Joker maakt indruk aan de box-office met 93 miljoen dollar in openingsweekend

Het was het weekend van de waarheid voor Joker (2019) die de nummer één plek meer dan ooit verdiend heeft. De Todd Phillips-gerichte karakterstudie van de mislukte komiek Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) in zijn neerwaartse spiraal en de daaropvolgende transformatie in beruchte Gotham crimineel genaamd Joker, haalde in 93 miljoen dollar op in zijn eerste weekend.

Toen de film van Todd Phillips voor het eerst getoond werd aan een select publiek van journalisten op het Filmfestival van Venetië werd de film op handen gedragen, nadien kwam er een tweede golf van mensen die met deze gedachte de film zijn gaan zien, en in deze eigenzinnige adaptatie toch heel veel negatieve aspecten gingen belichten. De vraag was dan uiteindelijk wat het publiek hiervan zou denken. Wel zij zijn dus massaal naar de bioscoop getrokken. De politie was in ieder geval overal aanwezig tijdens de premières om potentiële copy-cats van de Joker alsnog te kunnen stoppen. Joker heeft met zijn 93 miljoen dollar opening zowat de 4de grootste R-rated opening ooit, juist achter de twee Deadpool films en de It film. Joaquin Phoenix lijkt nu ook al de grote kanshebber op een Oscar – was het niet dat zijn eigen regisseur een gênante clip van Phoenix aan talkshowhost Jimmy Kimmel gaf waarop de acteur uitvliegt tegen de cinematograaf Lawrence Sher (“Larry”).

Het is nog maar de eerste week dus gaan we nog moeten bekijken hoe de film wereldwijd zal varen en hoe hij stand zal houden tegenover Ang Lee’s Gemini Man (2019) met Will Smith, naar een script van Game of Thrones scenarist David Benioff. De film moet ook tussen de 200 en 250 miljoen ophalen om nog maar break-even te zijn. Ik weet, het productiebudget lag op 70 miljoen dollar en dat zou in principe 50% moeten zijn van het totale budget, maar bij deze film heeft Warner beslist om net iets meer in te zetten op de potentiële Oscar-kandidaat met een marketing budget van 120 miljoen dollar. Reken daar nog kosten bij die bioscoopuitbaters aanrekenen en je komt snel aan een kwart miljard dollar die de film minstens moet opbrengen, wat toch wel een pak geld is.

1 Comment

  1. Ivan

    Er is dan ook niets anders in de cinema momenteel.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *