Avengers: Endgame (2019) ****½ Blu-ray recensie

Deze Blu-ray was verloren in transit maar is uiteindelijk bij ons beland, enigszins met heel wat vertraging. Maar het is een schijf die we hier toch moeten bespreken. Hoe eindig je een saga van 21 Marvel films en 11 jaar MCU? Wel, dat doe je op de manier van Avengers: Endgame (2019). Je maakt het op een kleinere schaal in vergelijking met Avengers: Infinity War (2018), je kiest een aantal karakters uit waarop je de focus legt en je zet in op de emotie en bouwt zo op tot een overweldigende finale. En voor mij was dit meer dan 3 uur durend epos geen halve minuut te lang en het was toch wel met een krop in de keel om het allemaal te zien eindigen. Er is onnoemelijk veel om te spoilen en dus zal ik proberen om zo weinig mogelijk te verklappen en het voornamelijk hebben over de grote lijnen van de film, maar om het even wat je schrijft zal je gedoemd zijn om “iets” te zeggen over de plot. Dus als je spoiler free wilt zijn, lees geen reviews en bekijk geen trailers alvorens de film te zien! Ook al kan ik mij niet inbeelden dat er veel filmfreaks zijn die Endgame nog niet hebben gezien.

Korte inhoud: Na de gebeurtenissen in ‘Infinity War’ hebben de superhelden een grote tik gekregen. Hun gezamenlijke vijand Thanos (Josh Brolin) is erin geslaagd om alle Infinity Stones te bemachtigen en heeft daarbij de helft van al het leven uitgewist. De overlevende helden, en met name de Avengers, hebben echter weinig tijd om te rouwen om hun vrienden en familie. Ze krijgen namelijk hulp aangeboden van onder meer Ant-Man (Paul Rudd), Captain America (Chris Evans), Tony Stark (Robert Downey Jr.), Hawkeye (Jeremy Renner), “nerdy” Hulk (Mark Ruffalo), “Lebowski” Thor (Chris Hemsworth), Black Widow (Scarlett Johansson) en Captain Marvel (Brie Larson). Allen slaan ze de handen in elkaar om Thanos alsnog te kunnen verslaan en om de miljarden doden die hij veroorzaakte weer tot leven te wekken.

*** spoiler *** Regisseurs Anthony Russo en Joe Russo zijn erin geslaagd om het meest versleten en misbruikte concept van ‘time travel’ opnieuw interessant te maken. Er zit zelfs een moment in de film waarin ze aan het discussiëren zijn wat “tijdreizen” eigenlijk inhoudt en verwijzen hiermee naar films gaande van Back to the Future tot Hot Tub Time Machine (2010), en dat is wat deze Endgame wil zijn. *** end spoiler *** Het is een superheldenfilm bestemd voor comic book fans maar ook voor het grote publiek, die volwassen gevoelens vermengt met lichte humor en zo een balans weet te vinden tussen emotionaliteit, drama en actie, zonder zichzelf ook té serieus te nemen. Dit is geen DC film, dit is een Marvel film, en Kevin Feige heeft deze saga perfect georchestreerd. Hadden ze deze Endgame net iets te serieus willen benaderen, zoals een DC film, dan had je waarschijnlijk de gehele plot kunnen ontmantelen met (af en toe) onlogische wendingen. Maar de humor houdt ons aan boord, en het acteerwerk van ALLE aanwezige karakters zorgt ervoor dat hun geliefde personages ook tot leven komen.

En er zijn tientallen personages, en zelfs in 3 uur tijd moet je keuzes beginnen maken. En in tegenstelling tot wat iedereen dacht is Captain Marvel niet de heldin van deze film, ze komt in totaal misschien 10 minuten in beeld. De hoofdrol gaat bijna vreemd genoeg meer naar Jeremy Renner’s karakter waarmee de film trouwens begint. Via hem voelen we het verlies die hij heeft meegemaakt nadat Thanos zijn vrouw en dochter ontnam, en hem stortte in een onderwereld van geweld en wrok. Zijn ‘state of mind’ was tevens de kern waarom het plan van Thanos faalde. Halverwege horen we Thanos zelfs letterlijk zeggen dat hij eigenlijk opnieuw wou beginnen met nieuw leven ontdaan van alle menselijke rouw, verdriet en woede. Zelfs karakters die in contrast alles hadden, zoals Tony Stark die het leven had van een vader van een leuke dochter en een liefdevolle vrouw (Gwyneth Paltrow), zit met een diepe droefenis in zijn hart en *** spoiler *** zijn offer is misschien wel de grootste in deze prent. Het is in ieder geval Tony Stark die op impuls van Ant Man zich verdiept in de quantum fysica en hierbij de sleutel ontrafelt om in een andere tijd te springen en hierbij een manier vindt om de ‘infinity stones’ terug te brengen naar het heden om zo het werk van Thanos ongedaan te maken. *** end spoiler ***

De humor werkt ook al komt niet alle humor toe. Maar we zijn ver weg van de Captain Marvel/Men in Black humor met de kat. Hier heb je meer humor die wat de draak speelt met bepaalde karakters. In plaats van de kat hebben we een “nerdy Hulk” en hij is gewoon hilarisch. Ik heb nog nooit zoveel plezier beleefd aan de Hulk als in deze film. En dan is er uiteraard nog “Lebowski Thor” die wat mij betreft briljant was als idee maar waarbij de uitwerking soms tegenviel, zeker de scènes in Asgard met zijn moeder Frigga (Rene Russo), maar gelukkig was er Rocket (Bradley Cooper) om alles in leven te houden. Er zit ook wat butt-jokes in met Captain America en zijn kont en dat is dan weer geniaal. Niet zozeer omwille van het feit of de poep van Cap er goed uitzag in zijn lederen broek, maar wel het feit dat ze teruggaan naar de vorige Marvel films en dat allemaal vanuit een andere hoek gaan bekijken. Uiteraard is dat iets waar de echte MCU fans van zullen dollen. Het beeld van de nieuwe Hulk die de oude Hulk een auto tot pulp ziet vernielen, is onnozel op papier, maar werkt volledig binnen het gecreëerde kader. Het wil zichzelf niet te serieus nemen, maar duwt het ook nooit in het belachelijke. Deze moeilijke balans werkt hier in het algemeen wel!

Maar het is niet gewoon het “herbezoeken van scènes uit de vorige films”, maar deze Endgame gaat ook narratief op bepaalde zaken uit de vorige films dieper in, zoals de interactie tussen nerdy Hulk en The Ancient One (Tilda Swinton), maar misschien nog beter, de ontmoeting van Tony Stark met zijn vader Howard Stark (John Slattery). Een knappe prestatie van scenaristen Christopher Markus en Stephen McFeely.

Deze film maakt ook komaf met hun al te voor de hand liggende politiek correcte agenda zonder politiek niet correct te zijn. Ook al zit er een nodeloos shot in met ‘alle vrouwelijke Marvel heldinnen’ op de battlefield op het einde van de film. Hoe dit shot in de eindmontage is kunnen blijven is mij toch een mysterie, want het was voor niets nodig en zelfs een stukje fake. Vrouwen en mannen waren gelijk en dat werd nog maar eens het best geïllustreerd door Black Widow en Hawk Eye die elkaar in evenwicht brachten. Deze film was meer dan enkel maar een politiek statement van diversiteit en gelijkheid. Wat de ene nog het meest teleurstellend zal vinden is dat zijn of haar personage te weinig aan bod is gekomen. Maar zoals ik al eerder zei, je moet keuzes maken. Toch kan je je afvragen of het terugbrengen van Natalie Portman voor een cameo-rol eigenlijk wel nodig was. Ik laat het in het midden, want mij stoorde het niet ook al kan ik mij inbeelden dat het meer een contractuele verplichting was dan iets waar Natalie achter stond. Anderzijds zijn er in deze prent heel wat sterke vrouwenrollen. Naast Black Widow heeft Nebula (Karen Gillan) hier ook wel een grote en determinerende rol.
© 2019 Walt Disney Studios Motion Pictures

Kortom, ik heb ervan genoten. Het was een juiste beslissing om in te zetten op karakterontwikkeling en de voorkeur te geven aan de “kleinere schaal” in plaats van ons 3 uur lang te bombarderen met een aanval op Thanos. Ik kan er niet veel over zeggen zonder te spoilen maar de eerste act is eigenlijk wel briljant als opzet. De merendeel van de personages krijgt zijn moment, en karakters zoals Captain America die misschien wat aan de kant werden gezet in Avengers: Infinity War (2018), worden hier opnieuw op een voetstuk gezet. Dit is zelfs geen Thanos film. Dit is een Avengers film! ***spoiler*** Het einde is ook behoorlijk impactvol, dus hou de zakdoek maar klaar. Het is emotioneel. Wat ik zelf minder goed vond was de scene met Cap op de bank. Dit was het enige wat voor mij niet werkte. Het is trouwens onlogisch want volgens Bruce Banner kan tijdreizen geen veranderingen brengen aan de huidige tijdlijn, maar creëert een nieuwe tijdlijn. Cap had op een bank moeten zitten in een andere tijdlijn. Maar dat zijn uiteraard details. ***end spoiler***

En ook al was haar screentijd beperkt, ik hield van Captain Marvel! Meer dan in haar eigen film. Hier kunnen we EINDELIJK haar kracht waarderen! Captain Marvel is kick-ass en ik hield van elke seconde van haar screentijd. Zijn de Russo’s betere regisseur? … Euh, blijkbaar wel ja. En de laatste 20 minuten is echt wel de kers op de taart. Als je een fan bent van de MCU, deze Endgame is bestemd voor u. Ben je niet zo’n comic geek, wel je zal er plezier beleven want het is niet alleen een visueel spektakel, narratief steekt het slim in mekaar, er zit veel karakter-ontwikkeling in voor zowel een jong als iets meer volwassen publiek, de drama wordt afgewisseld met wat humor zonder dat de twee mekaar gaan ontkrachten en bovenal, op het einde van de rit heb je spijt dat het allemaal voorbij is maar tevreden dat ze het op deze manier deden. Is dit de beste comic book movie ooit? Eigenlijk is deze film geen stand alone, het hangt samen met Infinity War, en zelfs met alle andere Marvel films. Op zich zal het geen Oscars winnen zoals misschien een Logan of een Nolan Batman, maar het is een briljant meesterwerk in zijn geheel. Ik heb er meer van genoten dan alle recente Star Wars films en dat zegt toch veel.

Avengers: Endgame is al een tijdje uit op DVD, Blu-ray en UHD met 6 geschrapte scènes, bloopers, een nagedachtenis van Stan Lee, en heel wat making of filmpjes. Spijtig genoeg geen audio-commentaar over de gehele film. De film duurt 181 minuten, zonder mid of end credit scenes…duh.

rating


Beoordeling: 4.5 / 5

Recensie door op 5 oktober 2019

*** Avengers: Endgame trailer ***

11 Comments

 1. Vince

  Ik heb mijn ticket al voor vanavond! Ik heb hier zo naar uitgekeken en blij dat de film zo’n hoge score krijgt! 😀

  Reply
 2. Master JC

  Ik vraag me af waar die grote twist zit waar iedereen zo over dol draait de laatste 2 maanden op sicial media? Het stond in de sterren geschreven dat ze zouden terug gaan in de tijd en het zou me echt wel verbazen zoals je schrijft dat ze het gegeven “interessant” hebben gemaakt. Het blijft een veel te simpele gimmick en is van dezelfde orde als Emperor Palpatine te laten herrijzen.
  Ik ga misschien volgende week gaan zien als de storm wat is gaan liggen.

  Reply
 3. Daan

  Ik hield van Infinity War maar dit zat er eigenlijk al aan te komen en was ook de enige manier om deze franchise te beëindigen.

  Reply
 4. Fabian

  Ik ga de review niet lezen maar ik zien de quotering en dat is voldoende voor mij 🙂

  Reply
 5. BlackMoon

  Ik had dit voorspeld en dus mijn weddenschap gewonnen 😀

  Reply
 6. Chapelle

  Veel spoiler was er niet aan want een beetje comic fan had dit al zien aankomen na Infinity War. Screentime van Brie is wel een verrassing maar ik vermoed dat ze geen risico’s wilden nemen en zou ook onrespectvol zijn voor alle andere acteurs uit de franchise om haar op de voorgrond te zetten.

  Reply
 7. Donnatello

  Het midden verloor wel wat ritme vond ik en de eindbattle was net iets teveel cgi zonder impact. Voor de rest heb ik er van genoten.

  Reply
 8. Anoniem

  Wat ik goed vond is dat ze niets hebben willen corrigeren uit de voorgaande films, zoals ze soms doen met Star Wars. Hier bouwen ze verder en grijpen ze zelfs terug naar beslissingen die eerder zijn gemaakt. De scène waarin Stark spreekt over het schild die ze wilden bouwen komt uit “Captain America: Civil War”, en zo merk je dat alles aan mekaar hangt. Ik heb er van gehouden.

  Reply
 9. Han

  Die scene tussen Black Widow en HawkEye was echt wel emotioneel en zo knap in beeld gezet. Zo mooi en hartverscheurend!

  Reply
 10. Andrew

  Ik had er nog niet over nagedacht maar die scene met Cap is wel een doordenkertje.

  Reply
 11. Vero

  Eindelijk de film gezien en moet zeggen dat ik me gaandeweg toch wat heb verveeld. Is echt iets voor de fans van Marvel waar ik blijkbaar niet toe behoor.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *