staren. Toch denk ik dat deze film wel een immens succes moet zijn geweest op Disney+.

7. The Last Duel (2021) Ridley Scott
Production cost: $100 million (Break-even: +/- $270 million) – Worldwide Gross: $30,6 million (20th Century Studios)

Ridley Scott maakt pakkende drama’s en ook The Last Duel is een pakkend drama, die eigenlijk een mega-succes was op het Video-On-Demand circuit. Wanneer de bioscopen wel open mochten waren het vooral de spektakelfilms die in trek waren, drama’s als deze deden het gewoon een pak minder goed. Scott stak de schuld op de Millennials en hun fucking smartphones.

6. Jungle Cruise (2021) Jaume Collet-Serra
Production cost: $200million (Break-even: +/- $470 million) – Worldwide Gross: $220,9 million (Walt Disney Studios)

Maar niet elke spektakelfilm viel in trek bij het grote publiek, neem nu deze Jungle Cruise. De film kwam uit toen de Delta variant van het Covid virus de kop opstak en heel wat mensen lieten het afweten. Maar deze film had ook te leiden aan dezelfde kwaal als Black Widow en dat was een gemeenschappelijke release in de bioscoop en op Disney+. Uiteraard is zoiets desastreus voor de bioscoopcijfers, maar Disney zag liever zijn kijkers inschrijven voor een abonnement dan het kopen van één bioscoopticket.

5. Snake Eyes: G.I. Joe Origins (2021) Robert Schwentke

Het was bijna tien jaar nadat de laatste “G.I. Joe”-film in de bioscoop te zien was, en Paramount Pictures was van plan de franchise opnieuw nieuw leven in te blazen met deze Snake Eyes: G.I. Joe Origins. Het is geen onbekend feit dat origin stories het niet altijd even goed doen aan de box-office en om het woord ‘origin’ in de titel te zetten was nu misschien ook niet meteen de beste zet. Maar er was meer aan de hand: mensen hadden nu gewoon geen interesse in nog een nieuwe G.I. Joe film, zeker niet na de zwaar tegenvallende G.I. Joe: Retaliation (2013). Zelfs de die hard fans waren teleurgesteld dat Snake Eyes er in de film eigenlijk niet uitzag als … Snake Eyes.

4. The Suicide Squad (2021) James Gunn
Production cost: $185 million (Break-even: +/- $440 million) – Worldwide Gross: $168,7 million (Warner Bros Pictures)

Het wordt uitkijken naar die Superman Legacy film om te zien of Gunn echt als filmmaker is gegroeid, want naast Guardians zijn er niet zo zot veel films van hem die je zou kunnen aanraden. Toch heeft de man een eigen gevoel voor humor alsook een eigen filmstijl en dat zijn wel twee bijzondere kwaliteiten van een filmmaker. Eén van de 5 redenen waarom een deel van de bioscoopbezoekers het lieten afweten is dat de originele Suicide Squad (2016) een alom gehate prent is, waarvan de reputatie in de vijf jaar sinds de release alleen maar giftiger is geworden. Bovendien heeft de donkerdere R-rated aard van The Suicide Squad veel bioscoopbezoekers – die op zoek waren naar iets lichters om de toestand van de pandemie te vergeten – afgeschrikt. De film kreeg ook te maken met een gelijktijdige lancering op HBO Max, en zoiets is uiteraard ‘zelfmoord’ voor de box-office.

3. Chaos Walking (2021) Doug Liman
Production cost: $125 million (Break-even: +/- $320 million) – Worldwide Gross: $27,1 million (Lionsgate)

Chaos Walking is een slechte film en de mond aan mond reclame ging als een lopend vuurtje dat deze film het bekijken niet waard was. Maar de film had ook een uitzinnig hoog prijskaartje en dat had dan weer te maken met de vele dure reshoots omdat de studio eigenlijk niet tevreden was met de eerste cut van Doug Liman. Liman is natuurlijk vertrouwd met conflictueuze producties. Hij kreeg het vaak aan de stok met Universal op The Bourne Identity, waarbij ook heel wat reshoots aan te pas kwamen, en zelfs de sci-fi actiefilm Edge of Tomorrow (2014) vertrok met een onafgewerkt script. Maar deze Chaos Walking was het soort chaos waarbij filmmakers afgeschreven worden in Hollywood. Laten we hopen van niet want ik wil mijn Edge 2 film met Tom Cruise! Het wordt in ieder geval uitkijken naar zijn Road House met Jake Gyllenhaal.

2. The Matrix Resurrections (2021) Lana Wachowski
Production cost: $190 million (Break-even: +/- $450 million) – Worldwide Gross: $159,2 million (Warner Bros Pictures)

The Matrix Resurrections is nog zo een film die gewoon slecht was en ook hier was de mond-aan-mond reclame desastreus. De Wachowski’s waren ooit broers die science-fiction een nieuw gezicht hebben gegeven, maar toen kwam er een genderwissel en ging het duo uit elkaar en het is nooit meer geweest wat het ooit was. Soms krijg je dat wel eens met filmmakers die voor een lange periode zich hebben terug getrokken van de filmwereld. De zevende kunst ligt nooit stil met zijn steeds evoluerende camera’s en post-productie. Het enige wat (nog) niet is veranderd is het schrijven van scenario’s, ook al staat AI voor de deur. En een regisseur moet mee-evolueren, anders is hij een vogel voor de kat.

1. Wonder Woman 1984 (2021) Patty Jenkins
Production cost: $200 million (Break-even: +/- $470 million) – Worldwide Gross: $169,6 million (Warner Bros)

En ook deze Wonder Woman 1984 was rotzooi verpakt met een gouden strik van 200 miljoen dollar. Ik was een grote fan van de eerste Wonder Woman (2017) van Patty Jenkins en vond Gal Gadot geknipt voor de rol. Maar hoe het zo is kunnen ontsporen is een mysterie. Het was in ieder geval niet alleen te maken met het feit dat bioscoopuitbaters de Wonder Woman 1984 film gingen boycotten nadat ze hoorden dat Warner overwoog om ook de première van deze film te delen met HBO Max, iets wat ze uiteindelijk deden. Het heeft hen meer abonnees opgeleverd maar ook hun franchise behoorlijk beschadigd.

2 Comments

  1. Bjorn

    Het was inderdaad een bruut jaar voor bioscoopfilms met die Covid ook al zijn het vooral de streamingdiensten de box-office hebben laten ontsporen

    Reply
  2. Kendrick

    Ik ben zelfs een jaar niet naar de bioscoop geweest, alles was inderdaad direct te bekijken via streaming.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *