Black Panther (2018) **** Blu-ray review

Indien je niets afweet van Black Panther (2018), zal deze film jullie aangenaam verrassen. Het is zondermeer één van de betere comic adaptaties van Marv el en regisseur Ryan Coogler is erin geslaagd om een evenwicht te vinden tussen de Afrikaanse roots en de high tech wereld van Wakanda.

Korte inhoud: T’Challa (Chadwick Boseman) keert na de avonturen van Captain America: Civil War terug naar het geïsoleerde, technologisch geavanceerde land Wakanda om zijn plaats als koning in te nemen. Echter wanneer er een oude vijand op de radar verschijnt wordt T’Challa als koning op de proef gesteld. Hij wordt meegesleurd in een conflict dat het lot van Wakanda en de hele wereld in gevaar brengt.

Marvel Cinematic Universe (die begon met Iron Man) bestaat nu al één decennium en ondertussen geëvolueerd tot de meest succesvolle filmreeks ooit met ondertussen een omzet van een slordige 16 miljard. Uiteraard heeft Marvel Studios ook minder geslaagde films afgeleverd, maar de overgrote meerderheid van de 19 films zijn wel geslaagd. Black Panther behoort zelfs tot hun betere werk en is samen met The Avengers hun meest succesvolle films in de States met een omzet van 700 miljoen dollar, en wereldwijd zelfs records brak met een recette van 1,3 miljard dollar. Je zou voor minder verblind worden door het Marvel merk, maar in vergelijking met DC maakt Kevin Feige toch de juiste keuzes en deze foto maakt ook duidelijk dat hij centraal staat in het verhaal.

En ondanks het feit dat Black Panther deel uitmaakt van de MCU, kan het volledig staan op eigen benen. Je hoeft daarom geen ingewijde te zijn in de Marvel-cultus. Ja, het zien van vorige films bevordert de filmervaring, maar het al een tijdje geleden dat Marvel een film uitbrengt die niet afhankelijk is van een publiek met de voorkennis van eerdere films. Toch pikt deze film in waar Captain America: Civil War (2016) is geëindigd. Laat dit de niet-ingewijden niet afschrikken want Coogler en scenarist Joe Robert Cole maken goed werk en vullen alle gaten goed op zodat kijkers niet noodzakelijk de vorige films moeten zien.

Eén van de villain in de film is Erik Killmonger gespeeld door de flamboyante Michael B. Jordan, die wat ons betreft toch een deftige rol heeft neergezet, ook al was het karakter niet meteen diepgaand. Zijn doel is simpel, hij wil T’Challa van de troon stoten om zo Wakanda over te nemen en voor te bereiden op een oorlog met de buitenwereld. Dit zorgt ervoor dat je hem tegelijkertijd haat en sympathiseert. Het verbaasde mij zelfs een beetje dat ik hem het beste van de film vond, zonder al de rest af te schepen. Ik heb plezier beleefd met deze prent van begin tot einde, want alles werd met zorg gepresenteerd, van de decors, de belichting, de muziek tot de kostuums en zelfs voor een stuk de dialogen. Het enige waar ik mij bij momenten aan ergerde waren de visuele effecten die er toch wat green screen achtig uitzagen.


© Walt Disney Studios Motion Pictures

Het zal steeds moeilijker worden voor comic adaptaties, want net zoals bij Star Wars films heb ik het gevoel dat er een soort genre-moeheid bij het publiek zal optreden. Deze Black Panther is in ieder geval een schot in de roos met een rijke en wonderlijke wereld en vakkundige regie van Ryan Coogler. Een geweldige film is een film met een verhaal dat de moeite waard is om te vertellen, en Black Panther bewijst die stelling tienvoudig. Ondertussen is de film uit op DVD, VOD, Blu-ray en Blu-ray 3D. De schijf zit ook boordevol extraatjes, gaande van audio-commentaar van de regisseur tot making of filmpjes over het verhaal, de acteurs, de visuele effecten en nog veel meer.

rating

Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 29 juni 2018

*** trailer ***

3 Comments

 1. Pak-Man

  4 sterren is echt wel veel. Ik vind deze toch wel overrated.

  Reply
 2. Accu

  Ik ben geen echte Marvel fan, zo ben ik bij Thor Ragnarok in slaap gevallen, maar deze heeft me minder verveeld. Misschien niet zo goed als de Iron Man films maar toch knap in beeld gebracht en ontspannend.

  Reply
 3. Vito

  Mag ik het zeggen…ik vond deze toch wel wat overhyped. Heel slecht is hij niet te noemen maar ik vond het maar moeilijk wegkijken. De sets en production design zijn geweldig, prima acteerwerk, … maar het verhaal 😮 Zooo saaaai.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *