Evan Peters vergezeld Jared Leto in Disney’s Tron 3: Ares

Is er nog ruimte voor prestige projecten die niet zoveel geld opbrengen maar wel instant cultklassiekers zullen worden binnen de muren van Disney? De vraag kan je je zeker stellen nadat Lucasfilm, Pixar én Marvel in de touwen liggen, om nog maar te zwijgen van de Disney films. Maar het verheugt me dat ze dan toch ruimte maken voor Tron 3: Ares (2025). De regie zal in handen komen van de Disney-regisseur Joachim Rønning (Maleficent: Mistress of Evil, Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales).

Het is een franchise die altijd een ingewikkelde relatie heeft gehad met de box-office. Noch de originele Tron (1982) noch het vervolg Tron: Legacy (2010) waren echte kaskrakers, maar toch verdienden ze allebei de reputatie cultklassiekers te zijn met hun toegewijde aanhang. Gezien het feit dat de franchise behoorlijk populair is, maar historisch gezien niet de meest winstgevende IP, heeft dit ertoe geleid dat Disney niet echt wist wat te doen met de toekomst van deze franchise.

Hoewel een vervolg op Tron: Legacy in ontwikkeling was met voormalig regisseur Joseph Kosinski (Top Gun: Maverick) en de rest van de cast van de tweede film, werd het project uiteindelijk geannuleerd door Walt Disney. Toen werd aangekondigd dat er een herstart in ontwikkeling was die uiteindelijk de franchise helemaal zou resetten. Alsof dat nog niet verwarrend genoeg was, kondigde Disney toen aan dat de volgende Tron-film eigenlijk een vervolg zou zijn door regisseur Garth Davis (Lion). Die update kwam in 2020 en sindsdien is er geen informatie over het project… tot nu toe.

Het meest bizarre is dat ze voor deze film Jared Leto hebben gestrikt, goed wetende dat de acteur eigenlijk box-office poison is. Anderzijds is hij wel geknipt voor dergelijke uitzinnig gestyleerde films als Tron. Naast Leto werd Evan Peters (Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story, Dark Phoenix) ook gecast voor een nog onbekede rol. Hoe dan ook, eenmaal de acteurs en de regisseur zijn benoemd lijkt deze film effectief op weg te zijn voor een productie in het najaar van 2023. De film komt echter pas uit in 2025 omdat Disney zijn tijd wil nemen voor de ontwikkeling van de visuele effecten, en ik ben alsnog niet zeker of Steven Lisberger, Bonnie MacBird en Jesse Wigutow een definitief script hebben afgeleverd voor deze threequel, anders zullen ze moeten wachten tot na de scenaristen-staking om hier iets aan te doen.

1 Comment

  1. Rutger

    De muziek en de production design zijn 75% van de film, maar met een goede cast dan dit zelfs nog beter worden.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *