Creed III (2023) *** 4k UHD recensie

Binnen een kleine twee weken is Creed III (2023) te verkrijgen op Blu-ray en UHD, de nieuwe vervolgfilm van de Rocky spin-off. Sylvester Stallone zullen we deze keer niet meer zien voor de camera, maar hij heeft wel een producer credit gekregen, evenals Ryan Coogler – de regisseur van de eerste film. Ryan had Creed II (2018) niet kunnen maken omdat hij verwikkeld zat met de productie van Black Panther (2018), maar ik snap niet waarom hij niet de derde film heeft willen maken. De man was wel bezig met die andere vervolgfilm Black Panther: Wakanda Forever (2022) maar deze productie was al grotendeels in kannen en kruiken.

Korte inhoud: Na de bokswereld te hebben gedomineerd, bloeit Adonis Creed (Michael B. Jordan) zowel in zijn carrière als in zijn gezinsleven. Wanneer een jeugdvriend en voormalig bokswonder, Damian (Jonathan Majors), weer opduikt na een lange gevangenisstraf, wil hij graag bewijzen dat hij zijn kans in de ring verdient. De confrontatie tussen voormalige vrienden is meer dan alleen een gevecht. Om de rekening te vereffenen, moet Adonis zijn toekomst op het spel zetten om tegen Damian te vechten – een vechter die niets te verliezen heeft.

Toen ik voor het eerst de film zag had ik een beetje een Clubber Lang (Mr. T) gevoel, met de kampioen die alles al had gewonnen wat hij kon winnen en nu liever wat wou genieten van het rijke leventje met zijn gezin, tegenover een hongerige bokser die niets te verliezen heeft en zijn plaats in de spotlight wou opeisen. Er was trouwens een gerucht dat Mr. T effectief ook zou terugkeren in Creed III, maar dit is op heden niet bevestigd. De schrijvers hebben er nog een twist aan toegevoegd door van hen jeugdvrienden te maken met een wrang verleden, waarbij één van hen voor een poos achter de tralies is verdwenen. Een soort ‘payback time’ is dus de grote motivatie van Damian. En op zich leverde dat wel een beetje vuurwerk op, echter niets om achterover te vallen.

Jonathan Majors is trouwens niet zomaar een acteur met spieren, hij is op de eerste plaats een goed acteur die al straalde in de serie “Lovecraft Country”. De man zit nu even in slechte papieren en heel even leek het zelfs einde verhaal voor hem nadat hij werd opgepakt voor wurging van een vriendin die er verwondingen aan over hield. Maar de laatste plotwending in dit verhaal is dat nu die vrouw zou zijn beschuldigd van slagen. Enfin, het lijkt op een he-said-she-said conflict waar we nooit het fijne van zullen afweten. Maar als je op de hielen woordt gezeten door Rolling Stone Magazine zal het niet eenvoudig zijn voor de acteur om een nieuw hoofdstuk te beginnen en een frisse start te maken.

In de film is er ook nog een plaats te zijn voor Viktor Drago (Florian Munteanu) en is er eveneens een terugkeer voor Tessa Thompson. Ook al hebben ze heel weinig schermtijd en kan je niet spreken van een zekere impact op het verhaal. De vrouw lijkt wel plots te kunnen horen ofwel zijn ze vergeten dat ze doof was in de vorige films.

Tot mijn verbazing is deze Creed III ook het regiedebuut van Michael B. Jordan, die niet alleen de hoofdrol speelt maar ook nog eens een producer credit heeft. Het verhaal werd geschreven door Ryan Coogler en hij heeft het doorgespeeld aan zijn broer Keenan Coogler om het script te schijven. Keenan zelf had net het script van Space Jam: A New Legacy (2021) geschreven, een film wat niet meteen een driepunter was en vermoedelijk was Keenan op zoek naar werk. Maar gelukkig hebben ze er ook een ervaren scenarist bij gesleurd, met name de Oscar-genomineerde Zach Baylin (King Richard).

Wat de gevechten betreft, die waren niet echt bijzonder. Er is niet echt een opbouw en ik heb niet de indruk dat het een moeilijke strijd was op het einde. Ook is het een beetje belachelijk om meer dan 36 minuten te vechten in het laatste gevecht, in minder dan 10 minuten. Beide vechters leken ook geen strategie te hebben en Damian lijkt geen overtuigend goede bokser maar eerder een bruut. Rocky V (1990) mag dan nog wel een zwakkere film zijn, er zat wel meer creativiteit in de manier hoe de gevechten tot stand kwamen en Tommy Gun die een gelijkaardige rol speelde was allesbehalve een domme bruut, maar had ook techniek. En ja, het feit dat Tommy Morrison in het echte leven een wereldkampioen bokser was, zal daar ook toe hebben bijgedragen. Hoe dan ook, naast deze kleine akkefietjes is de film degelijk. Het stoort me wel dat Silvester Stallone deze derde film met Michael B Jordan niet wilde doen, maar er waren spanningen met de producers van de film. Op verschijnt Creed III op 4K UHD, Blu-ray en DVD.

Review Hutslers (2023)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** Creed III trailer ***

3 Comments

 1. Bjorn

  Wel raar dat Viktor Drago dan niet in de trailer zit of was hij die kerel die in elkaar werd geslagen door Damian. Ziet er anders wel heftig uit.

  Reply
 2. Gaetan

  Als het gaat om de franchises Rocky en Creed, ben ik een simpele man. Ik zie een slechterik-tegenstander en trainingsmontages en ik ben verkocht.

  Reply
 3. Joyce

  Het verhaal is in dergelijke films van minder belang zolang de gevechte maar goed zijn en er een klassieke boog is van verliest naar winst en dat je als kijker voldoende gemotiveerd bent om terug te gaan sporten.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *