Bullet Train (2022) *** recensie

De berichten pakten uit met de titel “Bullet Train (2022) haalt 30 miljoen dollar op tijdens openingsweekend”, of hoe je van slecht nieuws de mensen kan proberen te overtuigen dat de film op rozen zit. Het feit is, deze Bullet Train is aan het ontsporen aan de box-office. Sony Pictures had een veel betere start verwacht voor deze potentiële zomerblockbuster, maar met een wereldwijde recette van 62 miljoen dollar is er nog een lange weg te gaan voor een 250 miljoen dollar break-even. Iets wat de film naar onze bescheiden mening niet zal halen.

Korte inhoud: In een Japanse hogesnelheidstrein bevindt zich een groep van huur- en sluipmoordenaars met individuele motieven. Gaandeweg ontdekken ze dat hun motieven een link met elkaar lijken te hebben. Het duurt niet lang voordat de spanningen onderling hoog op beginnen te lopen.

De film staat wel op nummer #1 maar dat heeft dan weer te maken met het feit dat er zo goed als geen competitie meer is. De enige film die Bullet Train met gemak had kunnen verstoten was Prey (2022), de Predator prequel, maar deze verscheen op het streamingplatform Hulu. En er waren twee films (!) over de reddingsactie van een jeugdvoetbalploeg in een Thaise grot, enerzijds de Hollywoodversie Thirteen Lives (2022) en anderzijds de independent Cave Rescue (2022). Beide films waren nu ook niet meteen grote concurrentie. Een mogelijke reden waarom de film niet zo goed scoort is vermoedelijk te wijten aan de wat tegenvallende mond-aan-mond reclame. In alle eerlijkheid, wij vonden de film véél te lang voor datgene wat het ons wou vertellen.

De film is in grote lijnen een vrij inspiratieloze actieprent die veel in het rond schiet maar niks raakt. Een Tarantino-Guy-Ritchie-wannabe maar dan zielloos met een plot die nauwelijks duidelijk wordt. Je gaat als kijker ook niet echt meeleven met de personages, en dat in schril contrast met die andere trein-film Snowpiercer (2013) waar elk personage echt wel knap was uitgewerkt. Maar regisseur David Leitch had zijn Director of Photography Jonathan Sela carte blache gegeven om er een kleurrijke discotheek op wielen en XTC van te maken. Dus wanneer je je verstand op nul zet is het op zich nog geen verkeerde showreel voor visuele camera-effecten en leuke belichting. En zo heb ik er uiteindelijk nog van genoten.

Het is een R-rated film met bruut cartoongeweld, ontploffende hoofden, doorgesneden kelen en afgehakte lichaamsdelen, ook al verliest het gaandeweg zijn aanvankelijk schokkende aantrekkingskracht. En dus gaat Leitch in de derde act volledig in overdrive, maar tegen die tijd zijn we al een beetje moe aan het worden en hopen we eindelijk alles te weten te komen over de White Death. Niet zozeer omhet het me interesseerde maar gewoon omdat ik naar huis wou.

Naast Pitt zien we in de cast ook Joey King, Aaron Taylor-Johnson, Sandra Bullock, Zazie Beetz, Brian Tyree Henry, Andrew Koji, Hiroyuki Sanada, Michael Shannon en Bad Bunny. Het script werd geschreven door Zak Olkewicz. Bullet Train wordt geproduceerd door Kelly McCormick, David Leitch en Antoine Fuqua.

Dit is een film waarin Brad Pitt naar verluidt ook 95% van alle stunts heeft gedaan. Eigenlijk had ook Lady Gaga in deze film moeten zitten maar zij werd vervangen door Sandra Bullock, omdat House of Gucci (2021) in de weg kwam. bij ons in de bioscoop.

Review Bullet Train (2022)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** Fantasy trailer ***


1 Comment

  1. DP

    Het voelde aan als een Guy Ritchie film maar dan geregisseerd door zijn minder talentvolle broer. Ik miste de humor maar Brad Pitt blijft wel leuk.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *