Disney zet 7000 werknemers op straat na geklungel van Bob Chapek

Het aandeel van Disney, één van de meest succesvolle bedrijven in de wereld, was in 2022 in vrije val en verloor bijna de helft van zijn marktwaarde. Maar met de terugkeer van Bob Iger lijkt de koers zich stilletjes te herstellen, maar het gaat met babystapjes vooruit. En gezien het diepe dal waarin de studio zich bevond heeft Iger de beslissing genomen om 3% van zijn werkkrachten te ontslaan, volgens CNN, en dat is zowat 7’000 werknemers.

“Hoewel dit nodig is om de uitdagingen aan te gaan waarmee we vandaag worden geconfronteerd, neem ik deze beslissing niet licht op”, zei CEO Bob Iger, die in november terugkeerde om het bedrijf te leiden toen de raad van bestuur Bob Chapek ontsloeg als leider van het bedrijf. “Ik heb enorm veel respect en waardering voor het talent en de toewijding van onze medewerkers wereldwijd, en ik ben me bewust van de persoonlijke impact van deze veranderingen.”

Het dividend voor de aandeelhouders – die even on hold werd gezet tijdens de pandemie – komt wel terug, ook al zal het bescheiden zijn volgens de Iger. Maar het bedrijf moet kunnen rekenen op hun vertrouwen. De ontslagen zijn één zaak maar het bedrijf zal ook een aantal besparingen doorvoeren goed voor 5,5 miljard, waarvan de helft van de besparing zal komen te liggen op de non content tak van het bedrijf, wat alles is wat niet met films en series te maken hebben. Het succes van Avatar: The Way of Water (2022) heeft het bedrijf in ieder geval een goede boost gegeven. Disney+ verliest wel nog steeds abonnementen maar deze trens zou sterk afnemen.

Bob Chapek wou al zijn knikkers in Disney+ leggen en zelfs heel wat film rechtstreeks naar Disney+ verschuiven – met name heel wat Pixar animatiefilms, maar ook de Marvel film Black Widow (2021) die tezelfdertijd uitkwam in de bioscoop en op het streamingsplatform. Dit laatste heeft tevens voor een enorme rel gezorgd met Scarlett Johansson. Chapek ging daar zelf volledig in de aanval op één van zijn ster-actrices, die uiteindelijk een ijzersterk contract had en Disney moest financieel bijpassen. Een grotere afgang van de CEO kon je niet bedenken.

De sfeer was vijandig maar de cijfers waren vooral niet goed, en dat kon niet langer te wijten zijn aan de pandemie gezien de concurrentie al aan het herstellen was. Het eerste wat Iger dan ook deed bij zijn terugkeer was de klok terugdraaien. Televisie en bioscoop moest opnieuw op de voorgrond komen, want deze instituten waren voor het bedrijf veel meer rendabel dat het streamingsplatform. Films – zoals deze van Pixar – zullen opnieuw eerst een bioscooprelease krijgen alvorens ze op Disney+ te zien zullen zijn. En volgens Iger zou de creativiteit opnieuw op de voorgrond komen in het bedrijf. “Ik heb altijd geloofd dat de beste manier om grote creativiteit te stimuleren, is om ervoor te zorgen dat mensen die de creatieve processen beheren, zich sterker voelen. Daarom is onze nieuwe structuur erop gericht onze creatieve leiders meer autoriteit te geven en hen verantwoordelijk te maken voor hoe hun inhoud financieel presteert. Onze voormalige structuur (onder Chapek) heeft deze link verbroken en die moet hersteld worden.” Toch is me niet zeker wat de toekomst zal brengen, want in dat jaartje Chapek zijn heel wat gouden haantjes de nek omgewrongen en verkocht als kippenfilets. De toekomst zal uitwijzen of Marvel, Disney en LucasFilms uit dit dal zullen geraken, maar de recepten van Iger zijn wat ons betreft smaakvol en verstandig.

Laten we niet vergeten dat hij in 2015 het ontslag van Kevin Feige door voormalig Marvel-verantwoordelijke Isaac Perlmutter kon counteren en de Marvelfilms onderbracht onder het bewind van Alan Horn. Een juiste beslissing als je weet dat Marvel nadien met Infinity War en Endgame zowat alle box-office records hebben gebroken. Ike Perlmutter – die oorspronkelijk achter de verkoop van Marvel aan Disney voor 4 miljard zat – zou trouwens ook ontslagen zijn door Disney, omdat hij een nogal verouderde visie had op hoe de Marvel-films er zouden moeten uitzien. Kwatongen beweren dat hij anti-diversiteit was en niets wou weten van Black Panther en Captain Marvel. Hij was ook een grote Trump-aanhanger en dat stootte tegen de borst van de democraat Bob Iger. Hijzelf beweert dat hij ontslagen werd omdat hij te dure producties had opgezet.

2 Comments

  1. Alex

    Drie jaar geleden had ik het misschien nog overwogen om Disney+ aan te schaffen maar na Endgame was het toch voornamelijk kommer en kwel.

    Reply
  2. Skylar

    Met de nieuwe sharing-regels bij Netflix zouden er waarschijnlijk veel gaan overstappen, en ik denk dan voornamelijk aan ouders met kinderen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *