Bob Chapek is ontslaan en Bob Iger is terug CEO bij Disney

Bob Iger is terug van weggeweest en moet de meubelen bij Disney komen redden nadat Bob Chapek het Disney-aandeel bij zijn aankomst eind 2021 liet kelderen van 190 dollar naar 90 dollar en de raad van bestuur had er geen vertrouwen in dat Chapek deze scheve situatie kon rechttrekken zoals Iger dat wel kon net na de Covid pandemie in 2020. In verdediging van Chapek was de grote boosdoener de streamingdiensten (Hulu, Netflix, Amazon Prime, …) die een grote hap uit de recettes van de klassieke studio’s namen, want ook Universal en Warner hebben de kampen met een neerwaartse spiraal. Elk van deze studios heeft op korte termijn wel een streamingdienst moeten uitbouwen, maar het was nog een beetje zoeken naar hoe je zoiets op een succesvolle manier kon uitbouwen.

En dat was meteen één van de eerste conflicten die Bob Chapek te verwerken kreeg. Actrice Scarlett Johansson voelde zich bedrogen nadat Disney de film Black Widow (2021) gelijktijdig uitbracht op Disney+, terwijl zij in haar contract stond dat ze een percentage van de box-office winst zou krijgen. Maar bij streaming is er geen box-office en dus ben je eigenlijk wel niet fair bezig tegen één van jouw filmsterren. En gelijk had Scarlett om een advocaat onder de arm te nemen, nadat Chapek het been stijf wou houden. Uiteindelijk heeft Disney de zaak in de minne moeten regelen en serieus veel geld (40 miljoen dollar) mogen betalen aan Scarlett wegens contractbreuk bovenop haar salaris van 20 miljoen dollar. En dat was meteen geen al te goede start voor de CEO die niet alleen het bedrijf opzadelde met een monsterboete, maar ook nog eens één van hun filmsterren had geschoffeerd. Het was tevens ook geen al te goede marketing voor het bedrijf en Marvel was niet te spreken over deze zaak. Wat dan weer leidde tot een clash tussen Chapek en Marvel, waarbij de CEO openlijk de keuzes van Kevin Feige ging bekritiseren. Het is één zaak om te zeggen dat de “woke-politiek” heel wat films hebben doen laten ontsporen, maar het is een andere zaak om jouw meest succesvolle kracht binnen Disney in publiek voor schut te zetten. Het is achteraf altijd gemakkelijk op de vinger te wijzen naar war fout is gegaan, een CEO moet vooruitdenken, niet na-schoppen.

Wat stilaan zonneklaar begon te worden was dat Chapek geen enkele artistieke affiniteit had en hij vooral kijkt naar zijn bottom line. Dat was ook zo met de omstreden Don’t Say Gay – wet van de republikeinse kandidaat Ron DeSantis. Dit kwam erop neer dat het voor scholen in Florida verboden zou worden om nog te praten over LGBTQ-zaken en dat ouders de school zelfs gerechtelijk kon aanvallen indien dat wel het geval zou zijn. Heel wat bedrijven hebben zich gekant tegen deze absurde wet maar Disney zweeg in alle talen. Waarom? Wel Disney had de campagne van DeSantis gesteund en ruil voor financiële gunstmaatregelen in Florida. Maar het protest binnen Disney was niet meer te houden, zeker niet gezien zij garant stonden voor inclusie. Dat was tevens de moraal van Bob Iger die er bijvoorbeeld alles aan had gedaan om meer heldinnen uit te werken (Frozen, Mamoa, …) en meer open van geest te zijn in hun verhaalontwikkelingen. Keuzes die tevens het bedrijf financieel een enorme boost gaven, want meer meisjes voelden zich aangesproken tot de Disney verhalen dan ooit tevoren. Ondertussen is de metronoom doorgeslagen aan de andere kant en zitten we opgescheept met “woke films” in de M-SHE-U die geen kat wil zien, en dus moet ook hier iets aan worden gecorrigeerd.

De afgedankte Chapek (62) heeft nog geen 2 jaar aan het hoofd van het bedrijf gestaan en mag nu al op vervroegd pensioen. Iger is op zijn 71ste ook niet van plan om lang CEO te zijn en wil nog 2 jaar aan het roer staan om het bedrijf terug op een groeicurve te brengen en mee helpen zoeken naar een meer bekwame opvolger, die niet alleen beschikt over voldoende management capaciteiten, maar ook iemand die vooruitstrevend is en een gevoeligheid voor het creatieve aspect binnen het bedrijf. Disney is geen chocolade-fabriek waar het is op de eerste plaats een content-leveraar en hiervoor heb je iemand nodig die niet alleen Disney-pretparken kan runnen.

1 Comment

  1. Stefano

    Voor een keertje nog eens een topman die wordt ontslagen vanwege slecht management en niet omwille van #Metoo.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *