Slechts 30 IMAX bioscopen wereldwijd projecteren Oppenheimer op 70mm

Er is heel wat te doen over IMAX de laatste tijd met Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One (2023) die maar één week kan genieten van de IMAX schermen tot Oppenheimer (2023) deze zal innemen. Maar wil dat zeggen dat wij hier in België kunnen genieten van een 70mm IMAX projectie? Helaas speculaas. Het grootste scherm in België is de Imax zaal in Brussel, en deze zaal is uitgerust met een 4k dual Laser projectie-systeem, geen analoge 70mm projector. Over de ganse wereld zijn in 2010 zowat alle pellicule projectoren vervangen door digitale equivalenten. Er zijn dus nog bitter weinig 35mm projectoren, laat staat 70mm projectoren.

De reden waarom in ons land (alsnog) geen 70mm projectiesysteem is ligt voor de hand: los van de dure kostprijs is er ook niet voldoende content. Films maken kost veel geld en de digitale revolutie heeft de prijs enkel maar een fractie kunnen verlichten maar effectief draaien op 70mm is peperduur. Eén week shooten op een 4K digitale camera’s kan gemakkelijk 5’000 euro kosten, op een 35MM camera kan dat oplopen tot 35’000 euro, met een 70mm camera mag je beginnen rekenen vanaf 100’000 euro per week. En dan moet je nog eens 1’500 euro rekenen per Kodak filmrol van 65mm (65mm bij projectie komt daar een 5mm magnetische audiostrip bij). Er wordt in principe altijd gedraaid op 65mm, meestal met 5 perforaties met horizontaal beeld. Exclusief wordt met 15 perforaties per frame gedraaid, waarbij het beeld verticaal staat en dit procedé heet dus 70mm IMAX. Hiermee is een deel van Oppenheimer opgenomen. Met één 1000 voet filmrol kan je met 65mm 5 perforaties ongeveer 9 minuten opnemen op 24 beelden per seconde, bij 15 perforaties is dat ongeveer 2-3 minuten. Reken daarbij nog het aantal takes, de duurtijd van jouw film, en de crew en het materiaal dat nodig is voor zo’n zware camera te manipuleren, en je zal merken dat 65mm enkel is weggelegd voor de happy few filmmakers met +90 miljoen filmbudgetten. Trouwens, opnemen op IMAX is lawaaierig, dus dialoogscènes zijn geen evidentie.

Een een 70mm film projecteren is ook voor de distributeurs een helse klus, want deze komen meestal in 4 metalen dozen die samen gemakkelijk 300kg wegen. De Oppenheimer 15 perf pellicule is 17,7 km lang. Dus als je de film echt wil zien in de resolutie waarop het is opgenomen dan ga je de Eurostar moeten nemen of de wagen en naar Praag rijden.

IMAX heeft een lijst gepubliceerd van 30 bioscopen wereldwijd met 70mm True IMAX projectie die Christopher Nolans Oppenheimer zullen vertonen. Verder bevestigde Nolan dat de lengte van de film 3 uur en 11 seconden is. Onderaan dit artikel zullen we de lijst met 70 mm IMAX-bioscopen die Oppenheimer zullen vertonen kenbaar maken. Let wel, de IMAX digitale dual projectie-systeem is nog steeds superieur in klank met zijn ATMOS systeem en beeld met zijn 2 digitale projectoren (die elk een helft van het totale beeld projecten om zo een hogere helderheid en 4k resolutie te bekomen in 3840×2160 pixels) dan de traditionele digitale 2k projectoren (2048×1080 pixels). Maar spreek niet van 70MM projectie want dat is het dus niet. Analoge filmprint projectie wordt trouwens niet uitgedrukt in 4k of 12k. Film-emulsie heeft geen pixels en dus ook geen pixel-resolutie. Een 4k projectie brengt in ieder geval een goede weergave van het 70MM beeld. Vergeet niet, dit is 4k op een scherm (in Brussel althans) van 27,6 op meter hoog op 19,3 breed. Zoiets heb je niet thuis met je 4k Atmos Ready home cinema-systeem.

Dus voor diegene die willen uitpakken met “Ik heb Oppenheimer gezien in echte IMAX kwaliteit” dan zal je moeten afreizen naar één van deze onderstaande zalen. Voor zij die de trip niet kunnen maken om de film op pellicule te zien op een IMAX scherm kunnen de film nog steeds digitaal bekijken in bijna perfecte condities of zelfs de film bekijken op 70mm pellicule op een standaard scherm (zoals in Le Grand Rex in Parijs). Er is echter een ander “aspect” wat jullie in de gaten kunnen houden en dat is of de bioscoop de ‘aspect-ratio’s’ van de film (DCI Standard 1.9:1 én het Native Imax 65mm formaat 1.43:1) kunnen projecteren. Anderzijds zal je te doen hebben met “Croppenheimer” en een deel van het scherm weggeknipt zien. Alle onderstaande bioscopen kunnen deze ratio’s aan, maar ook de Imax zalen in Brussel en Charleroi kunnen dat, NIET de IMAX zaal in Antwerpen! Het codewoord is de DLx of Digital dual laser projector. (IMAX DL2 of GT Laser). Is jouw “IMAX-zaal” uitgerust met een enkelvoudige projector, dan zal een deel van de film ‘gecropt worden. Bekijk deze lijst om te zien of jouw bioscoop een DL2 heeft.

Amerikaanse IMAX bioscopen:

 • Harkins Arizona Mills 25 & IMAX – Tempe, AZ
 • AMC Metreon 16 & IMAX – San Francisco, CA
 • Universal Cinema AMC at CityWalk Hollywood & IMAX – Universal City, CA
 • TCL Chinese Theater IMAX – Hollywood CA
 • Regal Edwards Ontario Palace & IMAX – Ontario, CA
 • Regal Irvine Spectrum 21 + IMAX – Irvine CA
 • Esquire IMAX – Sacramento, CA
 • Regal Hacienda Crossings & IMAX – Dublin, CA
 • AutoNation IMAX, Museum of Discovery & Science – Fort Lauderdale, FL
 • Regal Mall of Georgia & IMAX – Buford, GA
 • IMAX Theatre at Indiana State Museum – Indianapolis, IN
 • Chrysler IMAX Dome Theatre, Michigan Science Center – Detroit, MI
 • Celebration! Cinema Grand Rapids North & IMAX – Grand Rapids, MI
 • AMC Lincoln Square 13 & IMAX – New York, NY
 • Regal UA King of Prussia & IMAX – King of Prussia, PA
 • Providence Place Cinemas 16 and IMAX – Providence, RI
 • AMC Rivercenter 11 & IMAX – San Antonio, TX
 • Cinemark 17 & IMAX – Dallas, TX
 • Regal Opry Mills & IMAX – Nashville, TN

Canadese IMAX bioscopen:

 • Scotiabank Chinook & IMAX – Calgary, AB
 • Scotiabank Edmonton & IMAX – Edmonton, AB
 • Cineplex Cinemas Langley & IMAX – Langley, BC
 • Cineplex Cinemas Mississauga & IMAX – Mississauga, ON
 • Cineplex Cinemas Vaughan & IMAX – Woodbridge, ON
 • Kramer IMAX, Saskatchewan Science Centre – Regina, SK

Britse IMAX bioscopen:

 • BFI IMAX, British Film Institute – Londen, VK
 • Vue Manchester IMAX & The Printworks – Manchester, VK
 • The Ronson Theatre in het Science Museum – Londen, VK

Australische IMAX bioscoop:

 • IMAX, Melbourne Museum – Melbourne, AU

Tsjechische IMAX bioscoop:

 • IMAX-theater, Palac Flora – Praag

7 Comments

 1. Ves

  Heen en terug zou dat tripje 200 euro kosten, maar voor een doorwinterde filmfan misschien nog wel het overwegen waard, als je nog een plaats kan vinden want alles lijkt stilaan volgeboekt, los van de zitjes helemaal vooraan en dat is misschien net iets teveel scherm 😀

  Reply
 2. Stef

  Ik dacht dat ik altijd al had betaald voor een 70mm projectie … interessant

  Reply
 3. Rutger

  Fuck, ging net mijn ticket bestellen voor de Imax in Antwerpen 😀

  Reply
 4. Daantjeuh

  17km lange filmrol 😮 !!!!

  Reply
 5. Delano

  Eye Film in Amsterdam vertoont ‘m ook in 70 mm projectie. Niet gaan nog, want ik moet eerst zelf nog een kaartje kopen.

  Reply
 6. Chris Mast

  Ook in Rotterdam vertoont Kino hem op 70 mm.

  Reply
  1. arjen

   Kino heeft geen IMAX scherm. Het wordt dus Croppenheimer ipv Oppenheimer.

   Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *