Soul (2020) **** Blu-ray recensie

Pixar is een beetje zoals Marvel, het is een kwaliteitslabel, zelden brengen ze iets bedenkelijk uit en staan ook wel open voor een risico. Deze Soul (2020) van Pete Docter en Kemp Powers is een fantastisch inventieve toevoeging aan hun repertoire en één die het zelfs tot een Oscar-award heeft geschopt ook al is dat met Pixar tegenwoordig een courante geworden.

Korte inhoud: Joe Gardner (Jamie Foxx) geeft les op de middelbare school en is daarnaast jazzmuzikant. Woonachtig in New York leidt hij zijn hele leven voor zijn enige passie, namelijk muziek. Dit gaat evenwel ten koste van al het andere. Op een dag ontmoet Joe het meisje 22 (Tina Fey).

Het is een animatiefilm voor het brede publiek, zoals we dat van de studio gewend zijn. Alleen al die existentiële verwaandheid is al voldoende om de belangstelling op te wekken van zelfs de meest cynische volwassene, terwijl ook de allerjongsten genoeg vertier zullen vinden in het verhaal – ook al is deze toch eerder gericht naar een wat ouder publiek. Het is eigenlijk een vrij complex gegeven die op een geslaagde manier wordt gebracht met een goede balans tussen humor en verwondering. Het verhaal bevat een diepgaande boodschap over het belang van het vinden van je “vonk” en de tijd nemen om de vele geneugten in het leven te waarderen. Inside Out (2015) was misschien wel Pixar’s meest emotioneel intelligente film tot nu toe. Terwijl Inside Out ging over de complexiteit van menselijke gevoelens, probeert Soul net iets dieper te graven en een diepgang te verkennen die zowel visueel ambitieus als diep en zinvol is. Spijtig genoeg is dit ten koste van zijn jongeren publiek die meer plezier zullen beleven met de andere film dan aan deze Soul. Er zit humor in, ook al is het met mate. Tina Fey heeft trouwens grotendeels haar lijnen geschreven. Het tempo ligt ook een stuk trager en het einde toch wel een beetje van een teleurstelling.

Qua animatie is het Pixar-kwaliteit. Ik was vooral gefascineerd door de schoonheid van de handen die piano speelden, en de scènes van New York City waren bijna levensecht. Ik denk dat ik het erg leuk zou hebben gevonden om deze op het grote scherm te zien, alleen vanwege de kleur en de verbazingwekkende diepte. Ook de muziekscore van Trent Reznor is prachtig en dat werd meteen ook beloond met een Oscar voor Beste Originele Score.

Soul is de eerste Pixar langspeel-animatiefilm die niet is vertoond in de bioscoop. Maar wie weet brengen ze hem ooit nog wel eens uit op het witte doek in een select aantal bioscopen. Maar na exclusief te zijn aangeboden voor Disney+ abonnees, is Soul verschenen op op Blu-ray en DVD, mét audio-commentaar van de regisseur, deleted scenes en heel wat making of filmpjes.

Review Soul (2020)
Recensie door op

Beoordeling: 4 / 5

rating

*** Soul trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *