Disney overweegt om James Gunn dan toch niet te ontslaan

Spannende dagen voor regisseur James Gunn nadat hij werd ontslagen door Disney vanwege 6 jaar oude politiek incorrecte grappen op Twitter. Want na de backlash van de fans is er nu ook een open brief van de volledige cast die in niet mis te verstane woorden James Gunn terug willen voor Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2020). En volgens Variety zou Disney de zaak nu in overweging nemen en wachten tot Bob Iger terug van vakantie is.

Laat me nogmaals duidelijk zijn, de cast en mezelf overigens vinden de tweets van Gunn ‘fout’ en smaakloos. Pedofilie is nu niet meteen iets waar je losjes grapjes over maakt. Dit hebben gezegd, Gunn heeft zich hiervoor al verontschuldigd. Het is en blijft een feit dat een mens nu eenmaal fouten maakt in zijn leven. Staat er overigens niet in de bijbel ‘diegene die zonder fouten is, werpe de eerste steen’? Het waren overigens geen daden, maar woorden. Disney zelf heeft ook heel wat politiek incorrecte boodschappen de wereld ingestuurd, of zich zelfs schuldig gemaakt aan gender-stigmatiseringen en vooroordelen. De Open Brief is dan ook een pleidooi voor ‘vergiffenis’, nog zo’n Bijbelse waarde die je toch niet zomaar overboord kan smijten wanneer je de moraalridder wil uithangen.

De Open Brief is tevens ook een aanklacht tegen de politiek geladen sfeer in de States met ‘karakter-executies’ en het stimuleren van ‘mob-mentality’, waarin een beïnvloedbaar deel van de bevolking wordt aangezet om zich te revolteren tegen alles en iedereen die niet beantwoorden aan de nieuwe normen van politiek links of rechts. Dat dit luidruchtig deel van de maatschappij enorm actief is op sociale media (gestuurd door YouTube kanalen zoals Beyond the Trailer, waarin de host Grace (die ook vond dat Deadpool PG-13 had moeten zijn om kinderen de kans te geven de film te zien, en tevens een grote fan is van The Meg en The Last Jedi en Batman v Superman beschouwt als de nieuwe 2001: A Space Odyssey) absoluut niet wil dat Gunn terugkeert, ook wel een zekere druk kunnen uitoefenen op de publieke opinie. Dat hebben we onlangs gezien met de ScarJo affaire waarin de actrice afstand nam van een transgender rol omdat een groep activisten het project al wilden boycotten omdat Hollywood niet had gekozen voor een transgender acteur. Ondertussen met het verdwijnen van Scarlett zal deze film waarschijnlijk uit alle schijnwerpers verdwijnen.

Niemand is onvervangbaar, maar het probleem is vaak dat je nooit helemaal hetzelfde kan gaan verwachten met andere mensen. Kijk eens naar Justice League (2017). Bij het kijken van de film kon ik meteen uitmaken welke delen van de film afkomstig waren van Joss Whedon en welke delen afkomstig waren van Zack Snyder. Denken dat je zomaar Zack Snyder kan vervangen is met deze film duidelijk geworden dat dit een grove misrekening was van Warner. De stijl van James Gunn is ook zo typerend dat ik me afvraag welke regisseur zijn dialogen en beeldvoering zal gaan kopiëren. Uiteraard zijn er voldoende kandidaten, maar dit is behoorlijk tricky voor Disney, zeker na de Han Solo affaire.


screencap YouTube page Beyond the Trailer

Tevens moet men zich de vraag stellen of het snelle ontslag na een tweet van een ‘Alt Right’ politicus – die waarschijnlijk op zoek was na een afrekening nadat Gunn de laatste maanden behoorlijk politiek actief was op twitter – geen teken is dat er misschien andere redenen waren voor zijn ontslag. De eerste Guardians of the Galaxy (2014) was een schot in de roos en bracht voor Disney 773 miljoen dollar op. Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017) was net iets anders en kwatongen beweren dat de studio zich meer heeft gemoeid met het creatieve aspect. Het is niet volledig uitgesloten dat James Gunn terug zijn ding wou doen, het script voor volume 3 is tevens al geschreven, en dat dit misschien wat kwaad bloed heeft gezet. Indien dit het geval is, is gans dat circus echt wel te onnozel en moeten ze dringend Gunn zijn ding laten doen! HIJ heeft deze franchise succesvol gemaakt en relevant voor een hedendaags publiek!

En wat is de macht van acteurs binnen Hollywood. Zal deze Open Brief iets uithalen? Wel laat het me zo zeggen, de acteurs zijn waarschijnlijk contractueel gebonden om aan een aantal films en derivaten deel te nemen, maar mocht ik de studio zijn zou ik deze oproep toch niet helemaal in de wind slaan en wel omwille van een aantal redenen: 1. Dit zijn geen B-acteurs. Deze lijst gaat van Vin Diesel naar Bradley Cooper en met deze acteurs wil je toch een goede band onderhouden 2. Het is een diverse groep acteurs. Dave Bautista en Zoe Saldana zijn latino’s, Pom Klementieff heeft Koreaanse roots, we hebben zelfs oude generatie acteurs met Michael Rooker en nieuwe generatie met Chris Pratt. 3. Deze acteurs kunnen contractueel verplicht zijn, maar misschien zullen ze minder enthousiast zijn om zich uit te sloven voor de franchise als ze merken dat hun stem van geen tel is. 4. Wat als de nieuwe regisseur niet slaagt in zijn opzet, dan is het over and out voor deze dure franchise. Willen ze echt dat risico lopen? 5. Elk van die acteurs heeft ook een fanbase en ook zij volgen dit nieuws op de voet. 6. De laatste zin in de Open Brief “let’s help and heal instead of hurting each other” kon trouwens zo geplukt worden uit een Disney-film.

Anderzijds denk ik dat Disney ook het juridisch steekspel niet wil gaan onderschatten. Want indien ze James Gunn terug aanwerven pleiten ze eigenlijk schuldig aan een foute inschatting met grote gevolgen voor de reputatie en carrière van een regisseur. Ik ben niet zeker of Gunn een zaak zou hebben maar de optie om Disney aan te klagen voor laster is toch niet zo uit de lucht gegrepen.

***Related Posts***
03/09/2018: Dave Bautista geen zin meer om nog voor Disney te werken
16/08/2018: Alan Horn wil geen James Gunn voor Giardians of the Galaxy 3
12/08/2018: Kevin Feige is niet opgezet met ontslag van James Gunn
21/07/2018: Disney ontslaat regisseur James Gunn na foute tweets

1 Comment

  1. Conan the Librarian

    Disney zal geen gezichtsverlies willen leiden en zal die acteurs wel verwennen met dinneetje en een goed gesprek, maar Gunn is out. Dat denk ik erover.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *