The Greatest Showman (2017) *** Blu-ray review

Na het succes van La La Land zijn musicals weer hot in Hollywood. Er was ook al Beauty and the Beast en binnenkort mogen we ons verwachten aan de sequel van Mamma Mia en een remake van Mary Poppins met Emily Blunt en Meryl Streep. The Greatest Showman (2017), een musical rond P.T. Barnum, de ‘uitvinder’ van de showbusiness mocht dus niet ontbreken. En wie Hugh Jackman de Oscarceremonie heeft zien presenteren, zingen en dansen weet dat hij de geknipte man is voor de hoofdrol. Het levert een aangename, originele musical op met leuke liedjes en wervelende choreografieën. De film werd geschreven door Jenny Bicks en Bill Condon. Condon was de regissur van Dreamgirls en één van de meest succesvolle films van 2007, Beauty and the Beast (2017).

the_greatest_showman_2017_poster.jpg

Korte inhoud: P.T. Barnum (Hugh Jackman) is een dromer. Hij ziet de dingen graag groots – op het onbereikbare af – en heeft van het entertainen van mensen zijn levensdoel gemaakt. Even ontsnappen uit de dagelijkse sleur en realiteit, dat is wat Barnum de mensen wil aanbieden. Daarvoor gaat hij een lening aan bij de bank en neemt hij een rariteitenmuseum met opgezette dino’s en wassen beelden over.

Ondanks Barnums uitgebreide publiciteitscampagne waarin hij de mensen op straat probeert te lokken naar zijn museum, blijft het succes en het geld uit. Barnum ziet zich genoodzaakt om het museum te sluiten en zijn medewerkers (waaronder een siamese tweeling, een vrouw met een baard, een dwerg en een reus) op straat te zetten. Van zijn dochters krijgt hij de raad dat het museum ‘te dood’ is. Dan komt hij de jonge Phillip Carlyle (Zac Efron) tegen, een man met geld en een visie.

Samen gaan ze een partnerschap aan en beginnen ze een circus met trapeze-acts, goochelaars, zang, dans, kortom een avondje topentertainment. Deze formule slaat wel aan en het circus wordt een groot succes. Maar achter de schermen begint het te roeren. Carlyle wordt verliefd op acrobate Anne Wheeler (Zendaya) en Barnums vrouw Charity (Michelle Williams) is het beu dat haar man elke seconde in zijn project steekt. Barnum zelf daarentegen wil naast succes ook artistieke erkenning en misschien is dat net de stap te veel.

The Greatest Showman is het filmdebuut van regisseur Michael Gracey die eerder videoclips voor o.a. The Sugababes en Natasha Bedingfield draaide. Graceys achtergrond in de muziekwereld is prominent aanwezig in The Greatest Showman die wel een lang uitgesponnen videoclip lijkt met felle kleuren en een snelle montage. Waarom Condon de film niet heeft geregisseerd is heel bizar, gezien dit volledig binnen zijn bereik als filmmaker zit. Hij was echter bezig met Bride of Frankenstein (20??), een film die nu in de ijskast zit na de The Mummy flop. Gracey heeft naar verluidt 6 jaar nodig gehad om de film uit te brengen ook al was dat vooral te danken aan 20th Century Fox die nooit echt ondersteboven waren van het project.

Het was in ieder geval een ideaal speelterrein voor Hugh Jackman die zich duidelijk in zijn sas voelt als P.T. Barnum. Jackons zingt, danst en orakelt alsof zijn leven ervan afhangt en je kan niet anders dan meegaan in zijn enthousiaste trip. Ook al besef je dat Barnum het veel te groots ziet en de kans op mislukking zoveel maal groter is dan kans op succes, toch zit je stiekem mee te duimen dat Barnums aanstekelijke enthousiasme aanslaat.

Ik ben geen al te grote fan van Zac Efron, maar de acteur uit High School Musical vormt in The Greatest Showman de ideale tegenspeler van Jackman. Hun gezamenlijke scènes en liedjes werken. Van Michelle Williams ben ik wel een fan en de veelzijdige actrice stelt ook in deze film niet teleur. Charity Barnum is een belangrijk personage, dat tegenwicht moet bieden aan de grootse dromer die haar man is. Williams staat in de schaduw van Jackman, maar geeft soms aardig tegenwerk en laat Jackman schitteren.

Het spreekt voor zich dat in een musical de muziek en liedjes van groot belang zijn. De hoofdsong ‘It’s Me’ geschreven door Benj Pasek en Justin Paul (die ook de liedjes van La La Land schreven) werd alvast genomineerd voor een Oscar en won een Golden Globe. En ook al heb je de film nog niet gezien, kan de beginsong je bekend in de oren klinken want deze is al veelvuldig gebruikt in reclamefilmpjes en op televisie.

The Greatest Showman is een groot feelgoodcircus waar zelfs de grootste cynicus moeite mee zal hebben om zich niet te laten meeslepen door zoveel enthousiasme. En daarmee doet de film precies wat Barnums grote droom was: mensen entertainen. Daar is deze film meer dan in geslaagd. Een kniesoor zal zeggen dat er een paar gaten in het voorspelbare scenario zitten en de personage niet heel veel diepgang hebben, maar eigenlijk is dat niet belangrijk bij deze film die vooral een groot feest wil zijn.

PT Barnum zelf was in het echte leven ook geen onbeschreven blad. Het feit dat hij de zwarte oudere vrouw Joice Heth meezeulde als slaaf en dan geld verdiende na haar dood met een publieke autopsie is om van te kotsen. Uiteraard krijgen we niks van dit te zien in de film. Het merendeel van de film is tevens niet historisch correct, en gezien de film niet moet rekenen op veel sympathie van het publiek, hadden ze misschien beter een fictiefilm gemaakt met een personage met andere naam. Nu zal je als kijker meteen de reflex hebben om je wenkbrauwen te fronsen op het feit dat de makers de historie van PT Barnum wat willen opsmukken en de ranzige kantjes achterwege laten.

De Blu-ray is al een tijdje beschikbaar. Daarop staan ook enkele extra’s zoals features de liedjes en het spektakel, een blik achter de schermen, een heuse sing-along en een audiocommentaar van regisseur Michael Gracey. Vanavond op is The Greatest Showman te zien op VTM 3 om 20u35.


Review The Greatest Showman (2017)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** The Greatest Showman trailer ***

2 Comments

  1. Jennifer

    Ik vond de muziek niet echt blijven hangen. Anderzijds een leuke cast. Zeker een aanrader.

    Reply
  2. Tibbe

    Een redelijk ontspannende film, die nogal een loopje neemt met de waargebeurde feiten en voornamelijk dingen verdraait of puur uit zijn duim zuigt.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *