Marvel’s Eternals maken zich klaar voor oorlog

We zullen nog moeten wachten tot eind oktober, begin november maar de laatste trailer voor Eternals (2021) ziet er verrassend uit – ook al ben ik zelf nog niet helemaal verkocht. In grote lijnen vertelt de trailer alles wat we moeten weten: “We’re Eternals. We came here 7,000 years ago to protect humans from the Deviants.” Dit is zo nog een film waarin Disney de ‘woke’-kaart wil trekken door een Chinese vrouw aan te stellen voor de regie, ook al heeft ze eigenlijk NUL ervaring in het genre. Chloé Zhao werd opgehemeld nadat ze een Oscar won voor Nomadland (2020), en nu is ze blijkbaar de nieuwe ster.

Het blijft wel een beetje van een tricky keuze die wat doet denken aan de aanstelling van Cate Shortland, die ook al NUL ervaring had in het genre, en ons de wisselvallige Black Widow (2021) bracht. Een regisseur heeft een impact op hoe een film verteld wordt en zeker wanneer je de taal van actie niet geheel onder de knie hebt kan dit wel problematisch worden. Het zal in ieder geval een hit-or-miss worden want Eternals is een geheel nieuwe mythologie in het centrum van het Marvel Cinematic Universe (moet ik jullie herinneren aan het hobbelige parcours van ensemblefilms als Suicide Squad of Fantastic Four?)

Eternals is een ras van aliens die ontwaakt werden na de helft van de populatie was teruggekeerd in Avengers: Endgame (2019). Het is dus een film die rekening zal houden met verschillende rassen en dus begrijp ik wel de keuze van Disney om iemand als Zhao aan te werven voor dit project omdat ze met haar films toch bewees dat dit zo een beetje de focus van haar werk is. Zhao is van nature bezig geweest met mensen die hun doel vinden, die onthullingen met anderen delen, en wat er gebeurt als dat doel van hen wordt gestolen.

De trailer teast en je weet nog niet meteen wie de verschillende figuren zijn, maar één ding is zeker, het lijkt een beetje op X-Men maar dan met een ‘golden wardrobe’ en zich afspelend op erlaten plekken. Laten we hopen dat deze film beter zal zijn dan de gehele saga van The X-Men die eigenlijk maar één goede film hebben afgeleverd, en dat was Logan (2017) – die dan nog een spin-off was. Het probleem met deze Eternals lijkt me het woordje ‘onsterfelijk’. Indien er geen wezenlijke zwaktes zijn en de karakter almachtig dan weet ik niet precies waar de spanning van zal komen. Of misschien moeten we het dan maar stellen met de mooie plaatjes zoals in Reminiscence (2021), want hier hebben ze duidelijk geld tegenaan gesmeten.

De sprong van independent cinema naar mainstream cinema loopt niet altijd even vlot en het is nog véél te vroege om hierover al te oordelen. Veel van de scenes in de film heb ik al eens gezien in een Superman film, Green Lantern of een X-Men film. Het zal cruciaal zijn om te zien of Zhao haar film ook een zekere substantie kan geven en dat het niet alleen blijft bij mooie landschappen en nu en dan eens een gevecht met laser-ogen, want zoiets kan snel op de zenuwen werken. Maar als de MCU zijn focus ligt op het vermenselijken van de grote Amerikaanse mythologie die de stripverhalen zijn, dan zou Zhao, zo bedreven in het vermenselijken van de Amerikaanse mythologie van het postmoderne westen, de perfecte keuze zijn om deze film in goede banen te leiden.

Eternals is gebaseerd op de gelijknamige comic van Jack Kirby, die vermoedelijk maar 5’000 zal gekregen hebben van Disney. In de film zijn rollen weggelegd voor Salma Hayek, Angelina Jolie, Kit Harington, Gemma Chan, Richard Madden, Brian Tyree Henry, Barry Keoghan, Kumail Nanjiani, Gil Birmingham, Lauren Ridloff en Ma Dong-seok.

*** Eternals trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *