Disney CEO Bob Iger krijgt kritiek voor te hoge salaris

En niet door om het even wie. Disney’s erfgename en tevens bekroonde filmmaker Abigail Disney vind het salaris van 58 miljoen euro per jaar misschien wel wat schandalig buitensporig. Dit hebben gezegd, Disney met al zijn aankopen is één van de grootste bedrijven in de wereld met een vermogen van 100’000 miljard dollar en een jaarlijks netto inkomen van 12’600 miljard dollar. In dit opzicht is het salaris van de baas eigenlijk een peulschil, maar dan kijk je naar wat de Disney werknemers verdienen met 46’127 dollar per jaar en dat is zowat 1424 keer lager dan het salaris van de CEO.

Abigail is niet de enige die zich al heeft uitgesproken over de hoge vergoeding en dat kwam vooral omdat hij zichzelf een salarisverhoging toekende van 80% in vergelijking met 2017. Abigail is zelf lid van de organisatie Patriotic Millionaires, die pleit voor hogere belastingen voor de rijken. Op twitter schreef ze het volgende: “Laat me duidelijk zijn. Ik heb Bob Iger graag. Ik spreek NIET in naam van mijn familie, maar enkel voor mezelf. Behalve dat ik aandelen heb (niet zo veel) heb ik niet meer inbreng dan iemand anders in wat er daar (bij Disney, red.) gebeurt. Maar volgens elke objectieve meting is een vergoeding die meer dan 1000 keer hoger ligt geschift.”

Vorige week had Abigail Disney een toespraak gehouden in New York waarin ze pleitte voor een vorm van “humaan kapitalisme”. Astronomische hoge vergoedingen voor CEO’s en bedrijfsleiders hebben volgens de vrouw een corrosief effect op de maatschappij. Bovendien is ze het er niet mee eens dat bedrijfswinsten enkel de hooggeplaatste medewerkers ten goede komen, iets wat voor vele progressieven als muziek in de oren klinkt. Met zijn loonsverhoging die hij vorig jaar aan zichzelf toekende kon hij gemakkelijk als zijn werknemers een toeslag geven van 15%! Volgens Abigail is er een punt waarop er gewoon teveel geld rondgaat aan de top van van de piramide. En ondertussen heb je aan de basis mensen die het moeilijk hebben om de eindjes aan mekaar te knopen of nog maar om basisbehoeften zoals geneesmiddelen aan te schaffen.

Een Disney woordvoerder zei hierop dat ze al meer doen voor hun werknemers dan wat nodig is (hun vergoeding van 15 dollar/uur ligt hoger dan de minimumvergoeding die de overheid voorschrijft), wat eigenlijk een BS-excuus is was een bedrijf als Disney kan je toch niet gaan vergelijken met een kleine bakkerij of slagerij. Op de verhoging van het salaris van de CEO verwezen ze naar de fusie met Fox. Spijtig genoeg zwegen ze in alle talen over de vele mensen die na de fusie op straat werden gezet.

Momenteel is er een presidentskandidate (Alexandria Ocasio-Cortez) die zowat 70% belastingen wil voor mensen met een inkomen van 10 miljoen dollar of meer. In Frankrijk had je een paar jaar geleden ook zo’n torenhoge tax voor de superrijken. Wat was het gevolg? De rijken trokken weg (ondermeer naar België – cf. Bernard Arnault) of konden hun geld onderbrengen in diverse eilanden. Wie je wel bereikt met dergelijke maatregelen zijn eerlijke mensen die iets uitvinden of succes hebben met een bedrijf die ze uit de grond hebben kunnen stampen. Dit zijn dezelfde mensen die de economie draaiende houden. Maar de grote vissen ontlopen ALTIJD de dans. Starbucks draaide meer dan 15 jaar lang in de UK op verlies als je de belastingen mocht geloven en betaalden dus NIKS. In realiteit hadden ze hun winsten doorgesluisd naar Nederland waar ze een schandalig lage belastingdeal hadden. Dit is hoe grote bedrijven werken. Er is veel ongelijkheid in de wereld en mocht iedereen een eerlijke belasting belasting betalen, zouden we die ongelijkheid voor een stuk kunnen verzachten. Wat Bob Iger betreft en de duizenden CEO’s die ook 1000 keer meer verdienen dan hun werknemers, zoveel geld heeft 1 persoon niet nodig. De hoogte van het salaris van een CEO zou op wereldschaal geregeld moeten worden in verhouding met het salaris van zijn werknemers en het aantal mensen die hij of zij in dienst heeft.
© Foto van Bob Iger door Angela George via Wikipedia

1 Comment

  1. Lore

    Het is een hoog bedrag maar met zo’n omzet inderdaad maar een klein aandeel, zeker voor iemand die de kapitein is van het schip.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *