5 redenen waarom The Suicide Squad flopt

Het was Warner die van The Suicide Squad (2021) een PG-13 film wou, maar regisseur James Gunn “sticked to his gunns” en had geen zin van zijn film een “kinderfilm” te maken. En dat is meteen ook de reden waarom de film eigenlijk bijzonder goede kritieken kreeg en over het algemeen goed ontvangen werd bij het publiek. Maar spijtig genoeg gaat het fel achteruit voor The Suicide Squad, met in zijn tweede week een enorme daling van 71% ten opzichte van een toch al teleurstellend openingsweekend. Dat is tevens de grootste daling ooit voor een “grote” superheldenfilm. Wereldwijd haalt de film amper 112 miljoen dollar op en dit met een productiebudget van 185 miljoen dollar. Maar hoe is zoiets mogelijk?


© Warner Bros.

5 redenen waarom The Suicide Squad flopt

1. Een gelijktijdige streaming op HBO Max en bioscooprelease
Sinds Covid zijn de streamingdiensten op hol geslagen en elke studio wil zijn digitaal platform waar ze films kunnen aanbieden aan gelijkaardige tarieven en zo ook 100% van de inkomsten opstrijken zonder distributiekosten. Het is zelfs zo dat elke studio in de eerste plaats zoveel mogelijk abonnees wil hebben, met een ruim aanbod en voordelig filmpakket, om dan vermoedelijk in een tweede fase de schroeven wat meer dicht te draaien. Maar dit heeft ook als directe gevolg dat films als Black Widow (2021) – met een recette van 353 miljoen dollar – veel minder goed scoren dan pakweg F9 (2021) – met een recette van 681 miljoen dollar wereldwijd – waarbij Vin Diesel de streaming van de film heeft kunnen uitstellen. Het is dan ook niet voor niets dat Scarlett Johansson hierover in proces ligt met Disney. Wij hebben momenteel ook geen zicht op de reële inkomsten van die films via streaming en de studio’s kunnen ons eigenlijk van alles wijsmaken wat ze maar willen en is de “privacy van de gebruikers” wel een handig instrument om alles geheim te houden voor de buitenwereld. Punt is wel dat in de ogen van veel mensen The Suicide Squad nu wel een flop is.

2. (Nog) geen release in China
Eigenlijk zouden films overal ter wereld op hetzelfde tijdstip moeten uitkomen maar dat is nog altijd niet het geval. De Chinese markt, en bij uitbreiding de Aziatische markt, is de laatste jaren wel fel gegroeid en in vele gevallen zien we dat bijna 40% van de wereldwijde recette van een film afkomstig is van die landen. Maar net zoals bij Black Widow lijkt China eerst zijn eigen film naar voor te schuiven en deze alle kansen te geven. Vin Diesel had blijkbaar wel een deal met de Aziaten en F9 kon 215 miljoen dollar ophalen enkel en alleen al in China. Begrijpen jullie nu ook waarom Han (Sung Kang) zonodig moest terugkeren? Het was compleet van de pot gerukt maar het was waarschijnlijk wel een goed argument voor een Aziatische-release. In ieder geval lijkt het erop dat China van de Covid-crisis gebruik wil maken om haar positie te gaan versterken, en ze slagen daar momenteel vrij goed in, zeker als de helft van de Amerikanen nog steeds geloven dat Covid maar een griepje is. En dat brengt ons meteen bij puntje 3…

3. Amerika krijgt zijn Covid niet onder controle
De koppigheid van vele Amerikanen die niet willen geloven dat Trump de verkiezingen heeft verloren vertaalt zich nu ook in het halsstarrig weigeren om een vaccin te nemen. Er is een gigantisch gebrek aan vertrouwen in de overheid, alsook de medische wereld en de ziekenhuizen liggen vol met mensen van alle leeftijden die nog niet volledig of helemaal niet gevaccineerd zijn. Je kan je dan ook afvragen waarom diezelfde mensen niet gewoon thuis uitzieken, gezien ze toch geen geloof hechten aan de medische wereld. Maar neen, ze bezetten liever bedden die eigenlijk gebruikt kunnen worden voor andere dringende ingrepen. Hoe dan ook merk je dat veel mensen bijgevolg ook wel drukke plaatsen zullen mijden, zoals bijvoorbeeld een bioscoopcomplex. En dat blijft de redenen waarom de Amerikaanse box-office nog niet op volle toeren draait.

4. Sequel? Reboot? Spin-off? Wat is het nu?
Wanneer een studio samen met de marketing beslissen om een film plots een andere titel te geven kan dit een zware impact hebben op de resultaten aan de box-office. Of zelfs films met een veel te lange en ingewikkelde titel lijken soms minder goed te werken. De mond-aan-mond reclame is dan ook een pak moeilijker. Maar in deze kan je de schuld niet geheel afschuiven op de marketingmensen want The Suicide Squad is een ingewikkeld verhaal, gezien het geen sequel is of remake maar eerder een reboot met personages die terugkeren en andere niet. En gezien de eerste film niet meteen werd gesmaakt (ondanks de niet onaardige recette van 747 miljoen dollar), ook ook Birds of Prey (2020) een zware teleurstelling was, vonden vele mensen het niet echt de moeite om hiervoor Covid te trotseren.

5. Idris Elba is Will Smith niet
Ik zie persoonlijk 100 keer liever Idris Elba dan Will Smith, maar die laatste is en blijft wél een mega-filmster, ook al zal hij zelf moeten opletten op de keuze van zijn toekomstige projecten want Gemini Man (2019) was uiteindelijk ook een flop met zijn 173 miljoen dollar. Maar het feit is wel dat noch Margot Robbie of Idris Elba voldoende volk kunnen trekken naar hun films op internationaal vlak. Ook al is dat een beetje aan het veranderen. Acteurs die naast Will Smith nog wel kunnen overtuigen zijn: Vin Diesel, Chris Hemsworth, Tom Cruise, Samuel L. Jackson en Tom Hanks. Op de rangschikking van acteurs met de grootste box-office in de VS staat Will Smith op de 14de plaats (met 3,5 miljard dollar) en Idris op de 82e plaats (met 1,8 miljard dollar).

1 Comment

  1. Stef

    Die film was al overal te streamen en moest nog uitkomen in België, dan moet je toch niet opkijken dat de film het minder goed doet in bioscopen. Wel spijtig want was echt wel beter en gekker dan de eerste

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *