Captain America: The First Avenger (2011) *** Blu-ray review

Captain America: The First Avenger (2011) brengt ons het verhaal van de eerste Avengers uit de S.H.I.E.L.D. organisatie die Nick Fury zal samenstellen in de opkomende The Avengers (2012) film. Ondertussen hebben we al een Hulk-film gehad, Iron Man en Thor. En nu heeft Marvel Comics dit personage een live-action versie gegeven, en ik moet toegeven, de film is verre van slecht.

captain america,marvel,The Avengers,joe johnston,chris evans,Dominic Cooper,Hayley Atwell,Hugo Weaving,Paramount,The Wolfman,hidalgo,Hugo Weaving,Shelly Johnson,Jeffrey Ford

Korte inhoud: Een dappere, maar zachtaardige jonge soldaat genaamd Steve Rogers (Chris Evans) moet aan een aantal experimenten deelnemen voor het Amerikaanse leger, het zogenaamde Super Soldier programma. Maar wanneer het experiment wordt stopgezet besluiten ze Steve te gebruiken om het imago van het Amerikaanse leger te verbeteren. Maar stilaan zal hij samen met Howard Stark (Dominic Cooper) en Peggy Carter (Hayley Atwell) ten strijde gaan tegen de zogenaamde Hydra organisatie, die geleid wordt door de meedogenloze Nazi-officier Johann Schmidt (Hugo Hugo Weaving) van de Red Skull organisatie.

Voor dit personage moeten we terugkeren in de tijd, welbepaald in 1942, in het Europa die onder de schaduw leeft van het Nazi-regime en het Amerika die zich klaar maakt om zich met de oorlog te bemoeien. In deze periode wordt de Captain America geschapen na een wetenschappelijk experiment. En hoe dit personage uiteindelijk in onze hedendaagse tijd is beland is ook een onderdeel van de film. Het werd dus meteen duidelijk dat deze film véél geld zou kosten en Paramount heeft voor deze prent zowat 140 miljoen dollar moeten ophoesten. Een groot risico, gezien het nog nooit een geslaagde live-action adaptatie heeft gekend. De druk was dus hoog voor regisseur Joe Johnston, die dringend op zoek was naar een kaskraker, na het teleurstellende The Wolfman (2010) en de financiële flop Hidalgo (2004).

Het grootste pluspunt aan deze prent is de casting. Chris Evans is perfect gecast als de Captain America, en zijn love-interest in de film Hayley Atwell maakt het plaatje compleet. Zelfs de bijrollen worden vertolkt door acteurs die net dat extraatje aan hun personage weten toe te voegen. En ook al is de superhero, nu niet meten het meest sexy personage uit de Avengers-club (buiten misschien de scène waar hij met zijn blote torso voor Peggy Carter staat), toch heb je wel sympathie voor het karakter. Hij was eens de magere underdog, die nu een held is geworden met een groot hart.


captain america,marvel,The Avengers,joe johnston,chris evans,Dominic Cooper,Hayley Atwell,Hugo Weaving,Paramount,The Wolfman,hidalgo,Hugo Weaving,Shelly Johnson,Jeffrey Fordcaptain america,marvel,The Avengers,joe johnston,chris evans,Dominic Cooper,Hayley Atwell,Hugo Weaving,Paramount,The Wolfman,hidalgo,Hugo Weaving,Shelly Johnson,Jeffrey Fordcaptain america,marvel,The Avengers,joe johnston,chris evans,Dominic Cooper,Hayley Atwell,Hugo Weaving,Paramount,The Wolfman,hidalgo,Hugo Weaving,Shelly Johnson,Jeffrey Fordcaptain america,marvel,The Avengers,joe johnston,chris evans,Dominic Cooper,Hayley Atwell,Hugo Weaving,Paramount,The Wolfman,hidalgo,Hugo Weaving,Shelly Johnson,Jeffrey Ford
captain america,marvel,The Avengers,joe johnston,chris evans,Dominic Cooper,Hayley Atwell,Hugo Weaving,Paramount,The Wolfman,hidalgo,Hugo Weaving,Shelly Johnson,Jeffrey Fordcaptain america,marvel,The Avengers,joe johnston,chris evans,Dominic Cooper,Hayley Atwell,Hugo Weaving,Paramount,The Wolfman,hidalgo,Hugo Weaving,Shelly Johnson,Jeffrey Fordcaptain america,marvel,The Avengers,joe johnston,chris evans,Dominic Cooper,Hayley Atwell,Hugo Weaving,Paramount,The Wolfman,hidalgo,Hugo Weaving,Shelly Johnson,Jeffrey Fordcaptain america,marvel,The Avengers,joe johnston,chris evans,Dominic Cooper,Hayley Atwell,Hugo Weaving,Paramount,The Wolfman,hidalgo,Hugo Weaving,Shelly Johnson,Jeffrey Ford
© Walt Disney Studios Home Entertainment

De twee grootste minpunten aan deze prent vind ik zelf het onnozele en vrij rechtlijnige verhaaltje, en de aartsvijand, die toch wel iets teveel van een karikatuur is die je op geen enkel ogenblik echt au serieus kan nemen. Hugo Weaving die de rol vertolkt speelt dan ook nog eens met een fake Duits accent die doet denken aan die nazi uit “Allo Allo”. Mochten de personages en het verhaal met iets meer creativiteit en intellect benaderd zijn, dan zouden we een comic adaptatie hebben van het niveau van de eerste Iron Man (2008). Zoals ik zei in het begin, het is geen slechte film, maar een uitstekende film kan je het ook niet noemen. Nochtans waren de ingrediënten aanwezig, maar de mayonaise pakt hier bij momenten niet. Naar het einde toe heb je ook teveel de indruk dat ze eigenlijk een grote teaser hebben willen bouwen voor de Avengers film.

Maar er zitten voldoende leuke scènes in deze prent dat het nooit echt verveelt en alles blijft goed verteerbaar, ook voor bioscoopbezoekers die geen comic-geeks zijn. Captain America is ook gemaakt zonder pretenties om meer te willen zijn dan wat het uiteindelijk is, zowel in filmstijl als in toon, en heeft veel gevoel voor humor. Tevens ziet de film er verbluffend goed uit in blu-ray en zelfs in 3D-ziet alles er zelfs nog iets grafischer uit. Op de Limited 3D Edition vind je ook nog de audio-commentaar va de regisseur, de DoP Shelly Johnson en de monteur Jeffrey Ford. Naast een 4tal deleted scenes en making-off filmpjes.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 02 januari 2012

***Related Posts***
23/05/2012: The Avengers filmbespreking
28/11/2011: The Avengers trailer
28/06/2011: Captain America: The First Avenger trailer
21/05/2011: Lachen met filmposters
08/02/2011: Captain America vs Thor
09/06/2011: Eerste afbeeldingen van Captain America

*** Captain America: The First Avenger trailer ***

3 Comments

 1. brechten

  Geen topper wel een redelijke leuke film. Het verhaal wordt snel verteld en heeft inderdaad weinig om het lijf maar de humor maakt veel goed.

  Reply
 2. stefaan

  Redelijke comic-adaptatie, vond het idee van een WOII superheld wel leuk. Had iets weg van Castle Wolfenstein Mooie beelden en vlotte actie sequenties. Simpel verhaaltje maar goed dat kennen we wel van dit soort films.

  Reply
 3. Snuff

  Het retro-sfeertje is wel leuk, veel beelden zijn visueel sterk en de regisseur mikt duidelijk op een hoog tempo, met veel spektakel. Het is geroutineerd vermaak. Door het vrij zwakke draaiboek bereikt het inderdaad niet het niveau van andere comics zoals Batman. Het verhaal heeft wel iets weg Indiana Jones, maar het personages is wel stukken minder interessant. Misschien beter als bijrol in The Avengers.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.