5 redenen waarom West Side Story flopt

En wij die dachten dat House of Gucci (2021) met zijn openingsweekend van 14 miljoen dollar de bodem had bereikt en geen enkele film slechter kon doen is nu gebleken dat West Side Story (2020), de nieuwe film van Steven Spielberg, die een adaptatie is van de Broadway musical uit 1957 en een remake van West Side Story (1961) van Robert Wise, in de States met moeite 10 miljoen kon ophalen en internationaal nauwelijks 4 miljoen dollar. Je zou denken dat een verhaal gebaseerd op het Romeo & Juliet verhaal van William Shakespeare een stuk beter zou presteren.

Korte inhoud: In New York waar de rivaliserende straatbendes de Jets en de Sharks tegen elkaar strijden voor hun territorium en respect, worden Jets-leider Tony (Ansel Elgort) en Maria (Rachel Zegler), het zusje van de Sharks-leider verliefd. Hun liefde is gedoemd te mislukken.


© Twentieth Century Fox

De film verenigt Spielberg met zijn Lincoln scenarioschrijver Tony Kushner, en zet Ansel Elgort – de acteur die Han Solo had moeten spelen – vooraan en centraal als Tony naast nieuwkomer Rachel Zegler als Maria. Het eerste beeld van de film is nu niet meteen wereldschokkend maar we snuiven hiermee echt wel de look en sfeer van de film. Het was tevens de eerste keer dat Spielberg zich aan een musical waagde en op zich is dat wel fascinerend. We hadden al een voorsmaakje gekregen in zijn intro van Indiana Jones and the Temple of Doom (1984) en ook Ansel Elgort had met zijn Baby Driver (2017) al een stap gezet in de wereld van de musicals met wat leuke choreografieën.

De muziek van de film ligt in handen van de beroemde dirigent Gustavo Dudamel, die de opname van de iconische score van Leonard Bernstein zal begeleiden. De Oscar-genomineerde componist en dirigent David Newman staat dan weer in voor de muziekbegeleiding. En er is nog meer. Tony Award-winnende componist Jeanine Tesori zal werken met de cast op de zangpartijen; en Grammy-genomineerde muziek supervisor Matthew Rush Sullivan zal dienen als uitvoerende muziekproducent voor de film. Bij de cast zien we veel nieuwkomers, maar ook een paar bekende koppen zoals Corey Stoll en Brian d’Arcy James. Actrice Rita Moreno die in de eerste filmadaptatie zat zou ook een rol hebben in deze film.© 20th Century Studios / Walt Disney Studios Motion Pictures

Maar wat ligt aan de oorzaak van deze flop – los van het evidente gegeven van de pandemie. De film had in december 2020 moeten uitkomen maar toen kwam Covid en tot overmaat van ramp (1) verzeilde de hoofdacteur (Ansel Elgort) in een seksueel misbruik schandaal waarbij een meisje beweerde dat ze seksueel misbruikt is geweest door Ansel Elgort toen Gabby nota bene nog maar 17 jaar was. Er zijn mensen in Hollywood ontslaan voor een hand op de schouder en een iets te lange knuffel. Hoe ze dit verhaal onder de mat hebben geveegd is opmerkelijk maar de kans is groot dat de herinnering nog fris in het geheugen zat bij sommigen (zie tweet 1, tweet 2, tweet 3, tweet 4, tweet 5), maar in tegenstelling tot wat sommige sites beweren denk ik niet dat dit de oorzaak was van de flauwe ontvangst. Meer nog, de overgrote meerderheid weet er niks van en de rest zal er niet van wakker liggen. Toch vermoed ik dat er veel miljoenen naar dat meisje zijn gegaan om deze zaak uit de rechtbank en uit de media te halen. Het meisje in kwestie is verdwenen van social media en Ansel zelf heeft nog in een tv-serie gespeeld die niemand heeft gezien maar het blijft anders wel stil rond de ‘golden boy’.

Maar volgens mij ligt de oorzaak vooral aan het feit dat (2) musicals nooit echt een stortvloed aan bezoekers hadden in hun eerste week, denk maar aan films als La La Land (2016) of Chicago (2002). En het is ook (3) een film die 156 minuten duurt en dat is een lange tijd om in een zaal te zitten met een mondmasker. En dan zijn er nog de vele berichten over ‘hoe woke deze West Side Story’ is. Er is geen betere manier om een film de grond in te boren – ook al denkt Disney het tegenovergestelde – dan (4) de film te promoten als een woke product. De recente geschiedenis heeft ons geleerd dat deze films niet meteen uitblinken in kwaliteit. En het publiek begint het zat te worden met al die politiek correcte zaken. Ze willen gewoon een goede film zien. En als laatste element, de originele film was een klassieker en (5) remakes van klassiekers liggen nooit goed in de markt voor de simpele reden dat het origineel altijd beter zal zijn bij vergelijkingen – ook al werd deze met minder middelen gemaakt. Dat allemaal zijn volgens mij destructief voor de box-office.

*** West Side Story trailer ***

1 Comment

  1. matthys

    Wanneer was de laatste keer dat Steven Spielberg nog eens indruk kon maken met een film? Ik weet het al niet meer.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *