Na Eternals bant het Midden Oosten nu ook West Side Story

Je zou denken dat in 2021 iedereen wel een beetje zou geëvolueerd zijn en dat een intieme kus of een homoseksuele relatie wel doorheen de censuur zou komen, maar alles is minder waar. De West Side Story (2021) van Disney/20th Century Studios zal deze week woensdag beginnen met de uitrol van internationale box-office, maar de film zal dus niet naar bioscopen in Saoedi-Arabië gaan, evenmin in Koeweit, Bahrein, Oman, Qatar of de Verenigde Arabische Emiraten gaan, zo schrijft althans The Hollywood Reporter. Hoewel een officiële reden niet openbaar is gemaakt, wordt aangenomen dat de situatie verband houdt met het personage Anybodys, gespeeld door de transgender acteur Iris Menas.

De door Steven Spielberg geregisseerde adaptatie van de klassieke musical werd ingediend in het Midden-Oosten, maar Saoedi-Arabië en Koeweit keurden distributiecertificaten niet goed, terwijl censors in de andere bovengenoemde markten een vraag hadden om bepaalde scènes uit de film te knippen. Disney heeft ervoor gekozen om de gevraagde censuur niet uit te voeren, wat hen siert. Toch moet opgemerkt worden dat Disney wel met twee maten en twee gewichten werkt want mocht deze vraag komen van China heeft het verleden ons geleerd dat ze er niet voor terugschrikken om deze markt niet te verliezen. Denk maar aan Mulan (2020) waar ze wel degelijk het mes hebben gezet in de film.

De situatie doet enigszins denken aan wat er begin november gebeurde met Disney/Marvel’s Eternals (2021) waarin een scene was met een kus tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. Ook voor deze film werd gevraagd door Saoedi-Arabië om het mes te zetten in alle scènes van intimiteit en ook hier koos koos ervoor om de film ongemoeid te laten, vandaar dat er geen distributiecertificaten werden uitgegeven voor deze landen. In de Verenigde Arabische Emiraten werd uiteindelijk wel een versie van Eternals uitgebracht die alle scènes van intimiteit had verwijderd.

West Side Story, de eerste musical van Steven Spielberg, duurt 2u en 36 minuten en het heeft al een hele lange tijd op de planken gelegen vanwege Covid. Maar uiteindelijk was dit misschien nog zo geen slechte zaak gezien de hoofdacteur Ansel Elgort in een #MeToo mediastorm was terecht gekomen. Scenarist Tony Kushner heeft verklaard dat de film meer in lijn zal zijn met het originele boek van Arthur Laurents dan met de verfilming uit 1961. Dit wil dus zeggen dat stricto-sensu dit geen remake is voor Spielberg, die tot dusver hier ver van weg blijft.

*** West Side Story trailer ***

1 Comment

  1. Fabian

    Het is inderdaad hypocriet om te censureren voor de ene en niet voor de andere. En als je daar éénmaal mee begint weet je nooit waar het eindigt.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *