Disney biedt 5,7 miljard voor Pixar

Eerder was er sprake dat Disney een contract met Pixar had voor de verdeling van hun films tot eind 2006. Eerst had Pixar gezegd dat ze het contract niet zouden verlengen. De twee hadden namelijk een dispuut over de winstverdeling. Maar wat blijkt nu, Pixar zou het overnamebod van Disney nu wel evalueren. In dat bod zit naast de 5,7 miljard dollar ook een zitje voor Pixar-directeur en co-oprichter van Apple, Steve Jobs in de directieraad bij Disney. Jobs zou ook hoofdaandeelhouder in Disney worden.

Als Pixar niet langer in zee gaat met Disney, betekent dit vooral een verlies voor Disney. Niet alleen omdat Disney heel wat merchandising opbrengsten zou verliezen, maar ook enkele creatieve breinen zoals John Lasseter. Disney trekt steeds minder volk naar de zalen met zijn films en aast al enige tijd naar de trendsetters van Pixar. Disney’s reputatie heeft de laatste tijd zware klappen gekregen en komen tegenwoordig nog niet aan de knieën van de kwaliteit die Pixar aflevert. Inderdaad, de leerling is meester geworden.

Ik moet nu wel toegeven dat dit geen slechte deal zou zijn voor Jobs. Volgens Digital Spy heeft hij Pixar gekocht met 10 miljoen dollar van Lucas. Dit verkopen levert hem 3.5 miljard dollar op. Niet slecht voor een dagje werk. Jobs zou ook de grootste aandeelhouder zijn. Maar dat betekent in de verste verte nog niet dat hij minstens 51% van de aandelen op zak heeft. Dus invloed op Disney, maar geen controle. De vraag die ik me dan stel is of Pixar dan nog steeds onafhankelijk kan werken onder Disney. En misschien nog veel relevanter, zal het Pixar team de productie van Toy Story 3 (2008) op zich nemen?

Moeten we nu Steve Jobs gaan ophemelen? Wel, ik vind zelf van niet. Jobs ging hoofdzakelijk lopen met de credit die andere hebben verwezenlijkt en dit mag toch ook even gezegd worden. Voor de Apple computers kwamen de meest innoverende ideeën van Steve Wozniak. Jobs kon het gewoon beter verkopen. Jonathan Ive heeft iPod gemaakt en Jobs kreeg de credit voor de update. George Lucas heeft Pixar opgericht en Jobs heeft het van hem gekocht. En John Lasseter is de stuwende kracht achter Pixar. Jobs regelt de verkopen. Respect, maar we moeten hem nu ook niet gaan ophemelen.

Update 25/01/2006: De overname van Pixar door Disney heeft zijn eerste vruchten afgeworpen: de productie Toy Story 3 wordt per direct gestopt, zo schijnen Pixars John Lasseter en Ed Catmill tegen het productieteam te hebben gezegd. Nu de twee bedrijven zijn samengegaan gaat men anders om met het maken van vervolgfilms:

“… sequels should only be made if there is a really great story that demands it, and should be the domain of those who created the original film. In other words, if Pixar wants to make a sequel to its films, it will. If Disney Feature wants to make a sequel to its film, it will. But the two will not cross.”

Update 10/07/2006: Disney gaat een stuk minder films maken. Dat meldde de website van het entertainmenttijdschrift Variety donderdag. Het aantal producties gaat terug van achttien per jaar naar acht. Ook gaat het bedrijf het aantal personeelsleden verminderen.

Dick Cook, studiopresident van The Walt Disney Company, zegt dat dit nodig is om de infrastructuur weer op orde te krijgen en de investeringen te verbeteren. De mededeling komt in een tijd dat Disney’s laatste film, Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest (2006) alle records breekt en in het eerste weekend alleen al 135 miljoen dollar (106 miljoen euro) ophaalde. Hier tegenover staat echter dat eerdere producties als Stick It, Annapolis, Stay Alive en The Wild flopten.


***Related Posts***
31/10/2012: Disney koopt Lucas Films voor 3.5 miljard euro
10/10/2012: Stan Lee Media eist 3,9 miljard euro van Disney
13/03/2010: Disney sluit ImageMovers Digital van Robert Zemeckis
02/09/2009: Disney koopt Marvel Entertainment

1 Comment

  1. BlackMoon

    Dit vind ik eigenlijk minder goed nieuws voor Pixar, die het bijzonder goed doet zonder Disney. Nu de twee bedrijven één worden, kan de echte Pixar-stijl naar de vaantjes zijn. Daarentegen maakt Disney op filmgebied veel kaskrakers maar op animatievlak lopen ze ver achter.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *