A Star is Born (2019) ***½ Blu-ray review

Ja, dit is de 4de A Star is Born (2018) film en het concept van de film blijft ongewijzigd, ook al zitten we in een andere tijdsgeest. Er zou zelfs nog een Indische versie zijn van het verhaal. De eerste versies van de film (1937 & 1954) hebben de drama niet zo ver laten gaan, zoals in de meer recentere versies. En deze nieuwe versie heeft net zoals de versie uit 1976 de overstap gemaakt van musicals naar de rockwereld. Voor elke generatie is er zijn ‘Star is Born’ film, dus er zullen nog wel adaptaties volgen.

Korte inhoud: Jackson Maine (Bradley Cooper) is een countryzanger die op de rand van de afgrond staat als hij een getalenteerde onbekende zangeres ontdekt, genaamd Ally (Lady Gaga). Als de twee een hartstochtelijke liefdesrelatie beginnen zet Jackson Ally in de spotlights en werpt haar in de wereld van de sterren. Maar als zijn eigen carrière in de schaduw komt te staan van die van Ally begint hij het steeds moeilijker te vinden om met zijn vergane glorie om te gaan en krijgt hij nog nauwelijks grip op zijn leven.

Laat ik meteen zeggen dat ik de casting in deze film buitengewoon geweldig vind. Zowel Gaga als Cooper zijn geweldige zangers en je gelooft echt in hun verhalen die ze vertolken. Mede door het feit dat Ally eigenlijk in de film een soort Lady Gaga wordt. En voor een debuut zet Gaga echt wel een sterke vertolking neer. Is het de beste vertolking van het jaar? Kijk, mocht ze dit jaar de Oscar winnen zou het me niet verbazen, ook al vond ik de vertolking van Olivia Colman in The Favourite (2018) misschien net iets treffender. Lady Gaga speelde in grote lijnen eigenlijk voor een stuk haar leven. Kan je dit dat de “beste vertolking” noemen, ik laat het in het midden. En de chemie tussen Gaga en Bradley werkt! Die twee hebben mekaar gevonden en dat is op zich ook een prestatie, en misschien ook wel grotendeels te danken aan de regisseur van de film, Bradley Cooper himself? Anderzijds vond ik wel dat het meer een adaptatie was gericht op het personage van Jackson, eerder dan op Ally, vooral met de familiebanden, de back-story over de ranch, zijn drank- en zelf-destructieve gedrag (met zijn oorsuizen/tinitus probleem).

Het tweede sterke punt aan deze prent is de muziek. Je kan niets aanmerken op het zangtalent van Lady Gaga, zij is een fenomeen. En wat betreft Cooper, ik denk dat er heel wat mensen met hun mond open staan. Die kerel kan acteren, ziet er knap uit, spreekt ik weet niet hoeveel talen, is klaarblijkelijk bijzonder intelligent en hij kan ook nog eens zingen. Je zou als man voor minder deze kerel haten! LOL! Neen, serieus, ik heb alleen maar meer respect voor zijn kunst en ik heb in het verleden altijd wel genoten van zijn vertolkingen, zelfs in zijn minder films (The A-Team, American Sniper). Wat betreft de neven-personages, zij hadden meestal heel weinig screentijd om echt uit de verf te komen. Denk maar aan de rol van Sam Elliott.© Warner Bros. All rights reserved.

En van debuut gesproken, je kan er niet omheen dat Bradley hier ook wel als regisseur een sterke adaptatie heeft neergezet van een aloud bekend verhaal. Hij heeft het hedendaags gemaakt en toch ook wel heel smaakvol gebracht. Het probleem is dat de film niet altijd even sterk is zoals het had kunnen zijn. Bradley mist soms wel een beat en in plaats van een close-up op hem had je bij momenten gewoon het gevoel dat de scène beter zou zijn mocht de focus op iemand anders was komen te liggen. De film had ook dramatischer kunnen worden, zonder te vervallen in de melo-dramatiek. Maar nog eens, dit is een debuutfilm en toch wel een puike prestatie. Ik kijk in ieder geval uit naar zijn volgende film, de biografische film Berstein.

De film valt voor mij halverwege een beetje in mekaar. Er is net iets te weinig drama die tussen de karakters wordt opgebouwd en soms springt het verhaal iets te snel van emotie tot emotie zonder dat we begrijpen hoe de karakters in deze toestand zijn beland. De reden waarom Jackson afkeer begon te krijgen voor het veranderende imago van Ally is ook niet meteen duidelijk. Op een gegeven moment staan ze recht tegenover mekaar tijdens de badkamer-scène en zie je de haat Ally’s ogen, maar je snapt niet meteen vanwaar al die emoties komen. En dan is er nog die gehele verkoop van die ranch-storyline maar op geen enkel moment voel je dat er een connectie is met het hoofdverhaal. Ook het Dave Chapelle-verhaal was willekeurig en werd plotseling 10 minuten lang in de film gestoken en werd een zeer belangrijk personage uit het leven van Jackson en daarna zien we hem nooit meer terug. Dit was gewoon allemaal verwarrend.

Maar al bij al heb ik genoten van deze adaptatie. A Star is Born komt op 20 februari uit op 4K UHD, Blu-ray, DVD en Video on Demand, met heel wat extraatjes en muziekvideos. De film heeft 8 Oscarnominaties en zal er wel een aantal winnen, en wie weet zelfs Best Picture.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 14 februari 2019

*** A Star is Born trailer ***

3 Comments

 1. Julie

  Heb net de film gezien. Ik heb zoveel gehuild. Mijn hart is tegelijkertijd warm en gebroken. Ongelooflijk. De cinematografie was geweldig. Het voelde zo echt. Het scenario, de liedjes en het acteerwerk. Mijn God, verbazingwekkende regie, acteerwerk en scenario van Bradley Cooper. En natuurlijk voor de enige echte, Lady Gaga. Ik wist dat ze spectaculair was, maar ze transcendeerde en werd volledig getransformeerd in de perfecte belichaming van Ally. Deze film vervulde mijn hart met zowel vreugde als verdriet. Pijn en geluk. Liefde en liefdesverdriet. Als deze film geen oscar wint, dan gaat The Academy nog maar eens de mist in.

  Reply
 2. Tommy

  Ik vond het langdradig en je zag het einde al aankomen halverwege de film.

  Reply
 3. Aless

  Beste film die ik in jaren heb gezien. Het was gewoon geweldig. De prestaties van Lady Gaga waren verbluffend. Ik had geen idee dat ze dat niet leuk zou vinden. Over haar acteerwerk leek het niet alsof ze een rol speelde. De manier waarop ze praatte, haar gezichtsuitdrukkingen, de blik in haar ogen, zo rauw en authentiek! Ze benadrukt de mooiste, kwetsbare en sterke eigenschappen van haar karakter en van elke vrouw (of mens) die er is. Kan geen beter woord vinden om dit meesterwerk te beschrijven dan PRACHTIG.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *