Bruised (2020) *** recensie

Halle Berry was ooit een Oscar-winnende actrice (Monster’s Ball), maar toen gleed ze uit met haar Catwoman (2004) suit en kreeg ze zelfs een Razzie naar haar hoofd geslingerd. Sindsdien is Halle Berry een beetje op den dool en echt goede rollen kreeg ze niet. En dus is er zo’n fenomeen dat acteurs de stap wagen achter de camera, en dat heeft Halle dus ondernomen met Bruised (2020), een film over een in ongenade gebrachte MMA vechter.

Korte inhoud: Jackie Justice (Halle Berry) is een mixed martial arts-vechter die de sport in schande verlaat. Op haar geluk en sudderend van woede en spijt, jaren na het gevecht, wordt ze door haar manager en vriend Desi (Adan Canto) overgehaald tot een brutaal ondergronds gevecht en trekt ze de aandacht van een vechtcompetitie-promotor (Shamier Anderson) die Jackie een leven terug in de Octagon belooft. Maar de weg naar verlossing wordt onverwacht persoonlijk wanneer Manny (Danny Boyd Jr.) – de zoon die ze als baby opgaf – voor haar deur staat. Een triomfantelijk verhaal van een vechter die haar macht terugwint, in en uit de ring, terwijl iedereen haar heeft uitgeteld.

Het regiedebuut van Halle Berry, ging in feite in première op het Toronto International Film Festival 2020 als een ‘work in progress’. Het werd opgepikt door Netflix met het idee om de film zo dicht mogelijk bij Berry’s oorspronkelijke visie te maken. Meer dan een jaar later ging de voltooide film in première op alweer een ander filmfestival, het 2021 AFI Fest, dat een recent in Hollywood werd onthuld. op gaat de film zijn streamingdebuut maken op Netflix.

De film is niet meteen een schot in de roos, maar als filmdebuut is het geen verkeerde film. Halle gooit er alles tegenaan. Ze navigeert scherp door een door vrouwen gedreven verhaal van een in ongenade gevallen MMA-vechtende superster die probeert haar weg terug naar de top te klauwen terwijl ze de stukjes van haar verbrijzelde persoonlijke leven weer bij elkaar probeert te lijmen. Dit is een genre dat voorheen op het scherm werd gedomineerd door mannen (met films als Rocky, Kickboxer, …) tot Hillary Swank voor een kentering zorgde met haar Million Dollar Baby (2004). Ongeacht de gebreken van een te lange film die te veel verhaal probeert te proppen in een speelduur van twee uur en 15 minuten, is het verfrissend om het gepresenteerd te zien vanuit een vrouwelijke standpunt – niet alleen met Berry in de regiestoel en hoofdpersonage maar ook met scenarioschrijver Michelle Rosenfarb, die het idee creëerde dat in eerste instantie was geschreven voor een 21-jarige blanke Ierse vrouw.

Toen Berry het script in handen kreeg, wist ze dat er een grote verandering zou moeten plaatsvinden om van het hoofdpersonage een zwarte vrouw van middelbare leeftijd te maken. Het verhaal verandert de focus tussen gevechten in en uit de ring, inclusief felle conflicten met moeder Angel (Adriane Lenox) en een complexe relatie met trainer/coach Buddhakan (Sheila Atim) die romantisch wordt en complex, waardoor Jackie verder moet omgaan met haar lang opgekropte gevoelens. Een ding dat dit drama gemeen heeft met zoveel boksfilms die eerder zijn verschenen, is dat het uiteindelijk allemaal neerkomt op een bloedstollende strijd in de ring.

Berry heeft misschien wat vertrouwen gekregen in haarzelf na John Wick: Chapter 3 – Parabellum (2019), zelf op de leeftijd van 55. Ze levert een afgeronde, driedimensionale vertolking als een vrouw die opstaat uit fouten uit het verleden om rekening te houden met zichzelf en haar leven een andere wending te geven. Wat sommige scènes aan subtiliteit missen, maakt ze goed met de pure wil om dit allemaal in de eerste plaats voor elkaar te krijgen.

Bij de rest van de cast ben ik echt wel onder de indruk van Valentina “Bullet” Shevchenko (zie wiki), de vlieggewichtkampioene van UFC Women, die een waardige tegenstander is als Lady Killer. Ook de aanwezigheid van de geweldige Stephen McKinley Henderson als Pops is echt wel een aanwinst voor deze film.

Kortom, Berry biedt een solide prestatie – gewond maar steeds uitdagender. Het scenario voor Bruised, dat Jackie’s gedragspatronen en het onderliggende trauma weergeeft valt echter wel een een bekend keurslijf en die afhankelijkheid van de formule ondermijnt uiteindelijk het echte potentieel van de film.


Review Bruised (2021)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** Bruised trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *