Creed II (2018) ***½ Blu-ray recensie

We hebben ons moeten 6 maand geleden moeten verplaatsen naar het Verenigd Koninkrijk om deze Creed II (2018) in de bioscoop te zien, want de release bij ons was pas voorzien op 9 januari 2019. De eerste Creed (2015) was een echte uppercut van een film. Deze film is … een typische sequel.

Korte inhoud: Adonis Creed Johnson (Michael B. Jordan) staat voor zijn grootste uitdaging ooit. Dit terwijl hij persoonlijke verplichtingen heeft en moet trainen voor zijn volgende grote wedstrijd. Zijn tegenstander Viktor Drago (Florian Munteanu), zoon van Ivan Drago (Dolph Lundgren), is geen onbekende voor zijn familie. Gelukkig wordt Adonis nog steeds bijgestaan door Rocky Balboa (Sylvester Stallone) en samen ontdekken ze niet alleen dat familie boven alles gaat, maar ook dat je je verleden niet kunt ontvluchten.

Om één of andere redenen was het voelbaar dat Steven Caple Jr. de regie had overgenomen van Ryan Coogler, want het voelde toch allemaal net iets anders aan. Hoe dan ook, Michael B. Jordan zit wederom schitterend in zijn rol en de toevoeging van de Drago familie is eigenlijk wel een geniaal idee op papier. Komt daar nog bij dat je de luxe hebt om zowel Stallone als Dolph Lundgren in je film te hebben. Het vervolg geeft ons echter meer van hetzelfde, maar dan met minder overtuiging en slagkracht, althans vanuit narratief oogpunt. Het lijkt alles te willen inzetten op het laatste half uur van de film, en daarvoor is het toch wel wat rommelig. Zelfs de reveal van de iconische Ivan Drago was toch wel wat onderkoeld. Van een gemiste kans gesproken, dit hier is om van te huilen; niets verrassend, niets creatief, niets dramatisch.

De motivatie van de jonge Drago was duidelijk. Vanuit een marketingstandpunt is het altijd winst om je kans te wagen tegen de huidige wereldkampioen, Adonis Creed. En aangezien Ivan Drago’s nederlaag door Rocky Balboa 30 jaar geleden zijn leven en carrière heeft verpletterd, is het tijd voor de zoon om wraak te nemen. Daarentegen is de motivatie van Adonis om het gevecht aan te gaan met deze kolos niet zo voor de hand liggend, laat staan duidelijk. Ja, Ivan Drago vermoordde zijn vader in de ring, maar de film kan niet beslissen over de motivatie van Adonis. Ook het feit dat Rocky niet wil dat het gevecht gebeurt, wordt ook niet echt uitgelegd. En quotes als: “Maybe this isn’t the best time for you. What I’m sayin’ is, you need to look at yourself in the mirror and see what you see, … know what I mean…”, maken de motivaties nog meer troebel.


© 2017 20th Century Fox, All rights reserved.

De grootste zonde van deze sequel is het verknoeien van de Russische subplot. De dynamiek tussen vader en zoon Drago hangt met haken en ogen aaneen en overtuigt voor geen millimeter. Ook de ontmoeting tussen Ivan en Rocky na 30 jaar, had ik eigenlijk met iets meer punch of dramatiek verwacht. Is dat een fout van de regisseur of van het script van Stallone en Juel Taylor laat ik in het midden.

De laatste act zal het publiek wel kunnen bekoren en hopelijk al datgene wat vooraf gebeurde, doen vergeten. De typische training-scene op muziek en het ultieme gevecht (en ja, wacht maar op het muzikale Rocky nummertje). Het is de oude Rocky formule die nog steeds werkt. Dit is een film voor een popcorn-publiek. Het is zelfs geen film die bestemd is voor liefhebbers van MMA of boks, want het laatste gevecht is wederom ‘onwaarschijnlijk’ in zijn constructie. Geen enekele bokser kan zoveel slagen tegen het hoofd absorberen zonder zichtbare gevolgen. Toch zou je verwachten dat de Rocky film misschien met de jaren ook iets meer realistische gevechten zou ensceneren.

Wat opvalt aan deze nieuwe films is de afwezigheid van flashbacks mét Carl Weathers. Beelden van Dragi en Mr. T zijn er, maar niet van Apollo. WTF?! Wel, dat heeft alles mer echten te maken. Mr. T en Dolph Lundgren hebben toestemming gegeven, daarentegen wou Carl Weathers een rol in de films, maar gezien hij stierf in Rocky IV kan hij niet zomaar terugkomen als oude man. En dat zinde de acteur niet en dus gaf hij ook geen toestemming om de beelden te gebruiken waarin hij tezien was.

Kortom, Creed II is een typische sequel die alle vakjes aankruist van wat de fans willen zien, maar daarnaast eigenlijk niets verrassend of creatiefs brengt. Het is een formule sequel op een formule franchise. Persoonlijk denk ik dat ik nog meer zal genieten van het gevecht tussen Michael B. Jordan en Roy Jones jr. dan dat ik van deze film heb genoten.

De DVD en Blu-ray van Creed II komt uit op 15 mei 2019 met deleted scenes en heel wat making of filmpjes. Spijtig genoeg geen audio-commentaar met Sly en Michael.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 10 december 2018

*** Creed II trailer #2 ***

3 Comments

 1. Natali

  Ik ben fan van Michael B. Jordan, ik was al volldig verkocht door de trailer 😉

  Reply
 2. Ryan

  Ik zie nu al de titel voor de derde film … Creed III: Clubber’s revenge

  Reply
 3. Sam

  Ik wist dat niet van Carl Weathers 😮 Wat zielig!

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *