Mandalorian actrice Gina Carano ontslaan door Disney

Gina Carano is “momenteel niet meer in dienst bij Lucasfilm en er zijn geen plannen voor haar in de toekomst”, zei Disney woensdag in een verklaring nadat er controverse was uitgebroken over haar – toch wel bedenkelijke – Instagram post op sociale media. Ook het casting agentschap UTA (United Talent Agency) heeft haar ook laten vallen als klant. Allemaal bezweken onder de druk van de online #FireGinaCarano meute. En de toekomst ziet er niet rooskleurig uit voor de ex-MMA kampioene en Mandalorian-ster, die nog een paar dagen geleden uitkeek op een standalone Cara Dune spin-off serie en zelfs een mogelijke terugkeer van haar Deadpool-karakter Angel Dust. De vrouw van Henry Cavill, die ooit in de Top 5 stond van de meest invloedrijke vrouwen van 2008 volgens Yahoo! en op #16 stond van Maxim’s Hot 100 list, mag nu vermoedelijk wel een kruis zetten op haar filmcarrière met grote filmstudios.

Gina is al een tijdje bijzonder actief op social media. Ze heeft dan ook niet zoveel filmprojecten op stapel liggen en los van een bezoek aan de gym, valt er waarschijnlijk niet zo zot veel te doen wanneer manlief alweer in het buitenland aan het draaien is. Nu zal ze in ieder geval een taak meer hebben met het verwijderen van de duizende reacties die haar NIET ondersteunen (een beetje zoals Bart De Pauw nu al een week doet na zijn eerste berichtje op Instagram. En kijk, ik ben van mening dat iedereen het recht heeft op een mening – hoe dom deze ook moge zijn – en deze ook mag uiten. Maar mensen hebben ook het recht om te zwijgen, zeker wanneer ze invloedrijke carrières ambiëren, en dat vergeten er veel. Ikzelf ben een verdediger van de vrije mening – anders hadden ik vermoedelijk nooit een opinie filmblog opgestart – en hekelde ook het feit dat mensen als James Gunn werden ontslaan voor een 15 jaar oude halfgrappige tweet. Mensen hebben naast het recht hun mening te zeggen, misschien ook wel het recht om aansprakelijk te zijn voor de meningen die ze verkondigen (~ hoogst relevant in het licht van de 2de impeachment van Donald Trump wanneer zijn “mening” een gehele bevolkingsgroep had aangezet om Het Kapitool te bestormen) maar evenzeer zouden ze het recht moeten hebben om zich te verontschuldigen voor meningen die ze in het verleden hebben gehouden.

De 38-jarige actrice heeft het niet zo begrepen op het dragen van maskers tegen Covid (zie tweet) – iets wat voor iemand die woont in een 500m² villa in Texas misschien eenvoudiger is om te denken dan iemand in een klein appartementje in een flat in de Bronx, samengepakt met 200 andere families die allemaal dezelfde lift moeten gebruiken. Gina lijkt het vaccin ook niet echt serieus te nemen en dat is nog meer problematisch dan haar ‘complot-theorieën’ rond de verkiezingen in 2020. Ook al is het geen aanzetten tot geweld, breng je wel een pak levens in gevaar door het gehele Covid-gebeuren te minimaliseren. Maar los van de massale oversterfte door Covid, vindt je op social media altijd wel “experten” die het bewijs hebben dat de Aarde plat is.

Wanneer je haar Twitter pagina erop naleest, althans de berichten die nog niet zijn verwijderd, dan lijkt het erop dat de actrice ook wel een QAnon aanhanger is, een extreemrechtse/AltRight groepering/beweging/sekte wiens claims/samenzweringstheorieën meermaals zijn weerlegd en in diskrediet gebracht, zoals deze dat een geheime kliek van satanaanbiddende, kannibalistische pedofielen een wereldwijde kring voor kinderhandel leidt en een complot beraamt tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump terwijl hij in functie was. Het is #pizzagate in het kwadraat. Gina verdedigt ook de democrate Tulsi Gabbard, maar tegenwoordig is Tulsi zeker geen persona non grata bij AltRight. Dat Jeffrey Epstein geen zelfmoord heeft gepleegd maar vermoedelijk vermoord werd om de potjes dicht te houden, is een aannemelijke theorie, maar vooralsnog zijn er geen bewijzen. En bijgevolg moet je heel voorzichtig zijn in het aanwijzen van mogelijke verdachten, zoals deze lijst van de vermeende reizigers naar het eiland van Epstein die om de haverklap opduikt in discussies met QAnon aanhangers. Dat er ook een flight log is met de naam van Donald Trump proberen ze uiteraard stil te houden.

Op één punt kan ik haar alleen maar gelijk geven en dat is die waanzin rond die ‘alternatieve voornaamwoorden’ in Canada en de States (zoals ipv him of her: ze, zim, sie, hir, zie, zir, ey, em, per, …), waar universiteit professor Jordan Peterson fel tegen gekant is omwille van de legislatieve implicaties. Wat wil zeggen dat mensen veroordeeld kunnen worden omdat ze niet het juiste voornaamwoord gebruiken in een gesprek met iemand die bijvoorbeeld een man is maar zich identificeert als een vrouw. Een discussie die snel ontaard in een non-binary/trans-mensenrechten-vs-vrijemenings-dispuut. Het is een complexe materie en ik kan beide standpunten wel begrijpen. Echter, waarom je als invloedrijke beroemdheid mensen wil belachelijk maken die in hun biografie op Social Media solidair zijn met de gender-trans-beweging (door naast hun naam ‘he/him’ of ‘she/her’ te zetten), dat begrijp ik niet.

Maar de druppel die de spreekwoordelijke emmer deed overlopen was de vergelijking van de vervolgde joden in Nazi-Duitsland in de jaren 30 en de “vervolgde republikeinen” in de States (zie bericht). Godwin’s Law is hier nog maar een keertje bewezen en dan sta je als onderneming als Disney voor de keuze: ofwel grijp je in ofwel sluit je de ogen. Maar in beide gevallen moeten jouw acties wel consequent blijven. Je kan James Gunn niet ontslaan voor een flauwe provocatieve grap die hij 15 jaar geleden schreef en de ogen sluiten voor een actrice die een toch wel heel bedenkelijke vergelijking maakt en de Jodenvervolging bagatelliseert. Maar het is een gevaarlijke maatschappij waarin een mening – of die nu van links of rechts komt – geblokkeerd kan worden tot zelfs de verwijdering van je gehele profiel, zoals dat gebeurde met Samantha nadat ze net voor de verkiezingen een foto op het internet plaatste van haarzelf in Halloween outfit met de woorden “The scariest thing you can be is a SILENCED American”. De #CancelCulture is een reëel gevaar voor de democratie, maar waar trek je de grens en vooral, wie trekt deze grens?

Kortom, we leven in een ingewikkelde maatschappij en niet iedereen is gelijk. Het enige wat voor iedereen gelijk zou moeten zijn, zijn onze mensenrechten. En dus ben ik voorstander voor de vrije meningsuiting op social media, voor zover deze mening de vrijheden van andere mensen die in gevaar brengt. Elke vorm van censuur moet heel goed overwogen worden, maar de beste manier om te reageren op slechte ideeën is niet door deze te verwijderen, dan wel ze te counteren met betere ideeën. En hetzelfde kan gezegd worden van bedrijven. Mensen ontslaan omwille van hun politieke overtuiging of hun dwaze tweets is heel bedenkelijk. Maar net zoals wij het recht hebben op een vrije mening heeft een bedrijf ook het recht om zich al dan niet te associëren met bepaalde publieke figuren, en dat had Gina Carano ondertussen al moeten weten. Hoe dan ook, aanzetten tot haat en geweld is een strafbaar feit, de meningen die Gina hield waren verre van strafbare feiten, en dus hoop ik ook dat er een mogelijke verzoening van beide kanten kan komen, want we hebben nu eenmaal méér sterke vrouwen nodig op het witte doek!

Update: Gina is nu naar buiten gekomen dat ze aan een nieuw filmproject werkt met Ben Shapiro van het AltRight kanaal The Daily Wire. Dit is misschien wel een beetje van een bizarre wending aan het verhaal. Nota bene, ben is een jood en zijn geloof heeft ook een belangrijke plaats in zijn leven, net zoals zijn politieke overtuiging. Maar hij heeft ook een liefde voor cinema en zeker wanneer het gaat om films die “social justice” doorheen de strot van de kijkers willen drukken. Voor zover ik weet is Ben geen producer en ik denk ook niet dat ze 5 miljoen over hebben om te steken in een independent film, maar kijk, er is nog altijd crowdfunding en ik ben er zeker van dat er heel wat geldschieters zitten tussen de 73 miljoen Trump kiezers. Dus de toekomst ziet er misschien nog rooskleurig uit voor de actrice.

***Related Post***
13/02/2021: Moet Mandalorian ster Pedro Pascal nu ook opstappen na nazi post?

7 Comments

 1. Derrick

  Wat het verhaal van Cara Dune betreft in het Mandalorian, ze lieten het vrijwel op een redelijk punt achter. Ze nam de baan aan die haar werd aangeboden door de x-wing-piloot, dus nu is het vrijwel niet nodig om het personage terug te halen. Natuurlijk kunnen ze dat, maar ze is niet absoluut essentieel voor de show.

  Reply
  1. Curveball

   Ze zou blijkbaar de hoofdrol gaan spelen in de spin-off van de Rangers of the New Republic. Ik hou echt van het personage, dus ik hoop dat ze hun verhaal herschrijven en opnieuw casten.

   Reply
 2. Lode

  Cara Dune is een leuk personage, maar Carano is geen super geweldige actrice en wanneer ze wordt omringd door Pedro Pascal, Giancarlo Esposito, Ming Na-Wen, enz., valt ze echt uit de toon. Ik vond het netjes dat ze iemand inhuurden die eigenlijk gespierd of lichtjes gezet was om een vechter te spelen in plaats van de gebruikelijke modellen met dunne hakken, zoals Scarlett Johannsen als Black Widow, maar haar acteervermogen is beperkt, maar zo lopen er nog wel rond in het Star Wars universum … *kuch*Hayden Christensen*kuch*

  Reply
  1. Conan the Librarian

   Hayden Christensen speelt opnieuw Darth Vader in de aankomende Obi-Wan Kenobi serie 😉

   Reply
  2. June

   Om eerlijk te zijn is Black Widow een verleidelijke ballerina-huurmoordenaar / spion. Het casten van een ballerina (die gespierd maar erg slank is) en ook een verleidende spion is (moet er voor de juiste gelegenheden prachtig uitzien) is in deze wel correct. Een buff MMA-vechter casten, zou hier niet echt werken.

   Captain Marvel of Gamorra daarentegen hadden echter buff kunnen zijn (hoewel ik de huidige actrices in hun rollen wel leuk vind)

   Reply
 3. Simon

  Ze deelde een bericht waarin werd aangegeven hoe Joden zo vaak werden gedemoniseerd door nazi-propaganda dat hun eigen buren hen aanvielen. En we moeten niet worden misleid om onze buren nu te haten omdat we verschillende meningen hebben. Dus met andere woorden “Haat je naaste niet”, … wat schabouwelijk is dat!

  Reply
 4. Sinister

  Gina zag er goed uit en was geloofwaardig als actiester, het enige wat ze nog niet had waren goede rollen.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *