Filmdistributeurs niet opgezet met coronamaatregelen

De maand december is de filmmaand bij uitstek. Het is dan dat Hollywood zijn potentieel-award winnende films in de kijker zet. Maar ook de Vlaamse film is in deze periode goed vertegenwoordigd. En nu komt onze regering opnieuw met maatregelen om de zoveelste Covid-variant af te stoppen met sluitingen in de cultuursector. Dat een kerstmarkt open mag blijven waar mensen zonder masker aan de toog Glühwein zuipen en luidruchtig praten, maar een bioscoop waar controle is aan de ingang, in zalen met airco zitten, zwijgen en een masker dragen, moet sluiten, is onbegrijpelijk. Maar cultuur achter slot en grendel zetten is iets wat bij deze regeringsleden van het Vlaams en Federaal parlement gemakkelijk te verteren is, zo blijkt.

Jean-Paul Langhoor, de secretaris generaal van Film Matters Belgium en The Belgian Federation of Film Distributors kroop in zijn pen en schreef deze open brief die we graag met jullie delen op De FilmBlog.


We vernemen met verstomming de sluiting van bioscopen vanaf aanstaande zondag. Als Federatie van Filmdistributeurs en de Federatie van Belgische Bioscopen kunnen we deze beslissing, die ons uitermate discriminerend lijkt, en die indruist tegen alle onderzoeken uitgevoerd in Europa, enkel maar betreuren. Bioscopen zijn geen plaatsen waar toeschouwers risico lopen (link). Onze sector heeft reeds zwaar geleden en opnieuw zijn wij het doelwit van de beslissingen van het overlegcomité. Daar waar andere sectoren, met grotere risico’s, geen nieuwe maatregelen opgelegd krijgen.

Uiteraard willen we geen sectoren tegenover elkaar plaatsen, maar het is duidelijk dat wat vandaag is besloten indruist tegen de logica en vooral tegen de aanbevelingen van het GEMS: op geen enkel moment hebben deskundigen gepleit voor een sluiting van culturele plaatsen, waarvan de bioscopen de belangrijkste economische schakel vormen. Toegegeven, we krijgen nu te horen dat sectoriële steun er komt, maar ook hier hebben we enige twijfel gelet op de zeer beperkte steun die tijdens de vorige lockdown werd verleend. Feit is dat zowel bioscopen als distributeurs miljoenen euro’s zijn verloren!

Marketingcampagnes van distributeurs voor meerdere miljoenen euro’s met het oog op de promotie van films tijdens de vakantieperiodes, zijn voor niets geweest. Verticaal in de prullenbak! Laten we niet vergeten dat dit besluit er komt op een cruciaal moment waar bioscopen het grootste deel van zijn inkomsten verdienen. Allemaal, nogmaals, met én voor het grootste respect van de gezondheidsmaatregelen. We dringen er bij beleidsmakers op aan om hun motivaties en de concrete argumenten die hebben geleid tot de beslissing om onze sector te sluiten, in plaats van een andere, toe te lichten.

Onze twee Federaties eisen daarom duidelijkheid en fundamenteel voor begrip en degelijk toepassing van de maatregelen. Toeschouwers hebben bijkomend eveneens het recht om deze beslissing te begrijpen: hoe kunnen we rechtvaardigen dat we naar een restaurant kunnen gaan, dat we het openbaar vervoer kunnen nemen, maar niet in een bioscoop kunnen zitten, gemaskerd, op afstand van elkaar en met een beperkt aantal toeschouwers in de zaal? De opgelegde maatregelen binnen de culturele sector mogen geenszins dé uitlaatklep van frustraties zijn van de politiek. Echter, momenteel hebben wij dit zeer onaangename gevoel…

5 Comments

 1. Vince

  Ik heb mijn Matrix ticket voor zaterdag … 2021 afsluiten in mineur dus als ik de reviews lees 😮

  Reply
 2. Brun

  Het is weer typisch dat de cultuursector weer geviseerd wordt 🙁

  Reply
 3. Zoya

  De logica is ver zoek en na de booster krijgen we te maken met variant Sigma en kunnen we weer in lockdown …

  Reply
 4. Wax

  Niemand in de regering lijkt de plannen te steunen en toch passeert het

  Reply
 5. yves valkiers

  het boeit die dudes van de regering gewoon niet dat is probleem.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *