Wordt David Zaslav de nieuwe Kevin Feige voor de DC Universe?

Met de recente fusie tussen Warner Bros en Discovery is er heel wat veranderd binnenin Warner Bros, met name de aanstelling van de nieuwe WB Discovery CEO David Zaslav. De man die nieuw leven moet blazen in het conglomeraat en een beetje de Kevin Feige – president of Marvel Studios én vooral ook producer van de MCU – moet worden. Een man met een dubbele verantwoordelijkheid maar die zo een overkoepelende multi-miljard-dollar strategie kan uittekenen.

Kevin Feige heeft lange tijd als executive producer onder de vleugels van producer Avi Arad geweest en zowat de ene verkeerde beslissing na de andere moest aanschouwen (cf. Blade Trinity, Elektra, Man-Thing, Fantastic Four, …) met desastreuze gevolgen aan de box-office. Pas met Iron Man (2008) heeft hij als producer de touwtjes in handen beginnen nemen en gewerkt aan een MCU plan die uiteindelijk eindigde met Avengers: Endgame (2019), zowat de apotheose van de comic book cinema met een box-office recette van bijna 2,8 miljard dollar. En nu heeft hij een nieuw plan uitgewerkt voor het verdere verloop met de Muliverse Fase 4, de ontwikkeling van Blade, Thunderbolts en The Marvels in Fase 5 en uiteindelijk de nieuwe Avengers films in Fase 6.

Maar daarvoor heb je een stevige fundament nodig, een beetje zoals een Iron Man. Een film met een perfecte regie, een perfecte cast en een goed verhaal om de sneeuwbal aan het rollen te krijgen. Universal was trouwens ook van plan iets dergelijks te doen met hun Monsters Universe, maar hun eerste film was de 200 miljoen dollar The Mummy (2017) met Tom Cruise, en dit werd uiteindelijk een pijnlijk treinongeluk die de gehele franchise liet ontsporen. Al de andere films werden on-hold gezet.

Iedereen is nu kwaad op David Zaslav op social media omdat hij de Batgirl film naar de prullenmand verwees, maar misschien – en ik hoop het echt – is dit wel een goed teken. Ik vind het een spijtige zaak dat de DC Universe een beetje een hit-and-miss verhaal aan het worden is met een geslaagde Wonder Woman (2017) die wordt gevolgd door een gedrocht als Wonder Woman 1984 (2020), of nog een film als Justice League (2017) uitbrengen terwijl we eigenlijk deze Zack Snyder’s Justice League (2021) hadden moeten krijgen. Maar ook films in hetzelfde universum die blijkbaar allemaal stand alone films zijn; cf Joker (2019) en The Batman (2022), om nog maar te zwijgen over Birds of Prey (2020), Suicide Squad (2016) en The Suicide Squad (2021).

Je hebt een goed fundament nodig om een huis op te bouwen, anders maak je een kaartenhuisje die bij het kleinste briesje in elkaar stuikt. Ik ken David Zaslav niet en weet niet of hij de man is op de juiste plaats. Ik ben ervan bewust dat hij niet verlegen is om 246 miljoen dollar op te strijken in compensatie na de fusie maar tezelfdertijd wil besparen. Ik besef dat hij eerder vrij dwaze opmerking had gegeven door te stellen dat ge-scenariseerd tv-drama te duur was en niet meer van deze tijd en eerder wou inzetten op reality televisie. Maar iemand met een overkoepelende visie op het verhaal, de productiekwaliteit en toon van de films heb je wel nodig wil je spreken van een DC Universe. Anders begraaf je deze term en doe je gewoon verder met wisselend succes.

2 Comments

  1. J-P

    Het zou beginnen tijd worden …

    Reply
  2. Gerald Moff

    Ik kijk geen reality-tv, ik krijg geen voldoening uit het kijken naar mensen die faken. Maar er zal wel een markt voor zijn, ik vraag me gewoon af of dit zijn plaats zal hebben binnen HBO die toch voor kort een kwaliteitslabel was. Wat betreft de Warner Bros films, als eerste zet een 90 miljoen dollar film bij het afval zetten is opmerkelijk, ik ben benieuwd wat in de plaats zal komen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *