Wie zit te wachten op Disney’s Cruella 2 met Emma Stone?

En terwijl Scarlett Johansson en Disney aan het bekvechten zijn over loon in de rechtbank, is het nu duidelijk dat er geen Black Widow 2 zal komen maar pakt Disney wel uit met nieuws over Cruella 2 (2022). Ik heb geen flauw benul wie hier op zat te wachten. De eerste Cruella (2021) hebben we hier zelfs niet besproken omdat niemand er echt enthousiast over was.

Het grootste probleem met Cruella is dat het een overduidelijke poging was van Disney om met het personage de Joker (2019) toer op te gaan. Het probleem was dat Joker in R-rated stijl volledig kon onderdompelen in de diepste rioolputten van de ziel, terwijl Cruella een Disney-film was bestemd voor kids en dus liever PG-13. Maar zelfs dan nog, de animatiefilm portretteert een meer kwaadaardig persoon dan in de film, die er zelfs niet voor terugschrikken om hondjes te vermoorden terwijl ze de ene sigaret na de andere rookt. De Emma Stone Cruella is de brave fashion zus van deze Cruella. Maar voor een film voor kids is een wereldwijde box-office recette van 226 miljoen dollar toch maar een mager beestje als je weet dat de film al 100 miljoen dollar heeft gekost in productie. Maar het moet zijn dat Cruella een streaming-hit moet zijn geweest op Disney+. Ik zie geen andere mogelijke verklaring.

The Hollywood Reporter kwam met het nieuws dat regisseur Craig Gillespie en scenarioschrijver Tony McNamara terugkeren voor de prequel-follow-up over de dief die flamboyante schurk Cruella De Vil werd wiens verhaal is geïnspireerd door 101 Dalmatiërs. Net als Cruella ging Black Widow (2021) tezelfdertijd in première in de bioscoop als op Disney+. Maar klaarblijkelijk had Emma een ander contract met Disney of heeft ze gewoon haar mond gehouden over het mogelijk inkomstenverlies bij een gelijktijdige release.

Cruella is de zoveelste Hollywoodfilm die wil uitpakken met ‘female empowerment’, het proces waarbij vrouwen niet meer afhankelijk moeten zijn van de man maar even daadkrachtig, behulpzaam of slecht kunnen zijn als hun mannelijke equivalenten (cf. Charlie’s Angels en Birds of Prey). En dat aspect is eigenlijk het enige waar de film in uitblinkt, want Cruella is denk ik wel een karakter die inspirerend kan werken voor meisjes, meer dan de Charlie’s Angels. Cruella heeft een duidelijk doel, mislukt op vele vlakken maar blijft strijdvaardig en probeert opnieuw tot ze haar doel heeft bereikt.

Wat die affaire ook moge zijn tussen Disney en Scarlett, het is een kwestie die elke Hollywood-acteur zal raken en op lange termijn misschien ook wel de poroductiebudgetten, want hoe je het ook draait of keert, je kan nooit zoveel omzet creëren via streaming als via bioscoopreleases, ook al heeft de studio minder distributie kosten met streaming. Het zal meteen ook de doodsteek zijn voor IMAX of gewoon opname en projectie op pellicule. Maar een rechtvaardige weg voorwaarts die artiesten beschermt en de belangen van studio’s op één lijn brengt met talent moet nog gevonden worden.

1 Comment

  1. Wachowski

    Black Widow 2 zou er toch moeten komen, maar misschien een spinoff rond de zus van Black Widow die jacht zal maken op HawkEye, … who knows.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *