Green Book wint de Oscar voor Beste Film

De 91st Academy Awards ceremonie verliep verrassend soepel zonder een gastheer om voorop te lopen. In feite is dit misschien de beste manier om de Oscars van nu af aan te doen. Toch kan je er niet omheen dat in de aanloop van deze uitreiking de organisatie toch vooral uitblonk met hun gestuntelt, zoals ballonnetjes oplaten zoals een Oscar invoeren voor ‘Meest Populaire Film’ wat dit ook moge betekenen, of nog de Oscars voor technische zaken zoals Cinematografie of Montage, afvoeren naar de periodes wanneer de show in reclame zit. Deze twee voorstellen werd met hoongelach en verontwaardiging onthaald door de leden, en dus ook doorprikt.

Maar je bent hier niet gekomen om te babbelen over de ceremonie zelf. Je wilt alleen de 2019 Oscars-winnaars kennen, en degenen die met een trofee kwamen, hebben ongetwijfeld voor een aantal verrassende momenten gezorgd, voor beter of slechter. Green Book (2018) liep weg met Best Picture, hoewel regisseur Alfonso Cuarón de beste regisseur werd voor zijn werk op de Netflix-film Roma (2018). Green Book regisseur Peter Farrelly heeft de controverse rond zijn persoon niet kunnen overstijgen.

En van controverse gesproken, de Bryan Singer film Bohemian Rhapsody (2018) kwam aan de top met vier Oscar overwinningen, waaronder een verklaarbare winst voor Beste Adaptatie en Beste vertolking van Rami Malek. Rami had het vooral over zichzelf in zijn speech en repte geen woord over de regisseur (zie video). BlacKkKlansman (2018) maakte dan weer een verrassende win voor Best Adapted Screenplay, waarbij Spike Lee nog eens een Oscar mocht vastnemen en zijn ‘Do The Right Thing’ speech kon afsteken.

Ook films als Black Panther (2018) en A Star Is Born vielen in de prijzen, ook al hadden ze misschien elk net iets meer verwacht, vooral die laatste film. Bij de acteurs heeft Lady Gaga geen Oscar voor Beste Actrice gewonnen, wel Olivia Colman. En Mahershala Ali en Regina King wonnen voor Beste bijrol.

De grootste verliezers van de avond waren misschien wel Glenn Close voor haar sterke vertolking in The Wife, maar uiteindelijk verloor aan Olivia Colman (zie video) die de tweede koningin was van de avond en uiteraard Viggo Mortensen voor Green Book. die toch wel had verwacht om te winnen van Rami Malek, maar uiteindelijk voor de 3de keer op een rij zonder Oscar naar huis mag.

Hier vinden jullie de volledige lijst van de Oscarwinnaars en genomineerden.

2 Comments

  1. Fabian

    Iedereen heeft een prijs gewonnen, maar wel wat raar dat de regisseur van de Beste Film niet wint.

    Reply
  2. Carine

    Prachtige film, heb er van genoten.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.