Top 10 Duurste Films

We hadden hier al een tijdje geleden een lijst gebracht met de Top 10 Duurste Netflix films, maar met de komst van Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023) moesten we even een update brengen van de 10 duurste films die tot nu toe zijn gemaakt. Amerikaanse producties zijn doorgaans opgedeeld in 50% productiekost en 50% marketing, ook al kunnen die verhoudingen wat wijzigen. Daarom gaan we ons enkel baseren op de productiekost (kostprijs van de pre-productie of voorbereidingen, de productie met zijn filmploeg en cast en de post-productie met zijn edit en visuele effecten). De film die uit de Top 10 Duurste Films viel is John Carter (2012) met een productiebudget van 264 miljoen dollar. De film blijft wel nog in de Top 10 Grootste Filmflops van 2012.

Top 10 Duurste Films

10. Star Wars: The Rise of Skywalker (2019) van J.J. Abramsbudget: 275 miljoen dollar

Deze Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker (2019) moest de vorige twee Skywalker films overtreffen en bijgevolg werd het productiebudget ook (een beetje) opgekrikt, ook al waren de vorige films ook al rond de 250 miljoen dollar.

9. Solo: A Star Wars Story (2018) van Ron Howardbudget: 275 miljoen dollar

Kathleen Kennedy ontsloeg de oorspronkelijke regisseurs Phil Lord en Christopher Miller vier maanden in de productie van de film omdat ze naar verluidt van Solo meer een goofball-komedie aan het maken waren in plaats van de actiefilm waarvoor ze waren ingehuurd. In hun plaats schakelde Lucasfilm de legendarische Hollywood-regisseur Ron Howard om de boel te redden, maar grotendeels moest alles opnieuw gefilmd worden en bijgevolg rees de productiekost hoger dan gepland.

8. Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023) van James Mangoldbudget: 294,7 miljoen dollar

Net zoals Avatar was dit een film voor Disney om het publiek opnieuw in de bioscoop te krijgen na Covid, en dus werden er niet bespaard op de productiekost. En gezien de productie ook een paar keer heeft stil gelegen vanwege de pandemie is het prijskaartje van Indiana Jones and the Dial of Destiny gerezen naar net geen 300 miljoen dollar. De film zal een slordige 600 miljoen dollar moeten opbrengen voor nog maar een break-even, maar de studio heeft er alle vertrouwen in dat het de miljard-grens zal overschrijden.

7. Justice league (2017) van Zack Snyder / Joss Whedonbudget: 300 miljoen dollar

Dit was een puinhoop van een film en er zijn heel wat wilde verhalen rond de productie maar in essentie wordt aangenomen dat Zack Snyder een paar weken voor het einde van de productie afscheid nam van de Justice League set omwille van een familiedrama en dat de CEO van Warner Bros Kevin Tsujihara de beslissing nam om Joss Whedon de film te laten afwerken. Maar Joss deed meer dan dat, en begon de toon en stijl van de film grotendeels aan te passen met reshoots (die zowat 30 miljoen dollar extra hebben gekost – inclusief de visuele effecten om de Mission: Impossible snor van Henry Cavill te maskeren). De film werd uiteindelijk een box-office teleurstelling met zijn 657 miljoen dollar bioscooprecette, en voornamelijk slecht onthaald door pers en publiek. Joss trok er zich van terug en wees de vinger naar Snyder en Snyder was geschokt door de puinhoop die Whedon er van had gemaakt. Iets wat leidde tot Zack Snyder’s Justice League (2021), de filmversie die Zack initieel voor ogen had en die uiteindelijk qua toon en narratie veel beter was dan de versie uit 2017. In de nasleep van de Justice Leagie catastrofe werd Kevin Tsujihara in 2019 vervangen door Ann Sarnoff, die groen licht gaf voor de extra kosten op de Zack Snyder Justice League cut met het oog op een mooie exclusieve release op haar HBO Max. Spijtig genoeg werd zij in 2021 vervangen door David Zaslav met de fusie van Warner en Discovery.

6. Pirates of the Caribbean: At World’s End (2007) van Gore Verbinskibudget: 300 miljoen dollar

Pirates of the Caribbean: At World’s End was een wel heel ambitieus avontuur van Jerry Bruckheimer maar hij kreeg carte blanche van Bob Iger. De film had een gigantische cast, volledig in periode outfit, verschillende grootse scènes op locatie in Caribisch gebied, Hong Kong en het Verenigd Koninkrijk, en het bevatte uitgebreid werk met heel wat visuele effecten. Ondanks het hoge budget was Pirates of the Caribbean: At World’s End een commercieel succes, met een brutowinst van meer dan 960 miljoen dollar wereldwijd. De film ontving over het algemeen positieve recensies van publiek en critici, die de actie, humor en meer dan levensgrote personages prezen. De vraag die iedereen zich stelt is of Johnny Depp ooit zal terugkeren als Jack Sparrow, en in alle eerlijkheid, ik denk van wel. Er is geen PotC zonder Depp en dat gouden haantje zal de controversie wel overstijgen. Tenminste als Bob Iger overtuigd kan worden door Jerry Bruckheimer (en na het succes van Maverick heeft hij nu wel wat slagkracht). Iger was geen fan van de laatste PotC en hij heeft zelfs de toemalige Walt Disney Studios verantwoordelijke Dick Cook ontslaan omdat hij zich niet kon vinden in de richting die de films namen. Cook was goed bevriend met Depp en hij was uiteindelijk de persoon die Depp kon overtuigen om de rol van Jack Sparrow te spelen.

5. Avengers: Infinity War (2018) van Anthony Russo & Joe Russobudget: 325 miljoen dollar

De reden waarom Avengers: Infinity War zoveel geld heeft gekost is niet alleen te wijten aan de vele visuele effecten of grootse scènes, maar ook omdat de cast enorm hoge bedragen vroegen voor hun deelname. Chris Evans ging van zijn 150’000 dollar loon in Captain America: The First Avenger naar 8 miljoen dollar, net hetzelfde loon als Tom Hiddleston! Chris Hemsworth kreeg een slordige 12 miljoen dollar. Mark Ruffalo, Chris Pratt en Benedict Cumberbatch kregen elk 5 miljoen dollar. Josh Brolin kreeg 6 miljoen. En wie ooit zei dat vrouwen minder verdienen dan mannen kan maar best zwijgen over Scarlett Johansson, want zij kon 20 miljoen dollar onderhandelen. Tom Holland kreeg in vergelijking slechts 3 miljoen dollar ook al had hij slechts 5 minuten minder schermtijd. Maar de twee grootste slokoppen waren Robert Downey Jr met 50 miljoen dollar maar ook fucking Vin Diesel voor zijn vervormde stemmetje als Groot. Voor Guardians volume 2 negotieerde hij 54 miljoen dollar – alleen al voor naam-erkenning op de poster, want laten we eerlijk zijn, zijn creatieve inbreng is van geen tel in tegenstelling tot de stemvertolking van Bradley Cooper als Rocket Raccoon. Krankzinnig? Inderdaad.

4. Avatar: The Way of Water (2022) van James Cameronbudget: 350 miljoen dollar

Avatar: The Way of Water was een dure onderneming, vooral omdat het één groot visueel effect was en het verschillende jaren in productie was. De twee hoofdacteurs kregen samen nauwelijks 18 miljoen dollar dus het grootste deel ging naar Weta Visual Effects en Industrial Light & Magic.

3. Avengers: Endgame (2019) van Anthony Russo & Joe Russobudget: 356 miljoen dollar

En gezien dit het vervolg was op Infinity War kreeg iedereen zowat dezelfde premies. De film duurde ook meer dan 3 uur en had een gigantische battle met zowat alle personages uit de MCU. Het verbaast me eigenlijk dat deze film niet meer heeft gekost, maar Avengers: Endgame was ook een mega-succes aan de box-office met een recette van 2,8 miljard dollar.

2. Avengers: Age of Ultron (2015) van Joss Whedonbudget: 294,7 miljoen dollar

Vreemd genoeg was Avengers: Age of Ultron de duurste Marvel film. Enerzijds had een vergelijkbare dure casting als Endgame, maar naar verluidt zou de eindscène met de honderden vliegende robots zowat 80% van het productiebudget hebben opgesoupeerd. Dit en het feit dat de film is opgenomen in 6 verschillende landen op 4 verschillende contintenten, heeft alles net dat tikkeltje duurder gemaakt. Gelukkig heeft de film met zijn recette van 1,6 miljard dollar veel goed kunnen maken, ook al ontving het veel teleurstellende reviews.

1. Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011) van Rob Marshallbudget: 378 miljoen dollar

Maar de duurste film blijft nog steeds Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides met Depp die voor de film zowat 35 miljoen kreeg. Hoewel de algemene consensus was dat On Stranger Tides een overdreven puinhoop was die het verhaal uitrekte, werd het weer een film die de grens van 1 miljard dollar overschreed. De toenmalige Disney verantwoordelijke Rich Ross, die Dick Cook moest vervangen, werd twee jaar na zijn intrede dan toch ontslaan en Bob Iger en vervanger door Alan Horn.

1 Comment

  1. PJ

    Dat Vin Diesel contract is wel hallucinant, en dat voor een stemmetje die zelfs niet herkenbaar is! lol!

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *