Boy Erased (2018) *** Blu-ray recensie

Deze maand is Boy Erased (2018) van Joel Edgerton, zijn tweede film na The Gift (2015), uitgekomen op DVD en Blu-ray. Hij regisseert niet alleen de film, maar heeft het script geschreven gebaseerd op de memoires van Garrard Conley en speelt een belangrijke rol in deze prent die homoseksualiteit vanuit een compleet andere hoek belicht.

Korte inhoud: We bevinden on in 2004. Jared (Lucas Hedges) is zoon van een pastoor afkomstig uit een Amerikaans dorpje en homoseksueel, wat voor problemen zorgt bij zijn ouders Nancy (Nicole Kidman) en Marshall (Russell Crowe). Zij zetten hem voor het blok: hij moet naar de therapeut Victor Sykes (Joel Edgerton) opdat hij ‘genezen’ kan worden van zijn seksuele geaardheid. Indien niet wordt hij uit de levens van zijn familie, vrienden en de religieuze gemeenschap verbannen.

Het is dus meteen ook duidelijk dat het een Australisch onderonsje is geworden met deze cast. Ik had zelf nog nooit gehoord van ‘gay conversion therapy’, maar blijkbaar bestond dit echt en in de periode dat Conley zijn boek uitbracht (2016) was deze conversie therapie in heel wat staten nog steeds van toepassing. Een hartverscheurend verhaal die hopelijk binnen 10 jaar slechts een gerucht uit een ver verleden zal zijn. In ieder geval blijft er in heel wat hoofden van mensen dat ‘homoseksualiteit’ een “afwijking” zou zijn, net zoals schizofrenie of zelfs pedofilie, en met medicatie behandeld moet worden.

In de cast is er ook een rol weggelegd voor Joe Alwyn, het vriendje van Taylor Swift. Ook Xavier Dolan duikt op in deze prent. De film heeft echter niet zoveel buzz kunnen creëren tijdens de Oscars als Call Me By Your Name (2017) en verkreeg zelfs geen enkele nominatie. De film werd genomineerd voor de Golden Globes voor ondermeer de vertolking van Lucas Hedges.

De film maakt een vlijmscherpe analyse van hoe hypocriet een radicaal geloofssysteem wel niet kan zijn en hoe gemakkelijk het slachtoffers maakt. Mensen evolueren en we ervaren voortdurend nieuwe zaken of bekijken situaties vanuit een ander perspectief. De wapenwet in de States is gebaseerd op een wetgeving uit 1789 waar mensen zich moesten verdedigen met een geweer waaraan een bajonet zat. Tegenwoordig zijn er semi-automatische en automatische vuurwapens die in geen tijd tientallen tot honderden mensen kunnen vermoorden. Indien een wetgeving, geloof of een ritueel geen herdefiniëring krijgt, zal dit vaak leiden tot wantoestanden. En in deze film is het hallucinant te zien hoe koppig mensen kunnen zijn in hun geloof om hun huidige ervaringen en interpretaties van het leven te stoelen op een stukje literatuur dat meer dan tweeduizend jaar geleden is geschreven. Dat wil niet zeggen dat de Bijbel niet nuttig is. Het kan een ondersteunend hulpmiddel zijn voor een evenwichtig leven, tenminste als men de boodschap op een verlichte manier kan ontcijferen.

Op 8 mei 2019 is Boy Erased verschenen op DVD en Blu-ray met deleted scenes, extended scenes en nog wat voorbeschouwingen over het project. Spijtig genoeg geen audio-commentaar van de regisseur of de acteurs.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 11 mei 2019

*** Boy Erased trailer ***

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *