Moet Mandalorian ster Pedro Pascal nu ook opstappen na nazi post?

Wanneer een bedrijf gaat snuisteren in uw social media account, om redenen te vinden voor een mogelijk ontslag, dan zal het veel werk hebben! Want wie maakt nu eens geen kromme vergelijking of zegt iets doms of Twitter of Facebook? Gina Carano werd deze week ontslaan door Disney van het Mandalorian project (en de Cara Dune spin-off serie), nadat een meute op social media had opgeroepen voor haar ontslag met de tag #FireGinaCarano. Nu blijkt dat de Mandalorian hoofdrolspeler Pedro Pascal eigenlijk een gelijkaardige (ondertussen gedelete) post de wereld had ingestuurd, maar dan vanuit een linkse ideologie, en Trump-aanhangers vergeleken met nazi’s.

Wanneer het fout is om republikeinen te vergelijken met joden tijdens de 2de wereldoorlog en hiervoor ontslagen wordt, is het dan ook niet logisch dat je ook ontslagen wordt door republikeinen te vergelijken met nazi’s? Laat me duidelijk zijn, ik ben een tegenstander van de #CancelCulture en wanneer je mensen gaat ontslaan omwille van een mening – hoe dom deze ook moge zijn – dan beperkt je de vrije meningsuiting van heel wat mensen. Want hoe vrij ben je nog wanneer je je jobzekerheid in gevaar brengt. Je kan iemand verwijderen of blockeren op social media die jouw mening niet deelt, die valse beweringen maakt of begint te schelden. Dat is jou vrijheid om dat te doen en goed dat deze er is want op social media is er geen gebrek aan trollen die enkel maar reageren wanneer ze iets negatiefs te vertellen hebben over iets of iemand. Echter, iemand ontslaan van zijn werk omwille van een mening is toch wel heel verregaand.

Ik ken de wetgeving niet in de States maar ik vermoed dat in een op hol geslagen kapitalistisch systeem je als bedrijf om het even wie kan ontslaan zonder enige reden, maar hier in België denk ik niet dat je zomaar iemand aan de deur kan zetten zonder een grondig dossier. In ieder geval heeft Pedro zijn post verwijderd, al dan niet onder druk van Disney, maar het zijn gewoon twee maten en twee gewichten in deze discussie. Je kan niet één acteur ontslaan omwille van een fout bericht maar de andere gratie verlenen.

Anderzijds begrijp ik ook wel het standpunt van Disney, ook al denk ik dat de commentaar van Pedro Pascal MEER schade heeft berokkend aan de franchise dan de domme vergelijking van Gina Carano. Want wanneer jouw acteur, met miljoenen volgers, doodleuk de helft van de Amerikaanse kiezers (73 miljoen om precies te zijn) gaat vergelijken met nazi’s dan heb je wel een probleem. Het is een bijzonder ontvlambare situatie, want enerzijds wil je de fans niet in hun harnas jagen, maar anderzijds wil je de social media profielen van deze acteurs ook niet aan banden leggen want zij zorgen onrechtstreeks ook voor voldoende reclame.

Een gouden raad voor Pedro zou zijn om een kleine rechtzetting te doen om social media en zich ver weg te houden van politieke commentaren, zeker in een land die 50/50 verdeeld is tussen democraten en republikeinen. Pedro heeft ook nog heel wat interessante projecten lopen, zoals de verfilming van “The Last of Us” in een tv-serie, iets waar menig gamer al een paar jaar naar uitkijkt. Hebben acteurs en actrices dan geen recht op vrije meningsuiting? In een ideale maatschappij wel, maar we leven niet in een ideale maatschappij en beroemdheden en volksvertegenwoordigers hebben een verantwoordelijkheid tegenover het publiek. Jouw liefde voor de democraten of republikeinen kan ook geuit worden zonder Nazi-Duitsland erbij te betrekken, en dat geldt zowel voor Gina als voor Pedro. En een gouden tip voor Disney, laat de regisseurs beslissen met wie ze willen werken. Indien de film een flop wordt kan je vervolgens met een andere regisseur werken. Maar ga alstublieft geen statements maken over ontslag van acteurs omwille van een tweet of een instagram bericht.

***Related Post***
11/02/2021: Mandalorian actrice Gina Carano ontslaan door Disney

2 Comments

  1. Mitch

    Ze zullen er veel mogen ontslaan als ze zo gaan beginnen. Je wil niet weten hoeveel acteurs hun social media kanalen al hebben verwijderd 😀

    Reply
  2. Hayden

    Was het een ongepaste post van Gina? Tuurlijk. Moest ze hiervoor ontslagen worden? NEEN! Watt je lost er niks mee op, zowel niet in het hoofd van Gina als in het hoofd van haar fans en nu ook nog eens 73 miljoen kiezers. Wat Disney had moeten doen is misschien Gina uitnodigen en spreken over de weerslag van haar posts op het bedrijf en indien ze weerspanning zou hebben gebleven, een persconferentie geven en context geven. Nu lijkt het of Disney een links politiek spel speelt, zeker nu ook nazi tweets opduiken van hun Mandalorian ster.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *