Illumination van Universal veegt Disney’s Pixar van de kaart

Een jaar nadat Disney het wilde idee had om Pixar te kopen, vond concurrent Universal het opportuun om ook een animatie-studio op de been te brengen. Illumination Entertainment, nu kortweg Illumination, met de Amerikaanse filmproducer Chris Meledandri aan het hoofd die voorheen 20th Century Fox Animation leidde. Universal had hem een percentage in de winst van het bedrijf aangereikt en daar had Fox geen antwoord op, en dus koos Meledandri voor een nieuw avontuur. En drie jaar later was het al kassa-kassa met de animatie-hitfilm Despicable Me (2010) die met een budget van 69 miljoen zomaar eventjes 543 miljoen ging ophalen aan de box-office, wat meer was dan Toy Story of Toy Story 2!

© Universal Pictures Home Entertainment

Maar Disney maakte zich niet al teveel zorgen want datzelfde jaar pakten ze uit met Toy Story 3 (2010), een tweede vervolgfilm dat iets meer dan 1 miljard opbracht aan de box-office. En dit succes werd verder gezet met films als Brave, Inside Out, Finding Dory, Incredibles 2, Coco en Toy Story 4. Maar in 2019 brak er iets bij Pixar en was John Lasseter op straat gezet in de nasleep van de #MeToo schandalen omdat hij volgens bepaalde werknemers een toxische sfeer zou hebben gecreëerd op de werkvloer, maar ook ongepaste avances zou hebben gemaakt en aanrakingen. Niemand kent de details maar Disner-CEO Bob Iger heeft de knoop doorgehakt. En dit vertrek zou zich beginnen voelen in 2020 met films die toch een heel andere look & feel hadden. Te beginnen met Onward (2020), de eerste echte Pixar flop in jaren van succesverhalen. De film had een productiebudget van 200 miljoen dollar en moest 400 ophalen voor een break-even, maar haalde met moeite 142 miljoen dollar op. Dit treinongeluk werd opgevolgd door een tweede flop met Soul (2020), een niet onaardige Pixar-film die 300 miljoen moest opbrengen voor een break-even maar nauwelijks 121 miljoen kon ophalen wereldwijd.

Maar het ging van kwaad naar erger. Disney dacht te snijden in het productiebudget en bracht Luca (2021) uit – vermoedelijk met een productiebudget van 100-120 miljoen dollar – zonder een sterrencast of gigantische promo-campagne. Wel, de film bracht wereldwijd nog geen 50 miljoen dollar op! Dit komende van het huis die films als Incredibles 2 (2018) had gemaakt met box-office recettes van 1,24 miljard dollar. Ze hadden natuurlijk het ongeluk om Covid te moeten trotseren met bioscopen die links en rechts hun deuren moesten sluiten. Maar diezelfde obstakels had Illumination met hun Sing 2 (2021) en deze animatiefilm bracht wereldwijd 408 miljoen dollar op met een veel kleiner productiebudget van 85 miljoen dollar. Pixar vervolgende deze ramp met de monumentale flop Turning Red (2022). Disney wou all-in gaan met de jonge filmmaakster Domee Shi die zonet de Oscar had gewonnen voor Beste Animatiekortfilm. De nog onervaren dame kreeg een productiebudget van 175 miljoen dollar (dit is meer dan wat de eerste Guardians of the Galaxy had gekost en gelijklopend met het productiebudget van Spider-Man: Homecoming die 880 miljoen dollar opbracht !). Turning Red bracht wereldwijd 20,1 miljoen dollar op. Ik moet er geen tekening bij maken dat Bob Iger, die werd teruggeroepen naar Disney, een aantal mensen heeft moeten ontslaan.

TOP 10 best scorende animatiefilms wereldwijd

 1. Frozen II (2019) – $1.45 miljard
 2. Frozen (2013) – $1.28 miljard
 3. Incredibles 2 (2018) – $1.24 miljard
 4. The Super Mario Bros. Movie (2023) –  $1.22 miljard
 5. Minions (2015) – $1.16 miljard
 6. Toy Story 4 (2019) – $1.07 miljard
 7. Toy Story 3 (2010) – $1.07 miljard
 8. Despicable Me 3 (2017) – $1.03 miljard
 9. Finding Dory (2016) – $1.03 miljard
 10. Zootopia (2016) – $1.02 miljard

Het is dus niet alleen Disney’s Lucasfilms en Marvel die de pedalen heeft verloren maar ook Pixar. Hun nieuwe content was niet sterk genoeg en dus grepen ze terug naar datgene wat Pixar op de kaart had gezet, met name Toy Story, en investeerde 200 miljoen dollar in Lightyear (2022), de Toy Story spin-off rond de figuur van Buzz Lightyear. De film moest 400 miljoen ophalen voor een break-even en Disney hoopte op minstens 800 miljoen wereldwijd, … het werd 226 miljoen en de VIJFDE FLOP op een rij voor Pixar.

En de ene zijn dood is de andere zijn brood, want in de bioscoop loopt The Super Mario Bros. Movie (2023) van Illumination. Met een productiebudget van 100 miljoen dollar hebben ze ondertussen al een recette opgehaald van 1,22 miljard dollar en komen in de buurt van Pixar’s meest succesvolle film Incredibles 2 (2018) die een recette had van 1,24 miljard dollar en tot nu toe nog steeds op nummer 3 staat van de Meest Succesvolle animatiefilms na Frozen (2013) en Frozen 2 (2019). Mario Bros gaat zijn 5de week in en staat nog steeds op #2 aan de box-office. Met animatiefilms als The Grinch, Minions en Puss in Boots ziet de toekomst er rooskleurig uit voor Universal.

*** The Super Mario Bros. Movie (2023) ***1 Comment

 1. Gleny

  Een ding dat voor mij niet goed voelde bij de mario Bros film, was het gebruik van moderne liedjes. Ik denk dat de soundtrack volledig origineel had moeten zijn.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *