Bioscoopuitbaters boycotten Wonder Woman 1984

Het zat er een beetje aan te komen ook al is het op dit moment nog altijd een gevecht van David tegen Goliath, maar de bioscoop-uitbaters zijn niet te spreken over het feit dat Warner Bros een paar dagen geleden heeft aangekondigd om al hun films die in 2020 en 2021 hadden moeten uitkomen eveneens op HBO Max te laten verschijnen (Dune, The Matrix 4, The Suicide Squad, …), om zo het streamingplatform sterker te maken tegenover de andere platformen.

Of Kinepolis en UGC zullen volgen is nog maar de vraag maar het zou wel een sterk argument zijn. Het enige probleem hiermee is dat ze meer mensen zullen dwingen om de desbetreffende films op een streamingplatform te zien en het zo misschien nog een groot succes zal worden. Pathé, de grootste bioscoopketen in Nederland, heeft in ieder geval de aanzet gegeven met de boycot van Wonder Woman 1984 waarvan al een tijd bekend was dat de film gelijktijdig op HBO Max zou uitkomen.

Het vreemde aan het verhaal was dat het net Warner Bros die te midden van de pandemie nog een boei wiep naar de bioscoopuitbaters met de film Tenet (2020), maar gezien deze film met moeite zijn kosten kon terugwinnen zijn ze blijkbaar van kamp veranderd. Disney had al alle krediet bij de uitbaters verloren nadat zij de eerste waren die te kennen hadden gegeven hun films op Disney+ uit te brengen.

Maar ook in de States zijn de reacties niet mals. Cinemark bekijkt film per film wat ze zullen ondernemen en AMC is er ook niet over te spreken: “Het is duidelijk dat Warner Media van plan is een aanzienlijk deel van de winstgevendheid van zijn filmstudio-divisie en die van zijn productiepartners en filmmakers op te offeren om de start van HBO Max te subsidiëren. Wat AMC betreft, we zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Warner dit niet op onze kosten doet. We zullen agressief economische voorwaarden nastreven die ons bedrijf in stand houden.”

De winnaars in dit verhaal zijn de streamingdiensten en een deel van de toeschouwers die nu al weinig naar de bioscop gaat. En de verliezers zijn niet alleen de bioscoopuitbaters, maar ook een deel van de toeschouwers (en vooral deze zonder home cinema systeem) die nu Dune moeten bekijken op een klein toestel. En op termijn zullen ook de filmmakers de dupe worden. Het zal gedaan zijn met films die 2 miljard dollar winst boeken en bijgevolg zullen de productiebudgetten naar beneden moeten gaan en zal je “Netflix-film” krijgen (gemaakt met bescheiden middelen). Anderzijds zullen kleinere producties en arthouse films misschien meer kansen krijgen.

2 Comments

  1. Sel

    Voor mochten jullie het nog niet weten, Wonder Woman zal sucken! Warner weet dat het niet goed is en dus waren ze er al heel vroeg bij om WW af te schepen naar HBO Max. Wat bereft de andere films is een inschattingsfout. De tijd zal het uitwijzen.

    Reply
  2. Bramstoker

    Het zal veel uitmaken als enkel één land dat doet …

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *