F9 (2021) **½ 4k UHD recensie

Ken je dat moment in een reeks films of tv-serie waar de verhaallijnen echt wel over-the-top belachelijk worden? In Amerika zeggen ze dan zoiets van “They’ve jumped the shark” een allusie op de aflevering van de televisieserie Happy Days, waarin het personage Fonzie, in zijn bekende leren jack bij wijze van stunt op een paar waterski’s over een haai springt. Het is een teken dat de makers echt geen inspiratie meer hebben en over hun hoogtepunt heen zijn. Na de 4de Indiana Jones film kwam er zelfs een term “Nuking the Fridge”. Wel, deze 9de Fast and Furious film, getiteld F9: The Fast Saga (2021) is een recent voorbeeld van een film die duidelijk over zijn hoogtepunt heen is.

Korte inhoud: ‘Fast 9’ volgt Dominic Toretto (Vin Diesel) die zich samen met Letty Ortiz (Michelle Rodriguez) teruggetrokken heeft om een gezin te stichten. Ze proberen hun zoon Brian onder rustige omstandigheden op te voeden, waarbij ze hun roekeloze bestaan achter zich hebben gelaten. Onder andere de terugkeer van Cipher (Charlize Theron) met belachelijk kapsel, lijkt echter roet in het eten te gooien.

De eerste 5 minuten van de film zijn eigenlijk nog wel veelbelovend met een flashback toen Dominic Toretto (Vinnie Bennett) een jaar of 20 was en we tevens ook zijn broer Jakob Finn Cole te zien krijgen. Beiden staan ze op de Baldwin Speedway (in werkelijkheid de Irwindale Speedway in Los Angeles) waar hun vader ‘Days of Thunder’-gewijs aan het racen is en betrokken raakt in een dodelijk ongeval. Maar dan vervallen we van de ene onnozelheid in de andere en lijkt het erop dat de regisseur Justin Lin en scenaristen Daniel Casey en Alfredo Botello de bedoeling hadden om de gekste auto-stunts op beeld te zetten, reizend naar uitzinnig mooie locaties, en hiervoor snel-snel een van de pot gerukt verhaaltje hadden verzonnen. En ja ik weet het, het is een Fast & Furious maar ik was eigenlijk nog wel fan van de reeks na Tokyo Drift. Het was dus voor mij echt wel pijnlijk om te zien hoe fel ze zijn afgegleden in iets wat je niet meer serieus kan nemen. Elke poging tot dramatiek wordt teniet gedaan door voertuigen die een satelliet in de ruimte in vernieling rijden (hoe ze daar zijn geraakt en dan nadien in het ruimtestation is gewoon niet te verklaren zonder het gebruik van hallucinogene middelen, cf. een vette joint) of stunts waar auto’s in een ravijn rijden maar nog net een kabel kunnen pakken met de voorkant van het voertuig, om dan met een slingerbeweging perfect op de wielen te landen 100 meters verder op een wegje hoog in de rotsen.

En dit zijn slechts maar een paar voorbeelden! De film bulkt van onwaarschijnlijke scènes en onlogische wendingen met een magneet-systeem die gemonteerd is in voertuigen en die andere voertuigen (tot zelfs metalen toestellen in winkels in de buurt) naar zich toe kan trekken maar blijkbaar geen impact heeft op het voertuig waar de magneet in gemonteerd is. Indien deze magneten zo sterk zijn zou het voertuig gewoon als een conservendoos in elkaar klappen, of nog van de weg getrokken worden door een metalen vaste structuur langs de weg. Er zit NUL logica in die scènes! Dom trekt op een gegeven moment twee vijandige trucks naar zich toe om deze dan met ‘reverse magnetisme’ weg te kegelen (ook al kunnen magneten geen metalen wegduwen, enkel 2 magneten – wat de auto is twee zou scheuren – en magneten trekken ook geen koperen of aluminium elektriciteitskabels aan). Wat die twee trucks eigenlijk hadden moeten doen is op de rem staan – en de achtervolging was gedaan…iets wat 15 minuten later wél gebeurt wanneer Dom en Jacob een kolos van een truck tot stilstand brengen. Oh en iets wat ik heb geleerd van F9 … als je met je wagen in een mijnenveld rijdt, rij dan snel genoeg en dan gebeurt de explosie achter jou! Misschien kunnen de scenaristen eens een testritje maken en hun theorie in de praktijk zetten…neen? Ik denk dat de eerste de beste comic-adaptatie meer logica tentoon spreidt dan deze prent. De magnetische voertuigen hadden in F9 eigenlijk gewoon kunnen hoveren over de weg, het had allemaal even (on)logisch geweest binnenin het verhaal.


© Universal Pictures

En dan zijn er nog de onwaarschijnlijkheden in het verhaal of de onlogische wendingen die zelf zondigen aan hun eigen plotchronologie. Zo is er het feit van het opduiken van de broer van Dom waar NIEMAND eerder iets over heeft gezegd, terwijl hij eigenlijk bijna een evengrote (anti-)held blijkt te zijn als zijn broer. Dom werd voorgesteld als de ‘Family Guy’, en in de film werd duidelijk dat Dom wel had moeten weten dat zijn broer nog leefde, zo’n zaken gaan er bij mij dus niet in. Deze plot hole werd dan ook letterlijk bij naam genoemd door Roman (Tyrese Gibson) toen hij zei: “A Brother? Who also happens to be some kind of super spy with his own private army? Who drives literally like a bat out of hell? Who preplanned an aerial jump, and landed at the bottom of an airplane?” Mijn vraag is nu of die mysterieuze auto op het einde nu de verschijning van ‘de moeder’ zal zijn die misschien ook een spionne is. Na 9 afleveringen hebben we er niks van gehoord en dat voor een ‘Family Guy’. Het is al zo onwaarschijnlijk als het feit dat Dom geen weet had van de financiële situatie van zijn vader.

Brian en Hobbs komen niet helpen en dat is ook vreemd. Paul Walker is gestorven en het is eigenlijk wel lovenswaardig dat de makers zijn rol niet hebben gerecast, maar hij leeft in het verhaal wel nog en dus is het wat raar dat hij zijn beste vriend en familielid – gezien zijn band met Mia (Jordana Brewster) – niet heeft komen helpen. Hetzelfde kan gezegd worden van Hobbs, waarbij Dwayne Johnson in aanvaring kwam met Vin Diesel. Plotgewijs wringt dit aan alle kanten. En dan is er ook nog de heropstanding van Han (Sung Kang) die Mr Nobody (Kurt Russell) dan toch wel goed schuil heeft gehouden de vorige afleveringen.

Hoe dan ook, er komt een Furious 10 (2022) (so … FasTEN your seatbelt) en Jakob (John Cena) zal wel de persoon zijn die komt aangereden op het einde van de film om zo de familie te vervoegen en Cipher zal de villain blijven, maar het maakt mij eigenlijk allemaal niet meer uit. Deze was de laatste film voor mij, de rest hoeft niet meer. Ik ben al verbaasd dat ik het zo lang heb volgehouden. Is dit een film voor de die hard autoliefhebbers? Ik denk het niet want zij weten al langer dan vandaag dat de wagen waarmee Don rijdt een automatische versnellingsbak heeft en het dus absurd is dat we shots zien van Dom die aan het schakelen is en de koppelpedaal induwt. Om eerlijk te zijn weet ik niet voor wie deze film is bestemd.
Op komt F9 uit op Blu-ray en 4k UHD met audio-commentaar van Justin Line, alsook een gagreel en een hele zooi making of filmpjes.


Review F9 (2021) Recensie door op

Beoordeling: 2.5 / 5

rating

*** F9: The Fast Saga trailer ***

6 Comments

 1. Derrick

  Hebben ze serieus een ruimtereis gemaakt … omg

  Reply
 2. Mitch

  Ik hield nog wel van 7 en in zekere mate ook van 8, maar dit is gewoon dom en hoe ze erin slagen om Charlize Theron saai te maken is toch opmerkelijk.

  Reply
 3. Moon Child

  Ludacris is zo’n verschrikkelijke acteur dat ik een hekel heb aan alles wat hij doet en zegt. Tyrese vind ik dan weer geweldig en ik snap wel wat ze willen behouden en wat werkte in de vorige F&F films. Het meisje voelt dan weer als een geforceerde toevoeging en in deze F9 werkt geen enkele joke en ik ben deze film werkelijk gaan zien met een positieve instelling om te kunnen genieten van een spektakelfilm. Dat er plotgaten zouden zijn was te verwachten maar dat de personages zelf al de plotgaten willen ontmijnen of even speculeren dat ze superhelden zijn, is gewoon idioot. Ik hoop dat 10 beter zal zijn en dat ze terug naar de basics gaan want ik wil echt geen race zien met onzichtbare James Bond wagens.

  Reply
 4. Sinister

  Die dialogen leken geschreven te zijn door tieners, anderzijds is deze onlogische onzin ook wel voor hen bestemd.

  Reply
 5. Brun

  Ik vond het wel leuk dat Roman plots begon te zeggen dat het onnozel was dat ze nog leefden en dat ze wel superhelden moesten zijn. Dat verklaarde meteen hou hij 20 kogels in zijn rug had overleefd zonder een schrammetje. Wat wordt de volgende editie? Furious Mars?

  Reply
 6. Bat-Man

  Dwayne Johnson is een method actor in vergelijking met John Cena. Ik beschouw hem echt niet als een aanwinst, integendeel. En die magneten had ik al eens gezien in F5. En van slecht acteerwerk gesproken, what’s up met Lucas Black? Het leek wel of hij een verstandelijke achterstand had.

  Geef mij maar Mission: Impossible !

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *