5 redenen waarom Will Smith’s Gemini Man flopt aan de box-office

Will Smith was ooit een acteur die horden filmliefhebbers naar de bioscoop kon lokken met zijn Bad Boys en Men in Black films, maar de acteur was de laatste jaren in heel wat teleurstellende films en dat begint zich ook te vertalen in de cijfers. Het publiek stuurde zijn kat naar de nieuwe Ang Lee Film Gemini Man (2019).

Korte inhoud: Henry Brogen (Will Smith) is een moordenaar op leeftijd, werkzaam voor de NSA, die van plan is zijn carrière de rug toe te keren. Zijn opdrachtgevers willen hem echter niet laten gaan en maken een kloon van hem. Hierdoor moet Henry het opnemen tegen zijn jongere en nog snellere en sterkere versie, een die al zijn handelingen kan voorspellen.

De film had een productiebudget van 138 miljoen dollar en moet rond de 300 miljoen dollar opbrengen voor nog maar een break-even, en het ziet er niet naar uit dat de film nog maar in de buurt zal komen. In de States haalde de film na zijn openingsweekend slechts 23 miljoen dollar. Wereldwijd deed de film het niet veel beter en bleef de meter steken op 62 miljoen dollar. Voor Ang Lee is er geen verband tussen de kwaliteit van een film en de box-office. En daar kan je zeker over discussiëren, maar ik ken weinig mensen die Ang Lee’s Hulk (2003) een goede film vonden en daar kan je wel een verband maken met de magere opkomst.

Paramount is al een paar jaar in vrije val en een nieuwe flop kunnen ze missen als kiespijn. In 2011 hadden ze nog een omzet van 1,9 miljard dollar met bijna 20% van de markt. Dit jaar blijven ze steken op 400 miljoen dollar. Gelukkig hebben ze nog een troefkaart, met Terminator: Dark Fate (2019). Wij hebben de film al gezien maar de review-embargo duurt tot op de dag van de release, en dat wil ook wel iets zeggen. Dark Fate moet zelfs 400 miljoen dollar ophalen voor een break-even. Maar laten we eens kijken naar 5 mogelijke redenen van deze financiële flop.

5 redenen waarom Gemini Man flopt

1. In de schaduw van Joker

Joker zit in zijn tweede week maar de film blijft ‘the talk of the town’. Zelfs met de woorden stelling van Martin Scorsese dat comic adaptaties/Marvel films eigenlijk rollencoasters zijn en niet beschouwd kunnen worden als “cinema”. Bepaalde filmsites beweerden dat Scorsese nadien zijn woorden had genuanceerd. Dat is compleet van de pot gerukt. Scorsese slikte geen komma in van zijn bewering en deed er zelfs nog een schepje op. Maar toch, Joker is Avengers niet, en ook al volg ik Scorsese wel tot op een bepaald punt, zijn de oude films van Steven Spielberg en George Lucas evenveel rollercoaster als de Marvel films. En films als Logan (2017) of Joker (2019) zijn op de eerste plaats drama’s. Polemiek genoeg en dus was iedereen Gemini Man uit het oog verloren en staat de teller ondertussen op 556 miljoen dollar wereldwijd voor Joker.

2. Barslechte reviews

Wij hebben Gemini Man nog niet gezien, maar de eerste reviews zijn snoeihard. De film werd opgenomen met 3D technologie op 120 frames per seconde en 4k resolutie en dus was de de-aging techniek – die overal wordt gebruikt (zelfs in Terminator: Dark Fate) – kwam nu ook haarscherm op het witte doek. Maar wanneer de film eigenlijk niet zo zot veel te vertellen heeft, blijf je over met een showreel voor een visueel effectenhuis. En dat was zowat de teneur van de reviews. Ondertussen heeft de film een 25% score op Rotten Tomatoes op basis van 240 reviews.

3. De film moet nog uitkomen in China

Het is een Ang Lee film en men gaat ervan uit dat Gemini Man wel indruk zal maken op de Aziatische markt. Maar het is weinig waarschijnlijk dat de film uit de rode cijfers zal komen. Paramount hoopt op een verliest dat niet groter is dan 60 miljoen dollar.

4. Niemand ligt wakker van de nieuwe technologie

Herinner je nog die frama-rate discussies bij The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)? Neen? Wel, niemand lag er van wakker. Meer nog, velen vonden het niet bepaald een meerwaarde voor de film. Het is iets voor techneuten maar het publiek wil op de eerste plaats een goede film zien. En wanneer je de trailer bekijkt heb je toch af en toe het gevoel dat de effecten en stunts er een beetje fake uitzien.

5. Will Smith is nog steeds op zoek naar zijn grote terugkeer

Na verschillende teleurstellende films (After Earth, Focus, Concussion, Suicide Squad, Collateral Beauty, Aladdin) haakt het publiek af. En dus grijpt hij binnenkort terug naar zijn roots met Bad Boys for Life (2020). Zelfs al trekt de film op de ballen is het een franchise die sowieso geld zal opbrengen. Maar of Smith hiermee zijn terugkeer kan verzilveren is nog maar de vraag.

*** Gemini Man trailer ***

2 Comments

  1. Stef

    Iedereen wil nu blijkbaar die de-aging techniek gebruiken. Ik zie nog altijd het verschil en dus zal het me blijven storen.

    Reply
  2. Dario

    Of foto ziet de cgi de-aged Will Smith er geweldig uit … tot het moment hij begint te bewegen. En zeggen dat DIT het enige verkoopsargument was, gezien de plot niks voorstelt. Een spion wordt op de hielen gezeten door een kloon van hem. Punt.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *