Top 10 Best Scorende Biopics aan de box-office

Er is al veel gesproken over Barbie (2023) met zijn 1,4 miljard recette maar het meest opmerkelijke is toch wel de 900 miljoen dollar recette van Oppenheimer (2023), en dat voor een 3 uur durende dramatische biopic met zo goed als geen humor, cgi of verkwikkende actie-sequenties.

Bij deze gaan we hier eens een Top 10 maken van de meest succesvolle biopics en we zullen de cijfers voor Oppenheimer al bijstellen voor dit weekend. Oppenheimer van Universal Pictures heeft dit weekend ook niet veel last van de concurrentie gezien The Nun II (2023) niet zo’n goede kritieken kreeg en de opkomst is maar magertjes, maar ook Equalizer 3 is toch ook wat aan het sputteren, om nog maar de zwijgen over de My Big Fat Greek Wedding 3 (2023) flop.

Top 10 Best Scorende Biopics

10. A Beautiful Mind (2001) Ron Howard
Production cost: $58 million – Worldwide Gross: $316,8 million (Universal Pictures)Het was een beetje Good Will Hunting qua concept maar een pak dramatischer en dus ook wel gebaseerd op een waar bestaand mathematicus en nobelprijswinnaar John Nash. A Beautiful Mind kreeg gemengde kritieken ondanks het feit dat niet alleen de regisseur de Oscar won maar de film ook Best Picture won, naast nog 2 Oscars voor actrice Jennifer Connelly en scenarist Akiva Goldsman. De film kwam uit in dezelfde week van The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring en dat was geen cadeau. Hoe dan ook bracht het een pak geld op.

9. Green Book (2018) Peter Farrelly
Production cost: $23 million – Worldwide Gross: $321,8 million (DreamWorks Pictures)Een andere Oscar-kandidaat was deze Green Book die de Oscar won voor Beste Film, alsook voor Beste vertolking door Mahershala Ali en Beste Script. De film is gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van de roadtrip van Afro-Amerikaanse pianist Don Shirley en zijn Italiaanse chauffeur. Opmerkelijk is dat de film zo trouw bleef aan de afgebeelde tijd en ondanks het onderwerp ook wel licht van aard was, respectvol voor de karakters en open van geest. Een echt hartverwarmende prent die ook wel financieel een duwtje in de rug kreeg met alle Oscar-buzz.

8. Schindler’s List (1993) Steven Spielberg
Production cost: $22 million – Worldwide Gross: $322,2 million (Universal Pictures)Weet je dat het mij berbaast dat Schindler’s List niet veel meer heeft opgebracht gezien het niet dé beste biopic is uit de lijst, een Spielberg film en ook nog eens 7 Oscars won. De film is 3 uur en 20 minuten lang en dat zal ook wel de reden zijn waarom er minder veel screenings waren. Ze hebben in ieder geval iets bereikt dat het onmogelijke benadert: een moreel serieus, esthetisch verbluffend historisch epos dat ook nog eens heel gemakkelijk toegankelijk was voor een groot publiek. Je wordt niet vrolijk van de film maar het is uiteindelijk toch hartverwarmend en dat is het meest verwarrende van dit alles. De muziek, de fotografie, de mise-n-scènes en het script, alles is hier perfect. Alles klopt.

7. Catch Me If You Can (2002) Steven Spielberg
Production cost: $52 million – Worldwide Gross: $352,1 million (DreamWorks Pictures)Een andere Spielberg-biopic was deze Catch Me If You Can rond de figuur van Frank Abagnale Jr., die al vóór zijn 18de één van de beste oplichters ter wereld werd en door de FBI over de hele wereld werd achtervolgd. De film werd bijna geregisseerd door David Fincher, en als dat het geval was geweest, zou hij veel donkerder van toon zijn geweest en waarschijnlijk niet zo veel hebben opgeleverd. Het was niet de beste film van Spielberg, maar wel één van zijn vloeiendste en misschien wel zijn meest toegankelijke. De kleurrijke cinematografie, slimme regie en het vlotte tempo zorgen dat deze film door jong en oud wordt geprezen.

6. The Wolf Of Wall Street (2013) Martin Scorsese
Production cost: $100 million – Worldwide Gross: $406,9 million (Paramount Pictures)Deze The Wolf Of Wall Street lijkt wel een beetje op Catch Me If You Can maar is toch wel iets uitzinniger en grappiger. De biopic rond Jordan Belfort kwam een aantal jaar na de heftige bankencrisis en bijgevolg was deze film ook meteen bijzonder relevant. De film had ook af te rekenen met The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013) aan de box-office maar deed het desondanks bijzonder goed.

5. The King’s Speech (2010) Tom Hooper
Production cost: $15 million – Worldwide Gross: $427,4 million (Paramount Pictures)The King’s Speech zal ook wel een Oscar-boost hebben gekregen aan de box-office. Het werd niet alleen de Beste Film van het jaar maar acteur Colin Firth won ook nog eens de Oscar voor Beste Acteur. Ook regisseur Tom Hooper mocht een beeldje mee naar huis nemen. De film had veel scheldwoorden en kreeg een R-rating (!), wat tot op vandaag de meest onnozele rating ooit is. Ik bedoel, Casino Royale heeft een PG-13 rating en daar wordt in gescheld, gedood en gefolterd naar hartelust. Deze The King’s Speech is Doornroosje naast deze Bond-film. Harvey Weinstein wou zelfs het mes zetten in bepaalde scenes om de rating te verlagen maar Hooper hield het been stijf.

4. The Greatest Showman (2017) Michael Gracey
Production cost: $84 million – Worldwide Gross: $435 million (20th Century Fox)The King’s Speech heeft meer winst gemaakt maar The Greatest Showman toch een grotere recette. De film is een brede en solide publiekstrekker. Een niet veeleisend spektakel voor het hele gezin. Een vreugdevol opbeurende potpourri van visuele pracht, stijlvolle choreografie en solide dosis magie, met een charismatische Hugh Jackman en charmante Zendaya aan het roer.

3. American Sniper (2014) Clint Eastwood
Production cost: $59 million – Worldwide Gross: $547,4 million (Warner Bros. Pictures)American Sniper is één dikke leugen van een film en Chris Kyle is niet echt de held die iedereen dacht dat hij is bij de release van de film. De man heeft herhaaldelijk gelogen over zijn verwezenlijkingen en schrok er zelfs niet voor terug om andere mensen zwart te maken om zijn eigen verhaal aan te dikken. In ieder geval is, het was een film voor het eigen film en deze kwam massaal opdagen met een 350 miljoen recette enkel en alleen in de States. In de rest van de wereld was het niet zo’n succes, met uitzondering van Italy waar de film uiteindelijk 21 miljoen ophaalde.

2. Bohemian Rhapsody (2018) Bryan Singer & Dexter Fletcher
Production cost: $55 million – Worldwide Gross: $910,8 million (20th Century Fox)Bohemian Rhapsody deed het iets minder in de Sates vergeleken met American Sniper maar deed het 3 tot 4 keer beter in het buitenland. Freddie Mercury is en blijft een legende en zijn muziek én stem zal nog lang blijven nazinderen. De productie van de film ging wel niet zo vlot met heel wat conflicten en regisseur Bryan Singer die 2 weken voor het einde van de shooting de productie had verlaten omwille van familie-redenen of de #MeToo backlash waarbij verhalen van hem opdoken met minderjarige jongetjes op privé poolparties. Regisseur Dexter Fletcher heeft de shoot dan maar overgenomen. Maar de casting en de stijl van de film werden toch neergezet door Singer dus is het begrijpbaar dat alleen Singer als regisseur op de posters staat.

1. Oppenheimer (2023) Christopher Nolan
Production cost: $100 million – Worldwide Gross: +$911 million (Warner Bros. Pictures)Maar dit weekend zal Oppenheimer vermoedelijk alle records breken. Critici prezen Oppenheimer vooral vanwege zijn scenario, de prestaties van de cast (met name Murphy en Downey) en uiteraard de fotografie; het werd vaak aangehaald als een van de beste films van 2023 en zelfs van de eeuw, hoewel er enige kritiek was gericht op het script met name voor de filterdunne vrouwelijke karakters. En ja er was hevige concurrentie van Barbie en ja de Hollywood-staking heeft de promotie van de film ook niet geholpen. Hopelijk hebben jullie de film kunnen zien in ideale omstandigheden, ofwel op 70mm pellicule en/of in een ordentelijke IMAX-zaal.

8 Comments

 1. Bjorn

  Zijn buiten misschien 1 of 2 films toch ook wel stuk voor stuk geslaagde Oscar-waardige films.

  Reply
 2. Blackberry

  Rami Malek is dus de acteur bij wie je moet zijn voor een geslaagde biopic.

  Reply
 3. Chloë

  Ik heb meer genoten van Bohemian Rhapsody dan Oppenheimer …

  Reply
 4. Duane

  Cillian Murphy is the GOAT

  Reply
 5. Arjen

  King Nolan! Die film zal overladen worden met Oscars tenzij ze er een politiek spel van maken omwille van de oh-so-white-oppenheimer

  Reply
 6. Yuliana

  Velen hadden gedacht dat de film nauwelijks 300 miljoen ging ophalen. Cilian Murphy is toch wel pure klasse!

  Reply
 7. Poeni

  Bohemian Rhapsody was overrated. Ze hebben het verhaal echt wel een sugar-coating gegeven en alle scherpe kantjes aan Mercury verwijderd. Neem niet weg dat de vertolking van Rami meesterlijk was.

  Reply
 8. Sav

  Mooi lijstje, heb de meeste van die films gezien en van genoten. Lawrence of Arabia had ook in die lijst mogen zitten. Film heeft 70 miljoen opgebracht (omgerekend in inflatiecijfers zou dat 711 miljoen dollar zijn) … 😉

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *