Joss Whedon spreekt eindelijk uit de biecht over Justice League

Er was heel wat te doen rond de figuur van Joss Whedon nadat hij de Justice League (2017) film letterlijk in de afgrond had gereden nadat Zack Snyder afstand moest nemen van zijn project na familiale problemen en wrijvingen met de studio. Met bloed, zweet en tranen heeft Zack uiteindelijk Justice League (2021) gerestaureerd naar datgene wat de bedoeling was. Maar ondertussen doken er veel verhalen op van het wangedrag van Joss op de set.

En voor het eerst heeft Joss Whedon nu publiekelijk de beschuldigingen van wangedrag op de set van Justice League aan de kaak gesteld. In een post dat maandag in het tijdschrift New York werd gepubliceerd, reageerde Whedon op aantijgingen van acteurs Ray Fisher en Gal Gadot over de zogenaamde mishandeling tijdens reshoots voor Justice League. In de zomer van 2020 beschuldigde Fisher, de acteur die Cyborg speelde Whedon van “beledigend, onprofessioneel” gedrag op de set. In een interview voor de THR herinnerde Fisher zich dat hij het gevoel had dat hij de regisseur moest onderwijzen over “enkele van de meest elementaire punten moest van wat beledigend zou zijn voor de zwarte gemeenschap.” Het was zelfs Aquaman-acteur Jason Momoa die hem hierin is bijgestaan.

En daarbovenop hadden we de Wonder Woman-actrice Gadot die zei dat Whedon haar carrière bedreigde. Whedon, die bekendheid kreeg door het creëren van de favoriete tv-serie Buffy the Vampire Slayer, werd ook door ster Charisma Carpenter beschuldigd van “vijandig en giftig” gedrag op de set van die show. En ja hoor, Whedon ontkent uiteraard alles in zijn laatste interview. Hij verwierp herhaaldelijk beschuldigingen van wreed of ongevoelig gedrag in het verleden. Hij sprak ook over zijn interacties met Fisher op Justice League. Whedon’s theatrale versie van Justice League minimaliseerde de rol van Fisher’s Victor Stone/Cyborg sterk en in New York zei de filmmaker dat hij gewoon niet vond dat Fisher een goede vertolking gaf. “Fisher is gewoon een slechte acteur.”

Dit is wel een beetje een bizarre bewering want in maart 2020 onthulde Snyder zijn vier uur durende versie van Justice League op HBO Max en een groot deel van Fisher’s vertolking werd hersteld en de acteur kreeg veel lof van het publiek omdat hij de emotionele hoeksteen van de film was. Hoe het ene met het andere te rijmen valt is toch wel bizar. Whedon ontkende ook de beweringen van Gadot dat hij haar carrière bedreigde. “Engels is niet haar eerste taal, en ik heb de neiging om irritant bloemig te zijn in mijn toespraken”, zei Whedon over de Israëlische acteur. Hij zei dat hij grapte over een scène die ze wilde knippen, en merkte op dat ze zijn lichaam aan een treinspoor zouden moeten vastbinden om het uit de film te snijden. Gadot leek nadien te horen dat Whedon er nog aan zou toegevoegd hebben dat ze anders ook haar lichaam aan de treinsporen kon binden. Volgens Whedon zal ze hem misbregrepen hebben. Gadot heeft immers de commentaar van Whedon gehoord en in een artikel op Indianexpress maakt ze duidelijk dat ze allemaal “perfect heeft begrepen” en voegde er aan toe: “Ik zal nooit met hem samenwerken en zou mijn collega’s nooit aanraden om in de toekomst met hem samen te werken.”

Buffy-ster Carpenter beweerde in februari 2021 dat Whedon, toen hij hoorde dat ze zwanger was, haar vroeg of ze “het zou houden”. Whedon gebruikte haar vrouwelijkheid en geloof manipulatief tegen haar. In een gesprek met New York erkende Whedon spijt. “Ik was niet netjes,” zei hij, eraan toevoegend: “De meeste van mijn ervaringen met Charisma waren verrukkelijk en charmant. Ze worstelde soms met haar tekst, maar niemand kon harder een quote slaan dan zij.” Ik snap niet goed wat haar vermogen om teksten van buiten te leren te maken heeft met zijn seksistische opmerkingen maar kijk, de man die jaren geleden het symbool stond voor zijn strijd voor ‘meer vrouwen op het scherm’ is eigenlijk maar een platvloerse macho.

Whedons carrière is in vrije val geweest sinds Fisher voor het eerst commentaar gaf op zijn ervaringen op de set van Justice League. Hij verliet zijn HBO-serie, The Nevers, verloor ook zijn optie op de verfilming van Batgirl en heeft geen toekomstige projecten in het verschiet. Het verhaal van het New Yorkse tijdschrift markeert de eerste keer dat Whedon commentaar geeft op de beschuldigingen. Fisher, die momenteel te zien is in de ABC-miniserie “Women of the Movement”, reageerde maandag na de publicatie op het artikel in New York, dat viel op de feestdag van Dr. Martin Luther King. De acteur schreef op Twitter: “Het lijkt erop dat Joss Whedon dan toch een Endgame heeft geregisseerd … In plaats van alle leugens en grollen aan de kaak te stellen, zal ik vandaag eerder de erfenis van dominee Dr. Martin Luther King Jr. vieren. Morgen gaat het werk verder.”

Wij staan zelf kritisch tegenover de #CancelCulture en de veroordelingen via sociale media, maar anderzijds zijn we niet blind voor ‘gestaafd misbruik’. Joss mag van ons gerust nog films maken, ook al zou ik hem geen al te grote projecten voorschotelen na de flauwe Avengers: Age of Ultron (2015) en de wansmakelijke Justice League, maar tot nader order heeft hij geen strafbaar feit begaan. En als een regisseur (of een tv-maker) zich gedraagt als een bullebak, seksistisch, stalker of zelfs zondigt aan seksueel misbruik, dan moet hij nadien niet komen klagen dat hij/zij zonder werk vallen.

1 Comment

  1. Jabba

    Dus de ene kan niet acteren, die andere begrijpt geen Engels en die van vroeger kent haar tekst niet. Bedankt Whedon.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *