Spider-Man: No Way Home verovert de box-office

Daar waar The Last Duel en West Side Story floppen aan de box-office heeft Sony/Marvel’s Spider-Man: No Way Home (2021) de derde grootste wereldwijde opener aller tijden geworden met 587,2 miljoen dollar. Het overschrijden van de 500 miljoen dollar maakt het pas de zesde film ooit die de mijlpaal in een lanceringsframe bereikt. De door Jon Watts geregisseerde MCU-inzending is zelfs nog indrukwekkender omdat de film het deed zonder de inkomsten in China.


Het is met zijn 253 miljoen dollar ook de best presterende film van 2021 in de States en steekt zo films als Venom: Let There Be Carnage (2021), F9 en de laatste James Bond film. Die laatste film is wel nog houder van de grootste wereldwijde recette maar met de enorme recette voor de Spider-Man film lijkt de race nog open.

Omdat Sony de rechten heeft op Spider-Man, hadden Disney en Sony oorspronkelijk een deal gesloten voor Spider-Man: Homecoming en Spider-Man: Far from Home (2019), waarbij Marvel deze films voor Sony produceerde onder de Marvel Cinematic Universum (MCU)-banner. Sony behield de volledige financiële, distributieve en creatieve controle, terwijl Disney merchandisingrechten en een klein percentage van de bruto box office ontving. In augustus 2019 wilde Sony de deal met Disney echter uitbreiden onder de oorspronkelijke voorwaarden, wat ertoe leidde dat Disney zijn recht uitoefende om zich terug te trekken uit de volgende Spider-Man-film. Sony, dat het goed had gedaan met Venom (2018) en vooral Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018), kondigde toen aan dat ze de film zouden blijven maken binnen hun eigen filmische universum, buiten de MCU. Echter, als gevolg van negatieve reacties van fans en na tussenkomst van ster Tom Holland, werd uiteindelijk een nieuwe deal bereikt, waarbij Disney investeerde in het budget van de film in ruil voor een hoger box office-percentage, en de film in de MCU bleef.

*** Spider-Man: No Way Home trailer ***

1 Comment

  1. johan

    Jammer genoeg heb ik hem niet voor de Nederlandse lockdown kunnen zien. Hopelijk resteert er straks nog tijd. Ik zag net de laatste trailer, nu de aap officieel uit de mouw is zitten er ineens 2 extra personen in de shots 🙂

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *