Indy 5 goed op weg om grootste box-office flop ooit te worden

Gisteren hadden we hier al laten weten dat Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023) moeite had aan de box-office met desastreuze cijfers in binnen- en buitenland, ondertussen hebben we ook de cijfers van de reservaties voor de komende 4th of July feestdag, en die zien er al even erg uit.

Ondanks dat de film in de States een gigantische release kreeg met zowat 4600 zalen (The Flash had er nauwelijks 4200 en dat was al een mega release) blijkt de film wereldwijd na zijn 5-dagen weekend slechts 152 miljoen dollar op te brengen. Had de film 60 miljoen dollar gekost of zelfs 100 miljoen, dan had je nog zoiets kunnen zeggen dat op termijn de film wel zijn productiebudget zou terugwinnen, maar dat is verre van het geval voor Indy 5. Disney is altijd al karig geweest met informatie over hun budgetten maar datgene wat Deadline heeft kunnen ontfutselen is dat de film boven de 300 miljoen dollar zit qua productiebudget en ook nog eens een 150 miljoen dollar promotiebudget. Dat maakt een totaal plaatje van 450 miljoen dollar.

Maar wat vertellen box-office cijfers ons? Wel, neem nu dat 10 mensen jouw film gaan zien aan elk 10 euro het ticket, dat maakt een box-office recette van 100 euro. Maar dat is geen 100 euro winst voor de studio. De bioscoopuitbater neemt hiervan een flinke hap van 40% tot 60%, soms meer soms minder, afhankelijk van het product. In regel zou je kunnen zeggen (en dat is een gemiddelde) dat een film minstens 2 keer zijn productiebudget (zonder marketingskost) moet ophalen voor een break-even. In het beste geval zou de film 600 miljoen wereldwijd moeten ophalen voor een break-even, maar gezien de gigantische marketingcampagne zou de film eerder 800 miljoen moeten ophalen voor een break-even, wat inderdaad krankzinnig hoog is. Zelfs hun laatste Indiana Jones film Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008) bracht wereldwijd maar 790 miljoen dollar op. Meer nog, de eerste 3 films samen hebben wereldwijd nog geen 600 miljoen dollar opgebracht (inflatiecijfers niet in rekening genomen).

Covid was al een rampen-periode voor Disney met hun films Pixar’s Onward (2020) en de peperdure Disney live-action adaptatie Mulan (2020) die al serieuze box-office flops waren, maar de tegenvallende opbrengsten van hun films in 2023 is ronduit ongekend en buitengewoon. Indiana Jones and the Dial of Destiny is goed op weg om John Carter (2012) van zijn troon te stoten als dé grootste box-office flop ooit, met een verlies van zowat 200 miljoen dollar. Deze Indy 5 zou wel eens een netto verlies kunnen opteken tussen de 300 en 400 miljoen dollar. En dan zit de superheldenfilm The Marvels (2023) nog in het kielzog, een film dat al twee maanden in productie over de 130 miljoen dollar zat, en waarvoor zo goed als niemand op zit te wachten.

3 Comments

 1. Sel

  Ik was eerlijk gezegd vergeten van het bestaan van Marvels, maar inderdaad, dat wordt een pijnlijk jaar voor Iger. Misschien eens een keertje een paar verantwoordelijken ontslaan in plaats van 7000 personeelsleden onderaan de ladder af te danken.

  Reply
 2. kevin

  Eigenlijk was de Flash flop erger omdat Indy toch op het einde van zijn latijn was. Ik had nog wel een stand alone Michel Keaton Batman willen zien, zelfs een Sasha Calle supergirl film.

  Reply
 3. Marc Luyten

  Ik denk dat Avatar 2 nog niet zoveel heeft gekost? En in alle eerlijkheid, visueel is het allemaal maar ‘meh’.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *