Indiana Jones and the Dial of Destiny sputtert aan de box-office

Het ziet er naar uit dat niet The Flash (2023) maar wel Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023) de grootste flop van 2023 zal worden, of toch als we de weekendcijfers bekijken. De film werd verwacht om 120 miljoen op te brengen in de States, nadien werd dat bijgesteld naar 80 miljoen dollar, maar nu ziet het er naar uit dat de film met moeite 60 miljoen zal kunnen ophalen en dit voor een film met een productiebudget van 329 miljoen dollar en uitgebracht in niet minder dan 4600 zalen (The Flash kwam uit in 4200 zalen).

In tegenstelling tot Indy 5 zijn de meeste plaatsen voor de opkomende Mission: Impossible – Dead Reckoning – Part One (2023) al uitverkocht. Dit weekend werd Disney vooral geconfronteerd met quasi lege bioscoopzalen, zowel op vrijdag als op zaterdag en zondag ziet er al niet veel beter uit. De cijfers voor de rest van de wereld zijn in wezen nog erger. Na het eerste weekend zou de film amper 70 miljoen dollar hebben vergaard. Indien er geen enorme verbeteringen komen zou dit wel eens de grootste financiële klap voor Disney zijn in zijn filmische bestaansgeschiedenis. Dit na de troosteloze cijfers van The Little Mermaid (2023) kijkt Disney naar hun meest desastreuze box-office jaar ooit.

Op dit ogenblik is het nog te vroeg om het woord ‘flop’ in de mond te nemen maar de B+ Cinemascore of de 58% Metascore zijn niet meteen een opsteker voor de geloofwaardigheid van de prent. Hoe dan ook, The Flash werd door sommige recensenten de grond ingeboord ook al hadden we veel meer plezier met de superheldenfilm dan met de de-aged-Indian-Jones die meer trok op een made-in-China versie dan wat we gewoon waren te zien. In wezen hadden ze misschien beter de film een reboot gegeven na de derde film. Nu hebben ze het IP grondig beschadigd en ik weet niet of na 2 miskleunen nog iemand een Indiana Jones reboot wil zien.

En ondertussen zien we dat Bob Iger na zijn ontslagronde van 7000 Disney werknemers nu ook het mes zet in hun ESPN sportzender waar 20 live commentatoren op straat werden gezet? En dit allemaal terwijl Disney nog steeds over de grond aan het rollen is met gouverneur DeSantis, en de aandelenkoers verder naar beneden duikt. De enige die nog niet ontslagen werd is Kathleen Kennedy, ook al is zij verantwoordelijk voor heel wat dwalingen binnen Lucasfilm.

7 Comments

 1. Zoya

  Een treinongeluk dat er al lang zat aan te komen.

  Reply
 2. Carlos

  Die cijfers zijn nog slechter dan The Flash 😮

  Reply
 3. Daphne

  Als je ziet wat KK heeft uitgespookt met Willow en Star Wars verwonder mij dat niet.

  Reply
 4. Theron

  Harrison Ford wat hij kon doen en is het beste van de film, die scenaristen moeten allemaal vervangen worden door AI wat die kerels hebben het meest belachelijke script bedacht van de laatste 10 jaar.

  Reply
 5. Gregoryjen

  Grootste flop van 2023? Probeer grootste flop OOIT met deze nummers.

  Reply
 6. Olivia

  Ik ben woensdag gaan zien met een vriendin en als grote fan van Phoebe Waller-Bridge dacht ik even dat ze uit haar rol zou vallen en de 4de muur zou breken door in de camera te kijken 😀

  Reply
 7. Chloë

  Ik ben nog niet gaan zien voor de simpele reden dat ik de eerste films niet heb gezien. Ik denk dat dit vooral een film was voor de 35/40 plussers en niet zeker of zij nog veel naar de bioscoop gaan …?

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *