Pirates of the Caribbean: At World’s End (2007) *** Blu-ray review

Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest (2006) was vorig jaar duidelijk een overgangsfilm tussen Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003) en deze Pirates of the Caribbean: At World’s End (2007) van regisseur Gore Verbinski. De film eindigde met een kanjer van een cliffhanger en heel veel onbeantwoorde vragen. In deel drie zouden al deze kwesties opgelost worden. De grootste vraag was natuurlijk hoe de scenaristen Jack Sparrow op een geloofwaardige manier weer uit het dodenrijk lieten opstaan. En dat is vrij aardig gelukt, Jack blijkt zich in een soort alternatieve wereld tussen de wereld der levenden en het dodenrijk te bevinden. Niet levend, maar ook niet dood, zodat een terugkeer naar de ‘echte’ wereld erin zit.

pirates_of_the_caribbean_at_worlds_end_2007_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Elizabeth Swann (Keira Knightley), Will Turner (Orlando Bloom) en kapitein Barbasso (Geoffrey Rush) slaan de handen in elkaar om kapitein Jack Sparrow (Johnny Depp) te redden uit een soort parallelle dimensie waarin hij zich bevindt na deel 2 Dead Man’s Chest. Nadat Jack weer bij de levenden hoort, nemen ze het samen op tegen Davy Jones (Bill Nighy) en Lord Beckett (Tom Hollander) die het hart van Jones in zijn bezit heeft en dus de controle heeft over zijn schip The Flying Dutchman en zijn bemanning. Beckett en Jones vormen een alliantie om over de zee te heersen en de laatste piraten voorgoed uit te roeien. Om Jones en Beckett te stoppen, reizen Elizabeth, Will en Barbossa naar Singapore waar ze de hulp inroepen van de Aziatische piraat Sao Feng (Yun-Fat Chow). Ondertussen wordt ook de geheime raad van de negen machtigste piratenleiders samengeroepen waar zal worden beslist welke actie de piraten zullen ondernemen om hun geliefde zeeën veilig te stellen.

Hoewel hij ontegensprekelijk de hoofdfiguur is van de hele Pirates of the Caribbean franchise, wordt Jack Sparrow in deel 3 pas geïntroduceerd na een half uur. Daarvoor komt het gewicht van de film te liggen op de schouders van kapitein Barbossa, Will Turner en Elizabeth Swann. Vooral Keira Knightley krijgt als Elizabeth Swann een aanzienlijk grotere rol dan in de eerste twee delen. Het personage van Swann maakt dan ook de grootste evolutie door in de hele trilogie, van rijkeluisdochter naar koningin van de hele piratenwereld. Maar Knightley speelt het allemaal even geloofwaardig en daarvoor kon ze putten uit eigen ervaring, want bij het filmen van The Curse of the Black Pearl was Knightley een nobele onbekende terwijl ze momenteel één van de hipste actrices is (én reeds mocht proeven van een Oscarnominatie).

Maar vanaf dat Johnny Depp als Jack Sparrow in beeld verschijnt, wordt alle aandacht naar hem toegezogen. De rol van Sparrow is Depp duidelijk op het lijf gegoten en de acteur beleeft overduidelijk enorm veel lol aan deze rol. Zo veel, dat hij een vierde Piratesfilm niet bij voorbaat uitsluit. Ook Orlando Bloom en Geoffrey Rush krijgen meer screentime en de cameo van Keith Richards als pa Sparrow werkt perfect. Richards moet eigenlijk niet meer doen dan op een gitaar tokkelen, maar je gelooft echt dat hij de vader van Jack is.

De komische interventies komen opnieuw van het duo Pintel (Lee Arenberg) en Ragetti (Mackenzie Crook), de twee atypische piraten die liever veilig uit de actie blijven. Ook het aapje van Barbossa moet voor enkele lachbuien zorgen en slaagt daar wel in. Maar bovenal blijft Jack Sparrow met zijn verwijfde loopje, halfdronken roes en gevatte oneliners en last-minute beslissingen, de komische ster van de trilogie. De grappen in Pirates 3 zijn niet nieuw, maar ze werken nog steeds.


pirates_of_the_caribbean_at_worlds_end_2007_pic06.jpgpirates_of_the_caribbean_at_worlds_end_2007_pic05.jpgpirates_of_the_caribbean_at_worlds_end_2007_pic04.jpg
pirates_of_the_caribbean_at_worlds_end_2007_pic01.jpgpirates_of_the_caribbean_at_worlds_end_2007_pic03.jpgpirates_of_the_caribbean_at_worlds_end_2007_pic02.jpg
© Walt Disney Pictures

Net als in Dead Man’s Chest is het scenario af en toe een beetje rommelig en moeilijk om volgen. De verschillende personages varen aanhoudend een andere koers en verraden elkaar haast continu. Daardoor is het soms moeilijk te volgen wie nu eigenlijk aan welke kant staat, maar uiteindelijk komt alles weer op zijn pootjes terecht. Maar dat het filmen van At World’s End begon zonder dat het definitieve script klaar was, is dus helaas te merken.

Met 170 minuten is At World’s End een lange zit, maar vervelen doe je je nooit. De special effects zijn, net als in de vorige films, weer uitmuntend en het wordt steeds moeilijker om het onderscheid te maken tussen de ‘echte’ beelden en de computergegenereerde effecten. Hoogtepunt van alle visueel geweld is de strijd tussen The Black Pearl en The Flying Dutchman die elkaar midden op zee in een gigantische draaikolk bekampen.

Met deze Pirates of the Caribbean: At World’s End is het niet zozeer de vraag of dit een goede film is, maar of hij de meest winstgevende film uit de filmgeschiedenis zal worden. Het antwoord zou wel eens ja kunnen zijn (op beide vragen) want met 963 miljoen dollar heeft At Worl’s End toch wel een fameuze box-office recette opgehaald wereldwijd. Maar om Titanic (1997) en Avatar (2009) te kloppen, moet er toch minstens een dik miljardje bij komen. Blijf overigens zitten tot na de (lange) eindcredits want nadien volgt er nog een scène met Elizabeth Swann en Will Turner. Kortom, wie The Curse of the Black Pearl en Dead Man’s Chest kon smaken, zal ook genieten van deze At World’s End, die meer is van hetzelfde. Maar dat hoeft niet altijd een negatieve zaak te zijn. De Blu-ray is uitgekomen op .


Review Pirates of the Caribbean: At World’s End (2007)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** Pirates of the Caribbean: At World’s End trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *