Call Me By Your Name (2017) **** Blu-ray review

Soms weet je al na enkele minuten dat je naar een bijzondere film aan het kijken bent. Dat is het geval voor Call Me By Your Name (2017), een prachtige film over de ontluikende liefde tussen tiener Elio en twintiger Oliver. Het is een film die met veel tederheid en warmte de liefde tussen de twee mannen in beeld brengt, en zo veel meer is dan een LGBT-film. Call Me By Your Name werd terecht met een karrenvracht prijzen overladen, waaronder een Oscarnominatie voor beste film in 2018.

Korte inhoud: Anno 1983. De zeventienjarige Elio Perlman (Timothée Chalamet) woont samen met zijn ouders (Amira Casar en Michael Stuhlbarg) in het noorden van Italië. Het is hartje zomer en Elio brengt zijn dagen door met het transciberen van muziek naar piano-akkoorden, boeken verslinden, verkoeling zoeken in het water en afspreken met zijn vrienden. Veel valt er in het kleine Italiaanse dorpje niet te doen, en Elio hoopt dat de zomer snel voorbij is.

Elio’s vader is een eminente professor archeologie en nodigt elke zomer een stagiair uit om hem te helpen. Deze zomer is de Amerikaan Oliver (Armie Hammer) de gast. Hij zal professor Perlman helpen en tegelijk werken aan zijn scriptie. De charmante (bijna arrogante) Oliver valt meteen in de smaak bij Elio’s familie en vrienden. Elio moet aanvankelijk niet veel hebben van de gladde Amerikaan, maar toch trekken ze steeds vaker samen op. Langzaam groeit er een wederzijdse verliefdheid tussen de twee die het leven van beiden voorgoed zal veranderen.

Call Me By Your Name is een poëtisch liefdesverhaal dat zijn tijd – ruim twee uur – neemt om een ontluikende liefde te tonen. Dat maakt dat het tempo in deze film niet hoog ligt, maar zo volgen we de relatie tussen Elio en Oliver van het allereerste oogcontact tot het ultieme afscheid. Het is een boeiend spel van aantrekken en afstoten dat uitmondt in een wederzijds verlangen naar elkaar.

Timothee Chalamet en Armie Hammer vormen een geloofwaardig, maar kwetsbaar liefdespaar. Eerst trekken ze elkaar aan, dan weer stoten ze elkaar af, maar het verlangen naar elkaar staat altijd in hun ogen te lezen. Beiden spelen ontzettend natuurlijk en alles wat hun personages zeggen en doen geloof je meteen. Beide acteurs smijten zich in hun rol en eigenen hun personage volledig toe.

De ouders van Elio houden vanaf de zijlijn een oogje in het zeil, maar spelen een belangrijke rol in de coming-of-age van hun zoon. Het vader-zoonmoment aan het einde van de film waarin Michael Stuhlbarg de moraal van de film samenvat in een beklijvende en ontroerende monoloog gaat recht naar het hart. Ook het eindshot waarin Chalamet minutenlang in een knetterend haardvuur staart, is een hartverscheurend moment. In de laatste minuten van de film slaat de ontroering keihard toe.


© Sony Pictures Home Entertainment / Weber Shandwick Brussels

Regisseur Luca Guadagnino (A Bigger Splash en binnenkort de remake van Suspiria) heeft ervoor gekozen om de film te draaien met slechts één lens. Dat maakt dat er veel langgerekte shots in de film zitten zonder al te veel montage. De Italiaanse landschappen worden mooi in beeld gebracht en door de lange scènes zitten we bijna naast de personages op de rand van het zwembad of een meer. De prachtige beelden worden begeleid door de haast even mooie muziek van Surfjan Stevens.

Het scenario is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2007 van André Aciman, dat bewerkt werd door veteraan James Ivory (The Remains of the Day). Aanvankelijk zou Ivory de regie voor zijn rekening nemen maar toen verscheen Guadagnino ten tonele. Een duobaan zag Ivory dan weer niet zitten waarna Guadagnino de film alleen zou regisseren.

Call Me By Your Name is een film die je niet vlug zal vergeten. Dit is een prachtig, sensueel portret van de liefde tussen twee mensen. Een film van een geniale eenvoud die een grote impact maakt. Zelden is een zomerliefde zo mooi vertaald naar het witte doek.

De Blu-ray is inmiddels verkrijgbaar. Daarop een audiocommentaar van Timothée Chalamet en Michael Stuhlbarg, een panelgesprek met Chalamet, Stuhlberg, Armie Hammer en Luca Guadagnino, een korte achter de schermen en een featurette over de muziek van Surfjan Stevens.

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 4 augustus 2018

*** Call Me By Your Name trailer ***

3 Comments

 1. Jan Geerling

  Een flinke kandidaat om mijn favoriete film van het jaar te worden…

  Reply
 2. Dwarrel

  Sterk acteerwerk knap verhaal.

  Reply
 3. K

  Komt traag op gang maar knap acteerwerk en een mooie beeldvoering maakt van dit toch een unieke film.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.