Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018) **** Blu-ray recensie

Live-action Spider_man films zijn gezien het concept rijk aan visuele effecten en bijgevolg zijn het altijd wel dure films, maar in animatie is zo goed als elke stunt mogelijk en deze Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018) brengt ons dan ook op plaatsen waar we nog nooit eerder zijn geweest. Maar wat deze prent zo bijzonder maakt, is dat het een eigen wereld creëert met een comic vormgeving zoals we niet vaak te zien krijgen.

Korte inhoud: Peter Parker (Jake Johnson) probeert als Spider-Man een reusachtige deeltjesversneller van de Kingpin te ontmantelen, maar komt om het leven. Later wordt zijn rol als superheld overgenomen door Miles Morales (Shameik Moore), een tienerjongen uit Brooklyn met Puerto-Ricaanse en Afrikaanse roots, woonend met zijn vader Jefferson Davis (Brian Tyree Henry), die op een dag door een mysterieuze spin gebeten wordt en superkrachten ontwikkelt. Via de deeltjesversneller van de Kingpin komt Miles in contact met de Peter Parker van een parallel universum. Deze Spider-Man, die wat ouder en klungelig is, probeert een mentor te zijn voor zijn jonge collega. Miles ontdekt vervolgens dat er nog meer universa met elk hun eigen Spider-Man zijn. Zo ontmoet hij onder meer Spider-Gwen, Spider-Man Noir en Peni Parker. Samen proberen ze de plannen van de Kingpin te dwarsbomen.

Het is een superheldenfilm die risico’s durft te nemen en eigenlijk een bijzonder fris uit de hoek komt, zeker na de vele Spider-Man films die we al te zien kregen. Het mengt humor met drama op een vlotte manier. De dialogen en de overkoepelende thema’s waren knap uitgewerkt en behoorlijk herkenbaar voor het publiek. De comic book referenties zijn uiteraard omnipresent. Ik hou van Peter Parker en was in het begin niet enthousiast over een Miles Morales. Maar het Miles-personage, zijn familie en wereld waren meer dan een aangename aanvulling op het ‘Spider-Verse’. Ik was verrukt en verrast om te ontdekken dat het net zo goed is als een Peter Parker-verhaal. Zelfs de plot was zo slim en vol verrassingen dat je eigenlijk constant op het puntje van je stoel zit. Een must om te zien als je houdt van Spider Man, comics, of gewoon solide actie en entertainment.

Een ander mooi ding is dat het gezinsvriendelijk en leuk is; en dat terwijl zoveel superhelden-films nu donker en volwassener zijn. Met andere woorden, zowel de volwassenen als de allerkleinsten kunnen hiervan genieten. De film zit vol van de kinetische energie en oogverblindende kleuren uit de klassieke strips, en zelfs het acteerwerk van de karakters lijkt wel stop-motion. Het is in ieder geval een unieke en mooie nieuwe stijl van animatie. Spider-Man Noir (Nicolas Cage) is bijvoorbeeld altijd bedekt in zwart-wit schaduw, ongeacht de locatie, en Japanse Spider uit de toekomst Peni Parker (Kimiko Glenn) heeft die typische Japanse anime-trekjes in al haar scènes.

Het verhaal zelf is dan weer niet bijster origineel, en misschien net te druk en hectisch om alle emotionele beats te laten landen. De humor is dan wel omni-present en deze werkt over het algemeen zeer goed, vooral in de eerste helft. Het komische talent van scenaristen Phil Lord en Rodney Rothman werpt zijn vruchten af, en de executie van regisseurs Bob Persichetti, Peter Ramsey en Rodney Rothman was on point.

Kortom, deze Spider-Man: Into the Spider-Verse is perfect voor zowel genre-fans als degenen die misschien genoeg hebben gekregen van de superhelden-films die bioscopen domineren. Spider-Verse is een frisse nieuwe wind in het comic book adaptatie-wereldje, en het is een plezier om al die stemmen te plaatsen van al die bekende acteurs, gaande van Mahershala Ali tot Lily Tomlin, Zoë Kravitz, Liev Schreiber, Chris Pine, Oscar Isaac, Stan Lee en nog veel meer. Ondertussen is de DVD, Blu-ray en UHD van de film uit met een alternatieve universum modus met de makers van de film als gids. En ja, er is ook audio-commentaar van de makers over de gehele film, wat altijd wel een opsteker is voor de echte fans van het productie-proces.

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 26 april 2019

*** Spider-Man: Into the Spider-Verse trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *