Den of Thieves (2018) ** Blu-ray review

Vreemd genoeg lagen mijn verwachtingen voor deze Den of Thieves (2018) vrij hoog, deels te maken door het feit dat ikzelf verzot ben op heistfilms maar tevens omdat ik deze cast wel zag zitten in een dergelijke rol. Spijtig genoeg oversteeg het nauwelijks het B-niveau en was het script van regisseur Christian Gudegast veel te dunnetjes, boordevol onwaarschijnlijkheden en heel wat déja-vu momenten uit andere films (Heat, Usual Suspects, Ocean’s Eleven).

Korte inhoud: Iedere dag wordt er miljoenen dollars in contanten uit de omloop genomen en vernietigd door de centrale bank van de Verenigde Staten, de ‘Federal Reserve’. Een beruchte dief smeedt het plan om de meest gedurfde bankroof te bewerkstelligen, en 30 miljoen van dat geld pal onder de neus van meest gevreesde afdeling van wetshandhaving te ontvreemden. ‘Big Nick’ O’Brien (Gerard Butler) is echter vastberaden om Ray Merrimen (Pablo Schreiber) te klissen.

Ik hoor jullie al zeggen, 30 miljoen dollar is nog bescheiden naast de pakweg 160 miljoen die ze in Ocean Eleven hadden gestolen. Het verschil is wel dat het zou gaan om “wit geld” die niet traceerbaar zou zijn. Anderzijds, de crew van bandieten telt toch behoorlijk wat leden, en elk van hen zou dus zijn leven of jarenlange gevangenis riskeren voor een slordige 3 à 4 miljoen dollar. Daarmee koop je één enorme villa en 1 luxewagen, maar je frigo zal wel leeg zijn mocht je nog geld over hebben voor de aankoop van een frigo. Het is dus niet de heist van de eeuw, ook al wil deze film het laten uitschijnen alsof het de meest slimme overval van de eeuw is.

Heat (1995) is en blijft na al die jaren nog steeds een referentie op vlak van films met bankovervallen en ook al probeert deze Den of Thieves een beetje van de magie weg te snoepen (zoals het schetsen van een hopeloze relatie van de flik die zich dan maar vastbijt in zijn werk of nog de heftige shoot-outs op klaarlichte dag). Toch blijft het bij proberen en ondanks de charismatische cast bleef ik achteraf wat op mijn honger zitten en vond ik het einde zelfs ronduit bespottelijk. Wat mij nog het meest ergerde was dat het met zijn veel te lange duurtijd van 2 uur eigenlijk NIKS te vertellen had van belang. Ja flikken moeten soms buiten de lijntjes kleuren om dergelijke criminelen te dwarsbomen en ja, de grens is soms filterdun tussen de flik en de gangster. Vertel misschien iets wat we nog niet wisten. Het is spijtig dat het script niet goed wist hoe je een sterk verhaal met kinetische actie in balans te brengen. Bij momenten dacht ik bij mezelf: ‘dit is interessant’ en andere keren: ‘dit is echt wel dom’.

Verhaallijnen worden aangesneden zonder dat ze uitgewerkt worden. Ik weet niks van de relatie van Nick en nochtans spendeerde de film er 5 minuten aan. Blijkbaar was Nick ontrouw geweest (iets wat we niet hebben gezien) en blijkbaar was de maat vol en stond Debbie (Dawn Olivieri) klaar om te vertrekken, nadat Nick domweg haar een pikante sms stuurde die eigenlijk bestemd was voor een andere vrouw. De scène voelt buitengewoon onnatuurlijk aan en op een gegeven moment had ik het gevoel dat Nick eigenlijk zijn vrouw uit het huis wou – want liefde was er klaarblijkelijk niet meer. En indien dat het geval was, waarom al de drama? Het leek een cliché scheiding wat spijtig genoeg niet echt dieper wist te graven dan een scène met Nick achter de omheining van de school van zijn dochter, en dat momentje van “ik mis je. “. Mag het misschien allemaal iets minder voorspelbaar. Hoe het verder liep weet niemand want de film kwam er niet meer op terug.

En dan was er ook nog een scène met Enson Levoux (50 Cent) die op de poster voorin de schurkenbende stond maar eigenlijk zo goed als onzichtbaar is in de film. Zijn dochter is 16 geworden en klaar voor haar eerste prom date en dat maakt de kolos wat zenuwachtig dus roept hij de voltallige crew van bodybuilders samen om de jongen die met zijn dochter wil uitgaan duidelijk te maken dat hij zich best moet gedragen. Was dit een komedie, dan had ik dit nog wel door de vingers gezien, maar in deze film voelde ook deze scène buitengewoon onwaarschijnlijk.


den_of_thieves_2018_pic01.jpgden_of_thieves_2018_pic02.jpgden_of_thieves_2018_pic03.jpg
© 2018 The Searchers

De regisseur verwart ‘karakter-ontwikkeling’ met het in beeld brengen van macho-gedrag en stoerdoenerij. De vrouwen worden hier in beeld gezet als strippers/hoeren, dikke kwebbelende viswijven of vrouwen die overreageren. Er zijn twee hoofdpersonages, Nick en Ray. Spijtig genoeg weet men van hen eigenlijk bitter weinig los van dat de ene een onorthodoxe flik is en de andere een ex-militair die banken wil overvallen. En dan is er nog Donnie Wilson (O’Shea Jackson Jr.) die de meest onwaarschijnlijke rol neerzet in de gehele film. Toch heeft deze prent met zijn macho-attitude een vrij duidelijk all-male-verstand-op-nul doelpubliek voor ogen, die liever niet al teveel vragen stelt bij zijn heist-popcorn. Pablo Schreiber is de meest interessante figuur in deze prent, Gerard Butler veruit het minst interessante karakter.

Zoals, ***spoiler*** hoe een crew zich een weg kan boren tot de rioleringen, om dat te voet naar een ander uiteinde te lopen, om daar een volledige nieuwe outfit aan te trekken, en met een geldtransportwagen zich aanmelden bij de Federale Bank, door de checkpoint rijden, door het gebouw gaan met hun trolleys om zich dan aan te melden bij de desk, wachten op de transactie terwijl ze een Ocean Elevenke doen, en na een EMP storing uiteindelijk de bank kunnen verlaten – DIT ALLEMAAL terwijl Butler met zijn crew minutenlang met de wagen in volle vaart van die ene decoy bank naar de Federal Reserve rijdt om dan uiteindelijk één van de crew uit de bank zien stappen. Timings-gewijs denk ik dat er iets niet klop. Los van het feit dat Butler eigenlijk goed had moeten weten dat de Federale Bank de target was. *** end spoiler *** Maar dit is niet het soort film waar je de plot serieus moet nemen..en dat vind ik dan zelf wel een bijzonder spijtige zaak. Den of Thieves had een verrassende karakterstudie, een sterke thriller en een spetterende actiefilm kunnen worden, maar de regisseur/scenarist had geen flauw idee hoe hij dit alles in balans kon brengen.

Deze week komt de DVD en Blu-ray van Den of Thieves spijtig genoeg zonder extraatjes.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 30 juni 2018

 


*** Den of Thieves trailer ***

3 Comments

  1. Mathias

    Dit is GTA V dus …

    Reply
  2. Kons

    Het einde is echt onnozel en voelt aan als een rip-off van een veel betere film, maar daarnaast heb ik er wel van genoten. Gerard Butler is badass!

    Reply
  3. Conan the Librarian

    Was best wel een geslaagde actiefilm. Ik heb me geen moment verveeld, mocht misschien wel iets korter en het einde … ja, we hebben dat al eens gezien in een andere film op een veel betere manier. Ik heb er hoe dan ook van genoten.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *