Charisma Carpenter en Michelle Trachtenberg doen hun boekje open over regisseur Joss Whedon

Het is algemeen bekend dat Joss Whedon geen plezierige vent is om mee te werken. Pakweg 10 jaar geleden kon hij de wereld overtuigen met zijn Avengers (2012) – die in wezen een product was van Kevin Feige en Jon Favreau – maar nadien verloor hij zowat zijn mojo met Avengers: Age of Ultron (2015) en nadien alle sympathie toen hij Zack Snyder’s Justice League verneukte. En nu krijgen we actrice Charisma Carpenter die uit de biecht klapt, kort gevolg door Michelle Trachtenberg die ook haar verhaal komt doen. De Los Angeles Times bracht het nieuws uit.

Volgens de actrice zou Joss Whedon “zijn macht bij talloze gelegenheden misbruiken” terwijl ze acteerde in Whedons serie “Buffy the Vampire Slayer” en “Angel”. In een uitvoerige verklaring die de actrice woensdag op Twitter plaatste, beweert Carpenter dat Whedons ’terloops wrede’ gedrag onder meer bestond uit het dreigen haar te ontslaan, haar ‘dik’ te vond toen ze vier maanden zwanger was, en haar te vragen of ze haar baby zou houden, en haar uiteindelijk ontsloeg nadat ze was bevallen. Een woordvoerder van Whedon weigerde commentaar te geven.

Het grootste deel van de verklaring van Carpenter concentreert zich op Whedons reactie toen ze hoorde dat ze zwanger was tijdens het opnemen van de Warner Bros-serie “Angel”, die in 1999 in première ging als een spin-off van “Buffy”. Ze beweert dat na het ‘weigeren’ van telefoontjes door haar agenten om te communiceren dat ze zwanger was, had hij een ‘gesloten deur meeting’ had met haar.

Hij vroeg me of ik het ‘zou houden’ en manipuleerde mijn vrouwelijkheid en geloof tegen mij,” beweert Carpenter. “Hij viel mijn karakter aan, bespotte mijn religieuze overtuigingen, beschuldigde me ervan de show te saboteren en ontsloeg me vervolgens zonder pardon na het seizoen nadat ik was bevallen.”

Carpenter zegt dat ze toen een call kreeg voor een 01.00 am shoot nadat haar arts had aanbevolen om haar uren in te korten nadat ze de weeën begon te ervaren vanwege de “lange en fysiek veeleisende dagen”. Ze zegt dat ze gelooft dat het telefoontje van 1 uur ‘vergelding’ was van Whedon. Carpenter’s zwangerschap werd wel verwerkt in de verhaallijn van de show.

Na haar ervaring met het verlaten van de “Angel” productie, zegt Carpenter dat ze zich “machteloos en alleen” voelde, vooral als de enige broodwinner van het gezin. “Helaas gebeurde dit allemaal tijdens één van de meest geweldige tijden in het moederschap”, schrijft ze. “Maar al die beloften en vreugde werden eruit gezogen door Joss de vampier.”


Elizabeth Olsen – Joss Whedon – Jeremy Renner op Avengers: Age of Ultron © Walt Disney Studios Home Entertainment

In haar verklaring zegt Carpenter dat ze ervoor koos om naar voren te komen in het licht van de beweringen van Ray Fisher dat Whedon zijn macht op de set van Justice League had misbruikt. Dit was vorig jaar het onderwerp van een langdurig onderzoek door WarnerMedia. Carpenter zegt dat ze heeft deelgenomen aan dat onderzoek en besloot naar voren te komen nadat het verhaal van Fisher openbaar was gekomen, dat hij niet langer zou verschijnen als zijn ‘Justice League’-personage van Cyborg in de aankomende film The Flash (2022).

“Hoewel ik niet geschokt ben, heb ik er diepe pijn door”, schrijft Carpenter. “Het baart me zorgen en verdrietig dat professionals in 2021 NOG STEEDS moeten kiezen tussen klokkenluiden op de werkvloer of werkzekerheid.” Kort nadat Carpenter haar verklaring had gepost, sprak “Buffy” -actrice Amber Benson haar steun uit op Twitter en beweerde dat de show een “giftige omgeving was en het begint van bovenaf”. “Er is in die tijd veel schade aangericht en velen van ons verwerken het nog steeds meer dan twintig jaar later”, schreef Benson. Fisher sprak ook zijn steun uit voor Carpenter en noemde haar “een van de dapperste mensen die ik ken”.

Niet veel later is actrice Michelle Trachtenberg naar buiten gekomen met beweringen dat Whedon “very bad behavior” zou hebben gehad met haar. Wat dat precies was maakt het artikel niet duidelijk, maar de actrice vond het zwaarwichtig genoeg om haar getuigenis op social media te zetten, in navolging om de getuigenis van Sarah Michelle Gellar die zei: “Hoewel ik er trots op ben dat mijn naam wordt geassocieerd met Buffy Summers, wil ik niet voor altijd geassocieerd worden met de naam Joss Whedon … ik sta achter alle overlevenden van misbruik en ben er trots op dat ze zich uitspreken.”

Wij hebben hier al geregeld artikels geschreven over verwikkelingen op de filmset, gaande van bijrollen en figuranten die onderbetaald en uitgebuit werden door de productie tot slaande ruzies tussen acteurs onder mekaar of tussen acteurs en regisseurs. Moet Joss Whedon hiervoor “ge-cancelled” worden? Zolang de aantijgingen geen misdrijf zijn mag ik hopen van niet. Het is behoorlijk vrouw-onvriendelijk, en dit nieuws mag geweten worden, en de reactie van Whedon zal bepalend zijn in hoeverre veel actrices nog met hem willen werken.

1 Comment

  1. Elise

    Dit was toch al langer dan vandaag bekend. Hij is tevens de regisseur die Justice League vrouwvriendelijker wou maken door de kont van Wonder Woman meer in beeld te brengen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *