VFX-huis DNEG vraagt werknemers een paycut van 25%

Met de stakingen die blijven voortduren worden producties uitgesteld en dat heeft zijn gevolgen, vaak ook voor mensen die niet tussen de scenaristen en acteurs lopen. En het is geen evidente zaak voor mensen uit de showbiz om alles opnieuw draaiende te krijgen. Kijk maar naar Drew Barrymore die eerst van plan was haar show verder te zetten maar onder druk dan alsnog teruggekomen is op haar beslissing. Kort nadat DNEG, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de visuele effecten van ondermeer films als Dune (2021) en Oppenheimer (2023), een 70-tal mensen heeft ontslaan op het hoofdkantoor in Londen, vraagt het personeel om tot 25% loonsverlagingen te accepteren of zich aan te sluiten bij een leningprogramma, omdat het werk langzamer gaat. stilstand vanwege de stakingen. Het vermoeden is dat hun contracten worden opgezegd als ze niet akkoord gaan met de maatregelen.


De ruim 10.000 werknemers van DNEG over de hele wereld hebben een keuze gekregen. Er wordt hen gevraagd om zeven maanden lang tussen de 20% en 25% te bezuinigen, afhankelijk van het salaris (een hoger percentage voor degenen die meer betaald krijgen) of, voor degenen die de bezuinigingen niet kunnen betalen, krijgen ze een grotere korting, of een lening voor het verschil, dat ze vervolgens in drie jaar tijd terug moeten betalen. Eén bron gaf volgens Deadline een voorbeeld van een loonsverlaging van 50%, waarna onmiddellijk 40% werd terugbetaald, zonder rente over de langere periode van 36 maanden. “Deze stap zal “ons in staat stellen om gedurende deze periode het maximale aantal banen te behouden”, aldus een lange DNEG-verklaring.

Maar de vakbonden en werknemers hebben boos gereageerd op de stap en de snelheid waarmee de maatregel is opgelegd. Bronnen zeggen dat ze slechts elf dagen de tijd hebben gekregen om een beslissing te nemen, of dat ze begrijpen dat hun contract zal worden beëindigd. Deze maandag zullen verschillende Zoom-meetings tekst en uitleg proberen geven op de situatie. De loonsverlagingen zijn vergelijkbaar met de loonsverlagingen die tijdens de eerste maanden van de Covid-19-pandemie zijn opgelegd bij meerdere bedrijven, waaronder DNEG, waarvan een SEC-aanvraag uit die tijd zei dat deze “voornamelijk verantwoordelijk” waren voor besparingen van ongeveer 24,5 miljoen dollar. Het bedrijf had een omzet vorig jaar van 409 miljoen dollar, maar dit jaar hebben ze nog niets bekend gemaakt maar de cijfers zouden niet goed zijn. En dit terwijl ook de VFX-teams zich wil organiseren om te staken voor betere vergoedingen. Een trend die zich enkel maar zal uitbreiden met de komst van AI.

Het DNEG kwam ook nog met een statement naar buiten: “Wij bij DNEG zijn ons allemaal terdege bewust van de enorme uitdagingen waarmee de speelfilm- en televisie-industrie momenteel wordt geconfronteerd, en de visuele effecten- en animatiestudio’s die hen ondersteunen zijn gedwongen deze uitdagingen het hoofd te bieden”, aldus de verklaring. “DNEG is niet immuun voor de impact van de huidige verstoring van de sector, en wij zijn niet de enigen. Deze uitdagingen hebben gevolgen voor alle filmafdelingen, en onze wereldwijde klanten worden geconfronteerd met opschorting of uitstel van projecten die betekenisvolle inkomsten vertegenwoordigen voor alle bedrijven en professionals die in deze sector werken. Als gevolg hiervan beoordelen we voortdurend en proactief alle onderdelen van ons bedrijf om ervoor te zorgen dat we werk van de hoogste kwaliteit kunnen blijven leveren en tegelijkertijd de posities van zoveel mogelijk medewerkers kunnen beschermen. Om dat te kunnen doen, hebben we alle medewerkers en teamleden, inclusief de hoogste leidinggevenden en creatieve leiders, gevraagd om op korte termijn loonsverlagingen door te voeren, waardoor we gedurende deze periode het maximale aantal banen kunnen behouden.”

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *