12 Strong (2018) **½ Blu-ray review

Je weet nooit wat voor soort film je kunt verwachten van Chris Hemsworth. Hij zwalpt van comic-adaptaties, naar komedie, via avonturenfilms, thrillers en nu is hij te zien in 12 Strong (2018), de Amerikaanse debuutfilm van de Deense regisseur Nicolai Fuglsig, een nobele onbekende in Hollywood.

Korte inhoud: ’12 Strong’ vertelt het waargebeurde verhaal van een Special Forces-team met een onbeproefde kapitein Mitch Nelson (Chris Hemsworth) in Afghanistan. Het team is vlak na de aanslagen op 11 september naar Afghanistan gestuurd om de Taliban te bestrijden. In samenwerking met een krijgsheer van de Noordelijke Alliantie proberen ze hun doel te bewerkstelligen.

Het feit dat we van deze film horen, los van de casting van de hoofdrolspeler, is dat Jerry Bruckheimer de film heeft geproduceerd. Bruckheimer blijft één van de grootste producers in Hollywood, die alsnog de #MeToo orkaan heeft overleefd, en hij is tevens één van die weinige producers die zijn stempel kan zetten op zijn films. En ja hoor, het patriottisme druipt opnieuw uit de trailer. Toch lijkt deze film me nog wel interessant om te zien, gezien het niet alleen gebaseerd is op een waar gebeurd verhaal, maar tevens over een invasie waar wij eigenlijk weinig van weten.

In de film zitten heel wat bekende koppen, zoals Michael Shannon, de kaalgeschoren William Fichtner en Michael Peña. En gezien het vooral een mannenzaak is geworden zijn er heel weinig actrices. Toch zien we Elsa Pataky opduiken als de vrouw van Mitch (… en tevens de vrouw van Chris in het echte leven). De meest verrassende rol is misschien wel deze van Central Comedy acteur Rob Riggle, die zelf marinier was tijdens deze periode en eigenlijk de rol speelt van Colonel Max Bowers, een figuur waarvan hijzelf orders kreeg tijdens deze periode. Het script is afkomstig van Ted Tally (The Silence of the Lambs) and Peter Craig (The Hunger Games: Mockingjay).© 2018 Belga Home Video

Wat betreft de film, wel het is de zoveelste poging van Hollywood om hun tragedies uit te melken, met een compleet gebrek aan nuance, een grote dosis van misplaatst patriottisme en verdraaiing van de feiten. In deze film gaan we achter de vijandelijke linies waarin we Amerikaanse militairen zien een poging ondernemen om de Taliban te ontmantelen. Een dappere missie uitgevoerd door uitzonderlijk dappere individuen, helaas teruggebracht tot een dertien in een dozijn oorlogsfilm. De CGI is lachwekkend (iets wat me toch heeft verbaast voor een Bruckheimer film) en de scènes zijn van een onvoorstelbaar simplisme. Gelukkig is Chris Hemsworth net zo sympathiek als altijd. De beelden zien er wel ok uit maar voor een oorlogsfilm verwacht je misschien net iets meer diepte, of zelfs nog maar spanning, en al zeker met een verhaal gebaseerd op waar gebeurde feiten. Nu hebben we een film van het niveau van een doorsnee videogame.

12 Strong is ondertussen uit op DVD en Blu-ray met heel wat making of filmpjes, maar spijtig genoeg geen audio-commentaar van de regisseur. De film duurt 125 minuten en heeft 32 minuten aan extraatjes.

De film zou ergens begin 2018 moeten uitkomen, dus niet meteen Oscar-materiaal.

rating

Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 1 juli 2018


*** 12 Strong trailer ***

2 Comments

  1. McMac

    Deze film verveelde me geen enkel moment, de acteurs deden het goed, en er toch iets van chemie is tussen Hemsworth en Negahban maar kunnen toch geen memorabele personages neerzetten.

    Reply
  2. Daan

    Toch wel een wat uffige patriottische oorlogs-propaganda-film.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *