Venom (2018) *½ Blu-ray review

Op Facebook hadden we hier onze wenkbrauwen zitten fronsen nadat we zagen dat Venom (2018) een PG-13 rating zou krijgen in plaats van een R-rating. Ook die eerste trailer was toch niet meteen een geruststelling. Uiteindelijk konden we toch niet tevreden zijn met het resultaat, ook al is er heel wat potentieel voor een betere film. Deze film PG-13 maken is al zo dwaas als de carbon keramische remmen van een sportwagen vervangen door fietsremmen.

Korte inhoud: Eén van Marvel’s bekendste en meest complexe personages is Eddie Brock (Tom Hardy). Hij wordt de host voor de alien Venom. Als journalist probeert Eddie de beruchte oprichter van de Life Foundation, de vermaarde Carlton Drake (Riz Ahmed) te verslaan. Die obsessie heeft niet alleen zijn carrière gekost, maar ook zijn relatie met zijn vriendin, Anne Weying (Michelle Williams). Bij het onderzoek naar één van Drake’s experimenten fuseert de alien Venom met Eddie’s lichaam. Hij heeft plots ongelooflijke nieuwe superkrachten, en krijgt zo de kans om zo ongeveer te doen wat hij wil. Verwrongen, donker, onvoorspelbaar en aangewakkerd door woede, laat Venom Eddie worstelen om deze gevaarlijke eigenschappen onder controle te krijgen die hij zowel machtig als bedwelmend vindt. Als Eddie en Venom elkaar nodig hebben om te verkrijgen wat ze werkelijk zoeken, raken ze steeds meer en meer met elkaar verweven… Waar eindigt Eddie en waar start Venom?

Maar het grootste probleem van deze prent was de regisseur Ruben Fleischer (Zombieland) die naar mijn gevoel zelf niet goed wist welke toon hij deze film zou geven. Grofweg kan je de film in drie stukken indelen, ACT I is een snorefest drama met een loser van een hoofdpersonage die vreemd genoeg in een peperduur appartement woont, ACT II is onnozele slapstick met Venom die nog meer comic relief moet brengen en ACT III is voluit komedie die veel weg had van de Steve Martin film All of Me (1984). Dit had eigenlijk een schrikwekkende en sarcastische horror kunnen zijn, maar dit werd het dus niet. Maar in deze 3 delen vond ik het derde deel nog het enige wat uiteindelijk uitgewerkt zou kunnen worden als een volwaardige komische film, een beetje in de lijn van Deadpool. Het verschil blijft echter dat Deadpool niet alleen hilarische dialogen hadden, maar tevens karakters die we willen volgen. En dat is het tweede probleem aan deze Venom.

Los van Tom Hardy – die wat mij betreft zijn slechtste vertolking levert uit zijn gehele carrière – is er geen enkel karakter in deze film die me interesseert. Te beginnen bij de villain, die eigenlijk geen echte villain is maar eerder een opportunistische “Elon Musk/Steve Jobs” zakenman die snel rijk wil worden. Wat ik dus niet snap is dat die kerel beschikt over een uit de kluiten gewassen huurleger in uniform met explosieve drones die iemand op de voet kunnen volgen, maar heeft klaarblijkelijk geen enkele camera hangen in zijn eigen bedrijf om het alien wezen in de gaten te houden. Are you fucking kidding me?! Hij heeft ook weinig persoonlijkheid en op geen enkel moment voel je hem als een bedreiging. Zijn blinde vertrouwen in zijn collega’s is ook iets heel bizar gezien het stuk voor stuk volslagen idioten zijn die zelf niet weten waarmee ze bezig zijn. Je vraagt je soms af waarom zijn laboranten hem niet meteen aangeven. Op geen enkel moment wordt hun motivatie duidelijk. Enkel zien we dan op het einde, na x aantal doden, dat Dr. Dora Skirth (Jenny Slate) wroeging krijgt. Maar in plaats van naar de politie te gaan, zoek ze een ontslagen en aan lager wal geraakte journalist op! WTF?! Why?! Ook Michelle Williams is een teleurstelling. Er is zo goed als geen chemie tussen Williams en Tom Hardy. Ze voert trouwens liever een modeshow op met diverse pakjes (en elke scene draagt ze wel iets anders) van maatpakjes op stilleto’s tot outfits met schotse rokjes. Na alles wat er is gebeurd leek ze meer bezig te zijn met haar wardrobe dan met iets anders. En ja, dergelijke zaken tasten de geloofwaardigheid aan.

Het enige excuus die Tom Hardy in zijn verdediging kan werpen voor zijn slecht acteerwerk is het flauwe script van Jeff Pinkner, Scott Rosenberg en Kelly Marcel. Hardy is een briljant acteur, spijtig genoeg kan deze productie zijn talenten niet echt benutten. Het grappige is dat de film begint met de animatie van Marvel, nadien zien we in titels ‘in association with’, en dat is dus klaarblijkelijk een wereld van verschil. Een film die verkocht wordt met de bedenkelijke tagline “from the producers of” heeft nog meer geloofwaardigheid dan “in association with”. Ik kan me dan ook niet meteen voorstellen dat hoofdacteurs in Marvel film er zo armtierig worden uitgeschreven. Dit is een product van Sony, en laten we hopen dat James Gunn met zijn aanstelling voor Suicide Squad daar goed van bewust is.


© 2018 Sony Entertainment. All rights reserved.

De visuele effecten waren bij momenten indrukwekkend (de transformatie in Venom, zelfs de symbioot), bij andere momenten voelde je gewoon de green-key (bv. wanneer Hardy wegvlucht met zijn moto) en bij nog andere moemnten heb je geen idee wat er gebeurt (cf. heel wat vecht-sequenties met Venom in smokey omgevingen). Ook de eerste keer je Venom ziet (cf. in reflectie in een raam van een auto) is bijzonder teleurstellend. Deze film heeft een kleine 120 miljoen dollar gekost, en dus had ik meer verwacht. Er zijn veel effecten, echter niet meteen veel memorabele actie setpieces, weinig decors/locaties en sommige van de decors zagen er wel wat beteuterd bij. Het zijn misschien details, maar hierin merk je dat de ene regisseur de andere niet is, en weerspiegelt ook wel dat niet alles met evenveel zorg werd ingeblikt.

Kortom, Venom is een puinhoop die eigenlijk niet verveelt, voor zover je nooit echt weet waar de film naar toe wil, en je eigenlijk wel (onbedoeld) ermee kan lachen. Dus vreemd genoeg denk ik dat deze productie wel zijn publiek zal vinden, ook al betwijfel ik of daar één echte comic-fan zal tussen zitten.

Venom komt uit op op DVD, Blu-ray en UHD, met meer dan een uur bonusmateriaal met heel wat making of filmpjes, spijtig genoeg wel geen audio-commentaar.


Review Venom (2019)
Recensie door op

Beoordeling: 1.5 / 5

rating

*** Venom trailer ***

6 Comments

 1. Alek

  Sony moet gewoon stoppen met dergelijke hero films te maken. Het lukt hen gewoon niet. Anderzijds met al die slechte kritieken kan je alleen maar van de film houden, omdat je verwachtingen ook super laag komen te liggen.

  Reply
 2. Maarten

  Het Venom gedeelte was ‘leuk’ maar het plot is erg zwak en alles voor Venom had veel korter gemoeten. Het is een beetje Green Lantern niveau.

  Reply
 3. Accu

  Ergens zit wel een goede film verstopt, maar vond het maar wisselvallig. De tonaliteit verschilt 2 à 3 keer en ook al is Hardy geweldig in de rol is zijn tegenspeler echt wel een troosteloze schurk. Hopelijk leren ze uit hun fouten en wordt de sequel een echt goeie Venom film.

  Reply
 4. Alek

  Bij een tweede visie is de film eigenlijk een stuk minder goed dan de eerste keer dat ik de film zag.

  Reply
 5. Ed de jong

  Ik vond de film heel verfrissend. Tom Hardy is hilarisch als Eddie en de chemie tussen Venom en Eddie is fantastisch. Ik heb ervan genoten!

  Reply
 6. Han

  Ik ben fan maar hoop wel dat de sequel beter zal worden.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *