JK Rowling gecancelled op Harry Potter 20e verjaardag special

Het is krankzinnig maar JK Rowling zal NIET te zien zijn in Harry Potter 20e verjaardag special na haar controversiële tweets over transgenders die ze de voorbije jaren heeft geuit. De auteur kreeg ook te maken met controverse nadat werd onthuld dat de belangrijkste schurk in één van haar mysterieromans ‘een man was in een jurk’. En tot overmaat van ramp hebben heel wat castleden, die hun succes te danken hebben aan het werk van Rowling, zich bij de politiek correcte meute geschaard in hun veroordeling van de auteur voor haar mening.© Sony Computer Entertainment

De reünie zal dus hoofdzakelijk bestaan uit de castleden onder de banner van HBO Max. De samenkomst zal Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint verenigen – die sinds de première van de laatste première van de franchise, Harry Potter And The Deathly Hallows Part 2 (2011), niet meer waren samen gekomen. Ook filmmaker Chris Columbus, die de kaskraker regisseerde, zal van de partij zijn.

Wat mij betreft is ‘vrije meningsuiting’ niet beperkt voor niet-publieke figuren. Iedereen zou het recht moeten hebben een opinie te hebben, hoe delicaat het onderwerp ook moge zijn. Maar we leven in een politiek correcte cancel culture en een Twitter-accout bezitten als celebrity is nu zoiets als een zwaard van Damocles boven het hoofd te hebben, want elk grapje of verkeerde verwoording kan al genoeg zijn om jou van iets te cancelen. JK heeft zich willen mengen in de gender-discussie en dat heeft dus gevolgen.

In juni 2020 plaatste ze op Twitter kritiek op een opiniestuk waarin de term ‘menstruerende mensen’ werd gebruikt in plaats van vrouwen. ‘Ik weet zeker dat er vroeger een woord voor deze mensen was’, twitterde ze destijds. ‘Iemand helpt me. vroomen? vrou? wouwen?’ Ze ging toen verder in haar elan over biologische seks. ‘Als seks niet echt is, is er geen aantrekkingskracht tussen mensen van hetzelfde geslacht’, beweerde ze. ‘Als het geslacht niet echt is, wordt de geleefde realiteit van vrouwen wereldwijd uitgewist. Ik ken en hou van transgenders, maar het uitwissen van het concept van seks ontneemt velen het vermogen om zinvol over hun leven te praten.’

Rowling verduidelijkte later dat ze ‘het recht van elke transpersoon respecteert om op een manier te leven die authentiek en comfortabel aanvoelt’, en zei verder dat ze zou marcheren ‘als je gediscrimineerd zou worden op basis van transgender zijn. Tegelijkertijd is mijn leven gevormd door vrouwelijk te zijn’, zei Rowling destijds. ‘Ik geloof niet dat het hatelijk is om dat te zeggen.’ Woedende lezers haastten zich naar Twitter om hun gedachten te delen, wat voor een #RIPJKRowling-trend zorgde in het VK.

2 Comments

  1. Karel

    Ze zou slimmer moeten zijn dan dat om op Twitter een identiteitsdebat te beginnen …

    Reply
  2. Natasha

    Idioot dat ze gecanceld wordt.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *