Original Sin (2001) ** Blu-ray recensie

Vanavond kunnen jullie nog eens proeven van de wilde jaren van Angelina Jolie en Antonio Banderas in Original Sin (2001) op VTM 3 om 22u45. Op een bepaald moment in de film, terwijl de twee hoofdpersonages naar een toneelstuk kijken, zegt Julia (Angelina Jolie) dat ze het naar haar zin heeft ondanks dat het ‘goedkoop melodrama’ is. Of dat een bewust schot was op de film waarin ze speelde of gewoon een hilarisch toeval, ik weet het niet zeker, maar hoe dan ook, dat is ongeveer de meest toepasselijke beschrijving van dit erotisch mysterie drama.

Korte inhoud: Cuba, eind 19e eeuw. Luis Antonio Vargas (Antonio Banderas), een rijke koffiehandelaar, heeft besloten om een Amerikaanse vrouw (Angelina Jolie) te trouwen. Wanneer hij bij de haven aankomt om Julia Russell te ontmoeten, blijkt dat zij niet de gewone vrouw is die hij verwachtte. Blijer dan ooit tevoren begint hij samen met zijn vrouw een nieuw leven. Er blijken echter nog meer verrassingen in het verschiet te liggen…

Julia Russell begint de film achter de tralies, hoewel we niet zeker weten waarom. Ze legt ons uit dat ze ons een verhaal gaat vertellen over liefde, maar weliswaar geen liefdesverhaal. We komen erachter dat ze heeft besloten naar Cuba te gaan om er een man te ontmoeten met wie ze via brieven had geconverseerd. Ze stuurde een foto, hoewel het van een andere vrouw was, niet van haarzelf. Hij, een man genaamd Luis, was ook niet eerlijk; hij heeft eigenlijk een koffiezaak en hij werkt er niet alleen. ‘We hebben iets gemeen. We zijn allebei niet te vertrouwen’, zegt ze tegen hem. Een waarheid als een koe, hoewel één van de personages iets veel sinisters verbergt dan haar ware uiterlijk. Het zou de eerste grote wending van de film bederven om te verklappen wie de echte bedrieger of de motivatie erachter is, maar het volstaat om te zeggen dat één personage de andere bedriegt, en er volgt een klopjacht.

Een privédetective (Thomas Jane) wordt op een gegeven moment ook ingeschakeld om op dit mysterieuze personage te jagen, hoewel ik me constant afvroeg of hij wel nodig was binnenin het verhaal. Of tenminste, dat deed ik tot op een bepaald moment, toen zijn doel eindelijk werd onthuld. Hoewel, zowat alle plotwendingen zie je van ver aankomen en veel echte verrassingen waren er niet voor mij. Het grootste probleem met de plot is dat het een beetje in herhaling valt. Nadat de ene personage de andere verraadt, ontstaat er een conflict, maar komt het stel uiteindelijk weer bij elkaar. En dan nadien nog een verraad, en nadien nog een verzoening. Het is alsof de filmmakers niet zeker wisten hoe ze een fatsoenlijk idee moesten uitwerken op iets minder dan 2 uur, dus kwamen ze met verschillende scenario’s voor de karakters om uit elkaar te gaan en weer bij elkaar te komen.


© Dutch FilmWorks

De film is gebaseerd op de roman van Cornell Woolrich en in scenario gegoten én geregisseerd door Michael Cristofer, maar ik weet niet precies van wie de afschuwelijk slechte dialogen komen. Eén ding is zeker, Cristofer heeft ze in ieder geval niet herschreven en draagt hij in deze de grootste schuld. En zelfs de acteurs weten er mee geen weg? De dialogen zijn vaak zo idioot dat je je niet kun voorstellen dat de acteurs nadien geen binnenpretjes hadden hoe slecht het allemaal wel niet was. De vertolking van Thomas Jane is trouwens volledig over-the-top, in zijn rol (die ik niet nader zal toelichten). Zijn karakter is zo gek dat er geen manier is om te geloven dat hij echt een echt persoon zou kunnen zijn. Alles aan de personages stinkt naar de fake, en in wezen kan dat gezegd worden voor de meerderheid van de karakters in de film. Dus van inleving was er bij mij niet in. Normaal had Michelle Pfeiffer de rol van Julia moeten spelen omdat ze met haar productiehuis ook de rechten van het boek had gekocht, maar het bleef bij een rol als producente.

Is er iets positiefs aan dit alles? Original Sin speelt zich af in de 19e eeuw en het heeft me op zijn minst overtuigd van waar het zich afspeelde. De personages voelen misschien niet geloofwaardig aan, maar als ze niet bestonden en ik alleen maar naar de decorontwerpen hoefde te kijken, zou ik geloven dat het in de jaren 1800 plaatsvond. Dit zou waarschijnlijk ook een betere film zijn, omdat het niet alle vreselijke dialooguitwisselingen moet aanhoren. Er is gewoon niets interessants aan deze film. Er is niets om je aandacht bij te houden, er is niets om naar te kijken, tenzij jullie 1 of 2 pikante seksscènes willen zien (Angelina en Antonio besloten om de scènes volledig naakt te draaien zonder tapes en dus werd er veel geknipt in deze scenes om er geen porno van te maken. De oorspronkelijke 20 minuten uncut seksscène zou nooit zijn uitgebracht) … spijtig dat jullie op VTM de films niet kunnen doorspoelen. Voor de liefhebbers van oudere films, Mississippi Mermaid (1969) van François Truffaut met Catherine Deneuve en Jean-Paul Belmondo was de eerste adaptatie van dit verhaal.


Review Original Sin (2001)
Recensie door op

Beoordeling: 2 / 5

rating

*** Original Sin trailer ***

1 Comment

  1. rico ramsdam

    Ik vind het geen slechte film, voor mij toch één van de betere romantische films.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *